1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 8 март 2017 г.

Чийз Торта Тирамису



Още един вариант на любимото Тирамису J

Не мога да се спра да опитвам различни варианти и надявам се един ден да бъда човека приготвял този неустоим десерт по най-много начини..., ще кандидатствам за Гинес J  

Поводът за тортата е чудесен, 8 март и разбира се желанието на тези които исках да почерпя беше изпълнено.

Ако решите да опитате това изкушение:
Не забравяйте да извадите маскарпонето и крема сирене от хладилника, задължително е да са на стайна температура преди започнете приготвянето на тортата.
Ако сирената са студени от хладилника, желатина ще се стегне бързо преждевременно и крема ви ще стане на бучки.
Яйцата също трябва да бъдат на стайна температура.

Необходими продукти:

За блатовете от бишкоти:

240 милилитра хубаво еспресо
4 супени лъжици вино Марсала, или някакъв кафеен ликьор   
1 малък пакет бишкоти, 2 Х 12 броя

За бисквитения блат:

150 грама шоколадови бисквити с шоколадова глазура Digestive
1 чаена лъжичка нескафе на прах
60 грама масло

За крема от маскарпоне и крема сирене:

12 грама (3 равни чаени лъжички) желатин
60 милилитра (4 супени лъжици) вода
5 големи яйчни жълтъци, на стайна температура
135 грама захар 
45 милилитра вода
500 грама маскарпоне, на стайна температура
225 грама крема сирене, на стайна температура
3 супени лъжици вино Марсала или друг кафеен ликьор
250 милилитра добре изстудена млечна сметана
1 супена лъжица пудра захар

Сметана с кафе за декорация:

300 милилитра добре изстудена, неподсладена сметана за разбиване.
½ чаена лъжичка нескафе на прах
40 грама (4 супени лъжици) пудра захар
какао за декорация

Ще ви трябва още, ринг за торти с размер 24 сантиметра в диаметър или форма с подвижен ринг с този размер.

Начин на приготвяне:

За блата от бишкоти:

Първо пригответе еспресото и разбъркайте в него захарта и виното Марсала или ликьора, който сте избрали. Оставете сместа да изстине напълно, преди да я използвате.

За блата от бисквити и кафе:

Смелете бисквитите и кафето в блендер, докато получите фини трохи.
Разтопете маслото в микровълнова фурна или на котлона и го прибавете към бисквитите.
Разбъркайте, докато продуктите са добре смесени.
Поставете ринга за торти директно върху чиния за сервиране и натиснете плътно бисквитените трохи по дъното. Можете да си помогнете с дъното на чаша. Поставете блата от бисквити в хладилника да се охлажда, докато приготвяте крема..

За крема от маскарпоне и крема сирене:

В малка купа, смесете желатина с 60 милилитра вода, и оставете да се абсорбира течността в продължение на 10 минути.
С помощта на електрически миксер, разбийте жълтъците на висока скорост.
В същото време, поставете в малка тенджера захарта с 45 милилитра вода. Оставете да заври на среден огън и варете в продължение на 6 минути,
докато получите много гъст сироп. Сиропа ще продължава да ври бурно в продължение на няколко секунди, след като го отстраните от котлона.
За да сте сигурни за температурата на захарния сироп, можете да използвате и термометър. Температурата трябва да бъде 118⁰С. Ако нямате термометър, можете да проверите сиропа, като в чаша студена вода, капнете капка от него. Трябва да се образува топче, а не да се разлее във водата.
Намалете скоростта на миксера, с който разбивате жълтъците и налейте горещия сироп на тънка струя, като продължавате да разбивате. След като сте изсипали всичкия сироп разбивайте в продължение на още поне 5-7 минути, за да се пастьоризират яйчните жълтъци и да получите лек и пухкав крем.
От разбиването крема ще изстине леко.
Затоплете желатина за 15-20 секунди в микровълнова фурна или на водна баня и го прибавете към крема от жълтъци, като разбиете за кратко с миксера, докато се разпредели равномерно. Оставете крема да се охлади за 10 минути на стайна температура.
Разбъркайте с кухненска тел маскарпонето, крема сиренето и виното Марсала и ги прибавете на части към крема от жълтъци, като внимателно смесвате със силиконова шпатула.

С помощта на миксера, разбийте сметаната с пудрата захар, докато започнат бъркалките да оставят в нея ярки следи, не прекалявайте с разбиването. Прибавете и нея към крема, като смесвате внимателно с шпатула, докато получите гладък и пухкав крем.

Сглобяване на тортата:

Изсипете половината от крема  върху бисквитения блат.
Натопете бишкотите в сместа с кафето за 3-4 секунди и ги подредете върху крема.
Изсипете и останалия крем, като оставите 4-5 лъжици за финал.
Отново подредете напоени бишкоти.
Поставете заделения крем и го загладете добре.
Приберете тортата в хладилника за няколко часа, 4-5.
След като крема е стегнал, разбийте сметаната с кафето и захарта на средно твърд крем и я поставете в сладкарски пош с кръгъл накрайник.
Украсете тортата със сметаната.
Поръсете обилно с какао преди да я сервирате.


Да ви е сладко!


2 коментара :

  1. Леле, Танче!
    Страхотна е тортата. Спечели ме на мига.
    Сигурна съм, че се прави по-лесно отколкото се пише и чете рецептата :)
    Усмихнат ден,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Илианка :) Да, много е лесна за приготвяне, но стъпките просто е нужно да бъдат спазени за добър краен резултат, а има хора които не са правили такава торта и имат нужда пояснения, та затова.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...