вторник, 9 април 2013 г.

Пухкави Мекици

Това са мекиците, който обещах да ви покажа от остатъка на тестото за пица. Казах ви, че е много сполучливо за приготвянето на различни видове тестени изделия, според желанието и всички те се получават много вкусни.

Ето и тук продуктите за тестото:
Това е едно много хубаво тесто, мога да го нарека универсално, защото опитът ми показва, че пици, мекици, питки, кифли и други, с една дума всичко, което съм опитвала с него се получава перфектно.
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. айран
1 п. суха мая
1 1/2 с.л. захар
1 с.л. сол /равна /
1/2 ч.л. сода
2 яйца
3 с.л. зехтин
1 кг. брашно
 
В хладкото прясно мляко разтварям маята със захарта и добавям около 100 гр. брашно. Разбърквам с ръчен миксер на гладка каша и оставям да втаса за около 15 мин. Стаята в която се приготвя тестото трябва да е топла.
В тепсия пресявам останалото брашно и смесвам със солта, правя кладенче в средата. Половин чаша с кисело мляко размесвам с топла вода и прибавям към полученият айран содата, разбърквам да се угаси. Когато закваската е втасала започвам да меся. В кладенчето счупвам двете яйца и прибавям зехтина. Започвам да размесвам, като постепенно добавям айрана и закваската редувайки ги. Омесвам меко тесто, което оставям да втаса. Ако приготвям пица, както в случая не чакам да втаса дълго, след около десетина минути започвам оформянето на тестото в тавата, която е предварително е приготвена / намазана със зехтин в моя случай /
Ако използвате тестото за питка или кифлички например тестото трябва да престои 30-40 минути, докато удвои обема си.
 


Оформянето на мекиците става с намазани с олио ръце за да не залепва тестото, защото е доста меко. Направете ги във форма по желание. Оставете приготвените за пържене мекици за малко на леко намазан с мазнина плот за да се отпусне леко тестото. Загрейте олио в по-дълбок и широк тиган /около 2 см. мазнина са достатъчни/. Огънят трябва да бъде умерен. Пържете от едната страна и след това обърнете от другата.
Аз задължително приготвям чиния с кухненска хартия, върху която да изваждам готовите мекици, за да се оцедят от мазнината. Не стават много мазни в интерес на истината, мазнина в тигана не е нужно да се долива, достатъчна е до изчерпване на тестото.


Вкъщи предпочитанията за плънка, като допълнение на мекиците, на всеки е различна. За щастие има и
достатъчно разнообразие от домашно сладко по вкуса на всеки :)
Със сирене, кашкавал или крема сирене са любими на всички.
Незнам за вас, но аз ги обичам в комбинация от сладко и солено заедно ммммммм...


Тестото можете да направите от предната вечер и на сутринта само да ги изпържите, много по практично и бързо е. Докато всички станат от завивките вие ще сте готови с неустоймата закуска!
Със сигурност не е от най-здравословните храни, но ако искате да направите по уютна и вкусна някоя съботна сутрин и да зарадвате всички вкъщи, с тези прекрасни мекички със сигурност ще успеете :)

Горещо препоръчвам тези пухчета!!
А похапвайки в приятна компания са още по вкусни :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...