1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 27 април 2017 г.

Шоколадова торта с орехи и бадеми

Необходими продукти:

7 белтъка
170 грама орехи
100 грама бланширани бадеми
200 грама захар
200 грама NuCrema или NUTELA
200 грама тъмен шоколад
200 грама масло, нарязано на кубчета
7 жълтъка
300 милилитра прясно мляко
няколко капки Есенция ром
1 чаена лъжичка ванилов екстракт

Приготвяне:

Включете фурната да загрява на 180⁰С.

Смелете ядките на много ситно в блендер.

Разбийте белтъците със захарта, докато получите гъст и лъскав крем.
Смесете внимателно белтъците и смлените ядки, с помощта на силиконова шпатула, като внимавате да се запази обема на разбитите белтъци. Разделете сместа на 4 равни части.

Поставете хартия за печене по дъното на тавичка с диаметър 20 сантиметра и намажете с разтопено масло. Ако имате няколко еднакви тавички с този размер, направете го със всички, така ще можете да изпечете няколко блата наведнъж. Изсипете и заравнете сместа за блата в тавичката. Поставете във фурната и печете около 20-25 минути или докато краищата на блата започнат леко да покафеняват, а центъра не е мек и лепнещ при докосване. Извадете готовите блатове и ги оставете да се охладят напълно върху метална решетка.

Пригответе крема, като загреете на среден огън прясното мляко и прибавите към него леко разбърканите жълтъци. Намалете температурата на много слабо и бъркайте непрекъснато с домакинска тел, докато крема се сгъсти. Може да ви отнеме повечко време, но не увеличавайте котлона, защото жълтъците ще се сварят и крема ще се пресече. Ако това се случи, разбийте го с пасатор, докато стане гладък.

След като крема е готов, прибавете към него черния шоколад и разбъркайте добре, докато се разтопи. След това прибавете шоколадовия крем NuCrema  или NUTELA и отново разбъркайте до гладкост. Накрая прибавете маслото, есенцията и ванилията. Разбъркайте, докато получите гладък крем. Ако е необходимо, поставете за няколко минути купата на водна пара, за да се разтопи маслото напълно. Разделете го на четири равни части.

Оставете крема да се охлади много добре, преди да сглобите тортата.

Поставете първия блат директно върху чиния за сервиране. Около него пристегнете ринг за оформяне на торти. Изсипете първата част от крема и редувайте до изчерпване на количествата. Последния слой крем, заравнете добре и поставете тортата в хладилника за една нощ.

Декорирайте по-ваш вкус, режете и нападайте J

10 коментара :

  1. Страхотно шоколадово, сочно бижу :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари, радвам се, че мислиш така :) Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Мноого ми харесва! Никога не съм правила "гараш" и от вчера дебна за рецептата, след като сподели, че е по-добра! Знам, че не е много приятно, но ще питам все пак - с какво може да се замени нутела - шоколад, сметана, млечен шоколад?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Сонче :)
      На няколко места вече виждам един шоколадов крем, който е с истинско какао и без тези вредни мазнини, които има в Нутелата, предполагам че затова искаш да я замениш. За друго не се сещам и мисля, че ако се направи с ганаш, и варен крем, ще стане много твърд крема и много тежка тортата, докато в този си вариант в който я приготвих е прелестна. Можеш да видиш и крема с който приготвях другата Гараш, там няма и шоколад дори, само какао и също е много хубав вариант.
      Ще видя как се казва този крем и ще пиша пак.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Танче,
    страхотна торта, много красиво изглежда това произведение на изкуството изпод твоите ръце.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели :) Много си мила!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Олеле, страхотна торта! Е как да не те наричам после "Царицата на тортите"!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кой го казва, че моята страст по приготвянето на торти дойде от теб! :) Много ти благодаря мила, Йоли и много те обичам!

      Изтриване
  5. Наистина изключителна торта, страхотен шоколадов вкус. Уникална рецепта направих я за рождения ден на сестра ми и остана очарована. Вкуса беше уникален, но за съжаление визията не беше толкова добра, но пък е направена с много любов.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че си опитала рецептата, Пепи!
      Тортата е наистина изключителна, а щом е направена с любов, става наистина най-страхотната на света :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...