1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 2 април 2017 г.

Ягодова шарлота с мус от бял шоколад и маскарпоне

За пандишпана:
 
3 големи яйца на стайна температура
75 грама брашно
75 царевично нишесте
150 грама захар
щипка сол
1 супена лъжица екстракт от ванилия или 1 пакет ванилова захар
 
Начин на приготвяне:

Намажете с масло и поставете хартия за печене върху кръгла тавичка с диаметър 22 сантиметра. Намажете и стените на формата с разтопено масло. Оставете настрани, докато ви потрябва.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Смесете брашното, нишестето и солта.
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
В голяма, чиста купа разбийте белтъците до пухкава пяна. Започнете да добавяте захарта лъжица по лъжица през две-три минути бъркане, докато белтъците станат гъсти. Прибавете ванилията, разбийте отново. Прибавете жълтъците и разбийте с миксера за 20 секунди, само докато се разпределят равномерно.
Спрете миксера и пресейте брашното и нишестето върху разбитите яйца. Разбъркайте със силиконова шпатула много внимателно, отдолу нагоре, докато получите равномерно тесто.
Изсипете тестото върху предварително приготвената тавичка и го заравнете.
Сложете тестото във фурната и печете 30-35 минути. Проверете дали блата е готов след 30 минути, като го прободете с дървен шиш, който трябва да е чист, без полепнали частици по него.
 
Оставете блата да изстине върху метална решетка поне 5-6 часа.
 
Необходими продукти за шоколадовия мус:

200 грама хубав бял шоколад
400 грама сметана за разбиване (минимум 35% масленост)
250 грама маскарпоне
1 супена лъжица ванилов екстракт
8 грама желатин


Начин на приготвяне:

Накиснете желатина са 5-10 минути в 50 милилитра студена вода.
Загрейте 200 милилитра сметана до кипене.
Изсипете горещата сметана върху начупения бял  шоколад. Оставете ги за 2 минути и след това разбъркайте до гладка текстура.
Загрейте желатина, докато стане прозрачен и го прибавете към шоколадовия ганаш докато е още топъл, разбъркайте.
Прибавете и мекото маскарпоне. Разбъркайте докато крема стане гладък. Оставете настрани, докато се охлади до стайна температура.
Разбийте останалата сметана до мек и пухкав крем, прибавете и ванилията.
Прибавете сметаната към шоколада и маскарпонето на няколко пъти, като разбърквате внимателно със силиконова шпатула, докато получите еднороден, пухкав крем.
 
Сварете захарен сироп от ½ чаена чаша вода + ⅓ чаена чаша захар и 1 ванилова захар. Оставете да се охлади напълно, преди да го използвате.
 
За ягодите:
 
250 грама ягоди
3 супени лъжици захар
100 милилитра вода
2 грама желатин

Накиснете желатина с една-две супени лъжици студена вода.
Нарежете ягодите на ситно. Поставете ги в малка касерола и прибавете към тях захарта и водата. Сверете ги за 5 минути, докато омекнат.
Затоплете желатина, докато стане прозрачен и го прибавете към ягодите след като ги махнете от котлона. Оставете ги настрани, докато изстинат до стайна температура.
 
Сглобяване:
 
Разрежете блата на две половини и поставете долната част директно върху чиния за сервиране.
Отделете в една купа ⅓ от крема и към него прибавете сварените ягоди със желатина.
От външната страна поставете ринг за торти и ацетатно фолио.
Напоете блата със захарен сироп.
Поставете белият крем и заравнете. Отгоре поставете другото парче блат, напоете го със сиропа. Върху блата изсипете крема с ягодите и изравнете добре повърхността.
Поставете тортата в хладилника  за 4-6 часа.
Преди да я разрежете, декорирайте тортата както ви харесва.
 
Да ви е сладко!

Това е тортата приготвена от Мариела Сарийска.
Благодаря ти Мариела за снимката и за прелестното изпълнение на тортата!

Снимка на Mariela Sariiska.

2 коментара :

  1. Поредната нежна фантазия! Красота! Тортата наистина е вкусна, но визията е нещо, което не всеки може да създаде. Прекрасна е, Таничка!

    ОтговорИзтриване
  2. Люси е много права- невероятна визия, а за вкуса не се съмнявам. Запази ми едно парченце. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...