1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 15 март 2017 г.

Розички от пълнозърнесто брашно

Необходими продукти:
 
200 милилитра пълномаслено прясно мляко
150 милилитра вода
70 грама масло
3 чаени лъжички суха мая
2 супени лъжици мед
1 и ½ чаена лъжички сол
2 и ¼ чаени чаши пълнозърнесто брашно София Мел
1 чаена чаша бяло пшенично брашно Утвърден стандарт София Мел
1 яйце (разбито), за намазване преди печене
 
Приготвяне:
 
В малка тенджерка поставете водата, млякото и маслото. Загрейте ги на слаб котлон, само докато маслото се стопи. Оставете сместа да се охлади, докато достигне 35-37 градуса температура и добавете маята и меда. Разбъркайте, докато меда се стопи и маята се разтвори. Оставете сместа за 10-15 минути, докато маята се активира.
 
В голяма купа смесете двата вида брашно и разбъркайте в тях солта. Направете по средата кладенче и изсипете в него сместа с активираната мая.
Разбъркайте, с помощта на дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто.
Поръсете малко количество брашно на работния плот и изсипете тестото. Омесете го, като прибавяте по малко брашно, когато започне да се лепи по ръцете ви и по плота. Около 10 минути са достатъчни.
 
Готовото тесто поставете в голяма купа поръсена с малко брашно и го покрийте с найлоново домакинско фолио. Оставете тестото да втаса около 1 час в топло помещение, докато удвои обема си.
 
След като тестото е втасало, извадете го върху леко набрашнен работен плот и го разточете с точилка на кора с дебелина 6-7 милиметра. Изрежете кръгове с диаметър 10 сантиметра и оформете розичките.
Подредете ги във форма за кекс или друга, ако предпочитате. Покрийте така оформените розички във формата с чиста кърпа и ги оставете да втасат за 30 минути в топло помещение.
 
Намажете повърхността на тестото, с помощта на четка с разбитото яйце и поставете тавата във фурната. Включете на 180С и печете около 35-40 минути. Повърхността на готовите розички, трябва да бъде с апетитна кафеникава коричка.
 
Тези Цървулки са приготвени от същото тесто.
 
Препоръчвам ви да опитате тази рецепта и да си закупите от това уникално вкусно брашно, което според мен е ненадминато до сега!
 
Да ви е сладко!

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...