1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 1 юни 2018 г.

Павлова с лимонов крем и сметана

Всички деца обичат целувки и аз приготвих една голяма и много вкусна такава, с която да отпразнуваме днешния ден. Детето порасна, но за щастие още обича целувки J
Честит 1 юни на всички деца!

Необходими продукти:
5 белтъка
щипка сол
250 грама фина захар
1 чаена лъжичка царевично или картофено нишесте
1 чаена лъжичка лимонов сок

Приготвяне:
Разбийте с миксер белтъците с щипка сол на  твърда пяна. Добавете захарта, постепенно, лъжица по лъжица, като през цялото време разбивайте с миксера. Сместа трябва да стене на гъст и лъскав крем и да не се усещат кристалчета захар в сместа. Добавете лимонов сок и разбийте отново. Добавете пресятото картофено нишесте и то разбъркайте в белтъците с помощта на силиконова шпатула.
 Поставете лист за печене с хартия за печене или тефлонова подложка върху голяма тава. Начертайте кръг върху хартията с диаметър 22 сантиметра. Поставете белтъчната смес върху нея и я оформете, като оформите страните с лъжица или шпатула нагоре. Поставете белтъчната смес в предварително загрята фурна на 180°С за 5 минути, след това намалете температурата до 140°C и печете в продължение на 1,5 часа. Ако фурната ви е по-силна, можете да намалите на 110 градуса и да удължите времето за печене на 2 часа.
Павлова се охлажда в леко отворена фурна.

Лимонов крем:
2 големи яйца
2 яйчни жълтъка
160 грама фина захар
80 грама масло
кората и сока от 2 лимона
Лимоните измийте с четка.
В малка тенджерка, разбийте яйцата, жълтъците и захарта, с помощта на телена бъркалка. Поставете на ниска степен на котлона, като постоянно бъркате (можете да го направите и на водна пара). След 5 минути, добавете
маслото и лимоновия сок. Продължавайте да бъркате, докато крема се сгъсти. Ако в кремът се появят бучки, минете го през цедка.
Изсипете крема в буркан и го оставете да се охлади.
Този крем може да се използва за най-различни сладкиши или за гарниране на домашно приготвени палачинки, печива и други.
Може да се съхранява в хладилник до 2 седмици.

Поставете охладената целувка върху форма удобна за сервиране.
Гарнирайте с около 1 чаша от лимоновия крем, след това с разбита сметана.

Да ви е сладко!

2 коментара :

  1. Аплодисменти!
    Честит празник на мааалко по-големите деца!
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
  2. Както винаги-съвършенно!Наслада за очите и душата.Честит празник на всички малки и големи деца.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...