1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 6 януари 2018 г.

Шафранови кифлички

Това са шведски традиционни сладки за деня на Света Лусия - Lussekatt

Необходими продукти:

10 грама прясна мая
250 милилитра хладко прясно мляко

110 грама фина захар
15 грама ванилова захар
100 грама масло
1 яйце
½ чаена лъжичка сол
около 500 грама брашно Баница София Мел

За шафрановия сироп:

50 милилитра вода
30 грама захар
0,5 грама шафран

Преди печене:

1 жълтък + 1чаена лъжичка прясно мляко за намазване
стафиди



Приготвяне:

Пригответе сироп от шафран, като кипнете водата със захарта и варите на слаб огън за около минута. Махнете  тенджерата от котлона и добавете шафрана. Оставете настрана, за да се охлади и за да отпусне шафрана цвета и аромата си.

Маята изсипете в малка купа и прибавете към нея половината от хладкото прясно мляко и 2 чаени лъжички от захарта.
Разтопете маслото и прибавете към него останалото мляко. Към тези продукти, прибавете и захарта, солта и яйцето. Разбъркайте всичко много добре.

Изсипете 400 грама от брашното в голяма купа и направете по средата кладенче. Изсипете в кладенчето, втасалата мая, другите течни продукти и шафрановата вода. Омесете меко тесто, като прибавяте от брашното, докато спре да се лепи по ръцете ви.
Оформете тестото на топка и го поставете в голяма купа за около час, докато удвои обема си.

Втасалото тесто, разделете на парчета по 40 грама всяко. Направете тестото на фитили с дължина около 30 сантиметра и ги оформете като осмици. Поставете ги върху голяма тава постлана с хартия за печене. Покрийте отново така оформените кифли с найлон и ги оставете да втасат за 30-40 минути.

Преди да поставите тавата във фурната, намажете кифлите с разбития с прясното мляко жълтък. И поставете стафидите.

Печете за 20-25 минути на 180⁰С, докато повърхността им стане златисто-кафеникава.

Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...