1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 29 май 2017 г.

Торта с кайсии












За блата:

3 яйца
100 грама брашно
¼ чаена лъжичка сол
50 грама натурално какао
150 грама захар
1 пакет ванилова захар

За захарния сироп:

120 милилитра вода
80 грама захар
1 пакет ванилова захар

За крема:

500 грама маскарпоне, на стайна температура
7 супени лъжици пудра захар
350 милилитра млечна сметана
1 супена лъжица ванилов екстракт
½ пакет желатин (5 грама) разтворен в 50 милилитра вода

За желето и плънката:

1 голям компот от кайсии:
1 пакет желатин (10 грама) разтворен в 100 милилитра вода
прецедения сок от компота, около 300 милилитра са достатъчни.
1 пакет ванилова захар
1 килограм пресни кайсии

Начин на приготвяне:

Оцедете кайсиите от компота и ги оставете да изсъхнат, до колкото е възможно. Прецедете сока от компота, затоплете го леко и прибавете към него желатина разтворен и затоплен в 100 милилитра вода. Прибавете и ваниловата захар. Оставете настрани докато ви потрябва.

Блат:

Намажете с масло и поставете хартия за печене върху кръгла тавичка с диаметър 20 сантиметра. Намажете и стените на формата с разтопено масло. Оставете настрани, докато ви потрябва.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Смесете брашното, какаото и солта.
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
В голяма, чиста купа разбийте белтъците до пухкава пяна. Започнете да добавяте захарта лъжица по лъжица през две-три минути бъркане, докато белтъците станат гъсти. Прибавете ванилията, разбийте отново. Прибавете жълтъците и разбийте с миксера за 20 секунди, само докато се разпределят равномерно.
Спрете миксера и пресейте брашното и какаото върху разбитите яйца. Разбъркайте със силиконова шпатула много внимателно, отдолу нагоре, докато получите равномерно тесто.
Изсипете тестото върху предварително приготвената тавичка и го заравнете.
Сложете тестото във фурната и печете 30-35 минути. Проверете дали блата е готов след 30 минути, като го прободете с дървен шиш, който трябва да е чист, без полепнали частици по него.
Оставете блата да изстине върху метална решетка поне 5-6 часа.

Крема:

Разбийте маскарпонето със захарта и ваниловия ектракт. Прибавете разтворения във вода и затоплен желатин. Разбъркайте.

Разбийте сметаната на средно-твърд крем и я прибавете към маскарпонето, като смесвате внимателно, с помощта на силиконова шпатула, докато получите крем с еднородна консистенция.

Сглобяване:

Разрежете блата на две равни части. Поставете долната част, директно върху чиния за сервиране. Отстрани окото блата, поставете ацетатно фолио и ринг за торти.

Сиропирайте блата с половината от захарния сироп. Изсипете 1/3 част от крема и заравнете. Подредете кайсиите от компота и изсипете втората 1/3 част от крема. Отгоре поставете вторият блат. Сиропирайте с останалия захарен сироп и поставете останалия крем. Моят го изядоха преди да успея да го използвам, добре, че ми бяха оставили поне малко, за да намажа тънък слой върху блата. Приберете тортата в хладилника за 2 часа.

След като крема е стегнал в хладилника, нарежете кайсиите на тънки филийки и ги подредете под формата на спирала върху тортата. Изсипете внимателно желатиновия сок от компот (ацетатното фолио ще помогне сокът да не се разлее, докато е още нежелиран) и приберете тортата в хладилника за няколко часа.
 
Да ви е сладко!

3 коментара :

  1. Прекрасно пролетно/лято предложение :) Ще се възползвам непременно!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...