1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 8 април 2017 г.

Шоколодови козуначени кифли

Необходими продукти:

300 грама брашно за козунак на София Мел
35 грама брашно от рожков
(ако нямате под ръка такова, заменете с натурално неподсладено какао)
5 грама суха мая

1 яйце на стайна температура
150 милилитра пълномаслено прясно мляко
100 грама меко масло (не разтопено)
120 грама фина захар
1 щипка сол

1 есенция ванилия

1 супена лъжица прясно мляко за намазване преди печене





Начин на приготвяне:


Загрейте млякото. Идеалната температура, когато ще прибавяте маята да се активира в него е около 30°C.
След това добавете маята и една супена лъжица захар от количеството в рецептата и разбъркайте добре. Оставете настрани, докато маята се активира.

Разбийте много добре с кухненска тел яйцето и захарта.
В удобна средна по големина купа, смесете двата вида брашно или брашното и какаото със солта, разбъркайте добре.
По средата на брашното направете кладенче и изсипете в него разбитото яйце със захарта и прясното мляко с активираната мая.
Разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
Изсипете тестото върху леко набрашнен плот и го омесете добре.

След това на няколко пъти прибавете маслото, като омесвате добре след всяко прибавяне.
Тестото ще бъде лепкаво първоначално, но след като го помесите ще стане еластично и приятно нелепнещо.

Готовото тесто, оформете на топка и го поставете в намазана с малко мазнина, голяма купа. Покрийте го с найлоново фолио и го оставете да утрои обема си в топло помещение. Това може да отнеме и два часа.
 


Леко набрашнете работния плот и извадете втасалото тесто. Разделете го на две равни части и разточете едната част в кръг с диаметър 30 сантиметра. Дебелината трябва да е около 3-4 милилитра. След това нарежете тестото на осем еднакви триъгълника. Поставете в края на всеки по една чаена лъжица с връх течен шоколад Нутела и оформете кифлички.
Подредете  ги върху големи тави постлани с хартия за печене. Покрийте кифличките с найлон и ги оставете да втасат отново за 1 час.
Трябва да удвоят обема си.


Включете фурната да загрее на 180°С.
Намажете с четка повърхността на всяка кифла с прясно мляко.
След това изпечете в горещата фурна за около 16-20 минути.



Преди да сервирате кифлите, можете да ги поръсите с пудра захар или брашно от рожков.

Да ви е сладко!

3 коментара :

  1. Прелестни кифли!Поздравления,Таня!

    ОтговорИзтриване
  2. Фантазия! Няма какво друго да се каже...Усмихната седмица, Танче!

    ОтговорИзтриване
  3. Майко мила! Дояде ми се в 12:30 вечерта/сутринта! Ще се правят... няма как!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...