1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 25 май 2017 г.

Пиле с ориз по Карибски


Необходими продукти:

около 3-4 пилешки бутчета
1 чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка пилешки бульон на прах (по желание)

1 супена лъжица смес от домашни подправки по избор
1 чаена лъжичка пушен червен пипер (по желание)

3 супени лъжици царевично олио
2 средни глави лук, нарязани на кубчета
3 скилидки чесън, накълцани или пресовани
1 зелена чушка нарязана на ситно (по желание)
2 малки дафинови листа
2 чаши ориз с дълги зърна, аз използвах обикновен бял ориз на Крина
2-3 стръка прясна мащерка или 1 супена лъжица суха мащерка
1 и ½ чаши кокосово мляко
2 и ½ чаени чаши пилешки бульон или вода
300 грама черен боб от консерва
½ чаена лъжичка бял пипер
сол и прясно смлян черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:

За пилешките бутчета, може да използвате само горната част или цели, разрязани на половина, ако предпочитате
Измийте добре пилешките бутчета и ги подсушете с кухненска кърпа. Овкусете ги със сол, любимите ви смесени подправки, черен пипер и пушен червен пипер.

Поставете пилето с кожата надолу и го запържете в средно нагорещен тиган за около 3 минути от всяка страна. Бъдете много внимателни, не трябва да изгори. Извадете го от тигана и го оставете настрани, докато приготвите ориза.


Предварително загрейте на фурната до 180⁰С.


Междувременно поставете ориза в голяма купа, покрийте със студена вода и използвайте ръцете си, за да измиете зърната. Изсипете водата, след което повторете още два, три пъти, докато водата стане бистра.


Нарежете лука, чушката и чесъна на ситно.
Изсипете в средно нагорещен тиган 2-3 супени лъжици царевично олио, лука, чушката, мащерката, чесъна и сотирайте, докато омекнат. Не бива да стават златисти, около 2-3 минути. След това добавете ориза и запържете всичко за 2-3 минути. Прибавете боба, разбъркайте.


Поставете ориза и зеленчуците в удобна тава за печене, прибавете бульона, кокосовото мляко, магданоза и дафиновите листа. Разбъркайте и прибавете и пилето.
Поставете тавата във фурната и гответе за около 35-40 минути. Опитайте пилето, за да сте сигурни, че е напълно сготвено.
 Оставете ориза с пилето да се охлади за 20 минути, преди да сервирате.
Ще каже някой, голяма работа, пиле с ориз :) да, ама не! Всяко зрънце ориз е отделно от другото, а в същото време се топи в устата и вкусът му е млечен и нежен, просто чудесен!

Да ви е сладко!

3 коментара :

  1. Обожавам пиле с ориз в различни варианти, Танче.
    А това много би ми харесало :)

    ОтговорИзтриване
  2. Танче,
    много интересна рецепта - богата на подправки, но и с боб на зърна.
    Нещо много различно, но надявам се вкусно.
    Поздрави и леки почивни дни !

    ОтговорИзтриване
  3. Интересно, ще ми хареса!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...