1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 3 март 2018 г.

Пурички "Бармак"- рецепта от Татарската кухня


Необходими продукти:
500 грама био Пшенично брашно София Мел
180 грама студено масло
300 грама заквасена сметана
⅓ чаена лъжичка сода
щипка сол
пудра захар за поръсване на пуричките

За плънката:
200 грама орехи
200 грама захар
1 пакет ванилова захар
50 грама масло

Приготвяне:
В голяма купа поставете брашното с щипка сол, разбъркайте. 
Прибавете студеното масло, като го настържете с ренде върху брашното. С пръсти втривайте маслото в брашното, докато сместа стане на трохи.
Смесете содата със заквасената сметана и разбъркайте много добре. Оставете за две минути сместа, докато содата се угаси. След това прибавете заквасената сметана в брашната смес. Омесете тестото добре, като то трябва да е меко, но не лепкаво.
Увийте тестото в найлоново фолио и го приберете в хладилника за 1 час.

В кухненски робот с приставка нож, сметелете орехите на трохи.
В малка купа изсипете ядките и прибавете към тях захарта, ваниловата захар и разтопеното масло, разбъркайте добре.

Включете фурната да загрява на 180°С.

Извадете тестото от хладилника и го разделете на три части. Докато работите с едната част, оставете останалите две в хладилника.
Поръсете с малко брашно върху работния плот и разточете 
тестото на тънък лист в голям правоъгълник. Колкото по-тънко разточите, толкова по-вкусни стават пуричките.
Нарежете тестото на големи квадрати 10х10 сантиметра или 8х8, както прецените.
Във всеки квадрат поставете по една чаена лъжичка от плънката, разпределете я равномерно върху тестото и завийте на руло.

Така оформените пурички, поставете върху тава постлана с хартия за печене. Поставете тавата в предварително загрятата фурна и печете 20 минути, докато пуричките станат с леко кафеникава повърхност. 


Поръсете пуричките с пудра захар, докато са още топли и сервирайте.


Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...