неделя, 18 май 2014 г.

Торта с кафе за Алберт

Алберт ( синът ми ) днес става на 14 години. Кога изминаха тези години !?…
Това е една възраст…Една преходна, противоречива възраст, когато едно момче се превръща в младеж с неизяснени интереси, но с отговор на всеки въпрос, и непрестанно недоволство и търсене на самия себе си. Възраст, в която във всяка ситуация се проявява оформящия се характер, позицията на бунтовника, застъпника на собствено мнение, защото вече съм пораснал. Възраст, в която започва да се изяснява някъде в съзнанието на подрастващия, че трябва да е малко по-отговорен, по-амбициозен, по-ценностен, защото вече е голям, не е редно да бъде дете, но всъщност още е! Прехода не е лесен, но няма как всички са минали през него ще се справим и ние. Моето прекрасно, пораснало момче, толкова го обичам J

Та за тортата, тя трябваше да бъде като за пораснал млад господин, който понеже вече е голям, може да си поръча тортата му да бъде с любим аромат, или по-точно този на кафето. Също така трябваше да бъде и с любимия му крем от тирамису или компромисно, поне нещо подобно J Украсата единствено не беше по план, но толкова ми се стори симпатична, че се отказах от първоначалната идея. 
И крайния резултат….
 
Необходими продукти за блата:
2 ч.ч. захар
1 и 3/4 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. неподсладено какао на прах
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
2 яйца
1 ч.ч. гъст айран
1 ч.ч. силно черно кафе
1/2 ч.ч. растително масло
2 ч.л. екстракт ванилия

Приготвяне:
Загряваме фурната на 180˚С. Намазваме равномерно с масло кръгла тава с диаметър 23 см. Оставяме настрана.
В подходяща купа с помощта на тел за разбъркване смесваме захарта, брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта. Всички съставки трябва да са много добре смесени. В друга дълбока купа смесваме яйцата, олиото, айрана и кафето. Разбъркваме добре. Прибавяме сухите към течните съставки и разбъркваме до хомогенизиране. Изсипваме 1/3 част от сместа в предварително приготвената тавичка. По този начин изпичаме и останалите два блата. (Ако имате три еднакви по размер тавички, можете да изпечете блатовете в тях.)
Печем в предварително загрятата фурна за 30 до 35 минути и правим теста с клечка за зъби поставена в центъра да излезе чиста. Охлаждаме 10 минути в тавата преди да премахнем блата от тавичката. Охлаждаме блатовете върху телена скара, докато са напълно изстинали..
 
За крема:
4 жълтъка
100 г. захар
1 ч.л. ванилова захар
30 мл. бейлис
30 мл. портокалов сок
50 мл. силно еспресо
400 г. маскарпоне
270 мл. сладка сметана
 
 
Жълтъците разбиваме със захарта. Към тях прибавяме бейлиса, сока от портокал и изстиналото кафе. Сместа разбъркваме много добре и поставяме на водна пара, в подходящ съд. Разбъркваме постоянно, докато кремът се посгъсти. Оставяме да изстине напълно.

В друга дълбока купа разбиваме маскарпонето с миксер. Към него прибавяме изстиналия крем Сабайон. Разбиваме сладката сметана на твърд сняг и прибавяме внимателно и нея към крема.

За напояване на блатовете:
100 мл. захарен сироп, сварен от 70 мл. вода с 30 г. захар
 
 
Сглобяваме тортата директно върху формата, в която ще сервираме. Поставяме блат, напояваме със захарен сироп, разпределяме около 1/3 от крема. Повтаряме, до изчерпване на блатовете. С крем намазваме цялата торта и отвън. Поставяме да се охлади в хладилник за 4-5 часа.
 
 
Приготвяме ганаш от 200 г. черен шоколад и 180мл. течна неподсладена сметана. Сметаната загряваме на среден огън до кипване и отстраняваме от котолона. Добавяме начупения шоколад и оставяме за 2-3 минути да се размекне в топлата сметана. След това разбъркваме много добре сместа, докато шоколада се стопи напълно и ганаша стане гладък и лъскав.
Докато ганаша е още течен, но много добре изстинал украсяваме тортата.
 
Може би стана толкова вкусна, защото беше направена с цялата ми любов, за най-любимият човек в живота ми.
Невероятна торта, нямам думи, с които да я опиша, всички вкусове са съчетани до съвършенство, истинска наслада за сетивата!
 
 
:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...