1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 4 септември 2017 г.

Лимонов чийзкейк с белтъчна глазура

Необходими продукти:

150 грама маслени бисквити
75 грама масло, разтопено
3 яйца
160 грама фина захар
450 грама крема сирене, със стайна температура
кората от един голям лимон и 2 супени лъжици лимонов сок

семената от ½ шушулка ванилия
100 грама заквасена сметана

50 милилитра прясно мляко

За белтъчната глазура:

60 милилитра вода
¼ чаена лъжичка лимонтузу
180 грама захар
3 големи яйчни белтъка
 

Приготвяне:

Загрейте фурната на 150⁰С.
Увийте с алуминиево фолио дъното и стените на форма за печене с диаметър 20-22 сантиметра.
Поставете хартия за печене на дъното и по стените на формата.
Смелете бисквитите в блендер и прибавете към тях разтопеното масло.
Разбъркайте и изсипете сместа в подготвената тавичка. Притиснете добре сместа с лъжица по дъното на формата.
Разбийте крема сиренето със захарта и ванилията. Прибавете яйцата, лимоновите кори и лимоновия сок. Смесете заквасената сметана и прясното мляко и прибавете и тях към сместа. Разбъркайте всичко до гладка консистенция.
Изсипете сместа върху бисквитения блат и поставете формата в по широка и дълбока тавичка. Поставете в предварително загрятата фурна по средата и в долната тавичка изсипете вряла вода до половината на формата с чийзкейка.
Оставете десерта да се пече за 2, 2 и ½ часа на много слаб огън, докато започне да се зачервява повърхността му.
След това време, изгасете фурната и оставете чийзкейк за още един час в нея. След това, открехнете леко и го оставете за още 30 минути, докато поизстине. Извадете чийзкейка от водната баня и го оставете да изстине напълно преди да го декорирате с белтъчната глазура.
За да я приготвите поставете водата и захарта в малка тенджера и ги загрейте, докато захарта се стопи и започне да образува балончета по повърхността. В това време разбийте белтъците с лимонтузуто, докато станат на гъста пяна. Изсипете разтопената захар на тънка струйка към белтъците, като не спирате да разбърквате с миксера, докато станат гъсти и лъскави.
Готовите белтъци изсипете върху добре изстиналия чийзкейк и и го оформете равномерно. С помощта на кухненска горелка, направете кафеникава и апетитна коричка на глазурата от белтъци.

Да ви е сладко!

3 коментара :

  1. Танче,
    много интересен и красив чийзкейк.Изглежда перфектно както всеки твой сладкиш или ястие.
    Поздрави и лека почивка !

    ОтговорИзтриване
  2. Танче,
    много интересен и красив чийзкейк.Изглежда перфектно както всеки твой сладкиш или ястие.
    Поздрави и лека почивка !

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен сладкиш, Танче! В България са малко подценени лимоновите сладкиши, но според мен са наистина много вкусни! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...