1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 3 февруари 2017 г.

Сладко-пикантно, печено свинско бон филe


Необходими продукти:

За мариноване:

1 цяло свинско филе, по големичко
настърганата кора на един лайм
¼ чаена чаша сок от прясно изцеден лайм
¼ чаена чаша мед
1 и ½ чаени лъжички сол

½ чаена лъжичка черен пипер
½ чаена лъжичка чесън на прах
1 чаена лъжичка Табаско

2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици нарязан пресен магданоз


За печенето:

1 чаена чаша целина
1 пащърнак
1 морков
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 чаена чаша вода
2 супени лъжици зехтин

Приготвяне:

Всички продукти за мариноване се смесват добре и се поставят в плик заедно с месото. От плика се изважда въздуха, до колкото е възможно. Овалва се месото много добре в маринатата и се прибира в хладилника за една нощ.

На следващия ден, месото се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура за два часа преди да се готви. Изважда се от маринатата и се почиства от магданоза и останалите частици. Отделената марината не се ползва.
Месото се пристяга с готварски конец, за да запази формата си след приготвянето. Загрява се голям тиган на средна температура и месото се запечатва добре от всички страни, като се внимава да не прегори.
След това се прехвърля в удобна тавичка за печене заедно с нарязаните зеленчуци, водата, зехтина и голяма щипка сол. Покрива се с капак или с метално фолио. Съда се поставя във фурната загрята на 170⁰С и се пече два часа. След това време се премахва фолиото или капака и се запича за още 10-15 минути.
Зеленчуците и отделения сос, в който се е пекло месото се пасират, за да се сервира месото с него. Ако е прекалено гъст, може да се добавят няколко супени лъжици вода и соса да се постави да заври още веднъж. Може да се добави и една супена лъжица масло за още по наситен и разкошен вкус.

За да нарежете месото, трябва да използвате най-острият нож, който имате, за да не се разпадне, защото е невероятно крехко.

Аз приготвих за гарнитура салата от прясно зеле и карамелизиран лук със заквасена сметана и кисело мляко. Също така приготвих и любимите картофи соте с риган на сина ми.

Повярвайте ми, няма безразлични месоядни към това разкошно угощение J

3 коментара :

  1. Вярвам, вярвам, Танче :)
    Страхотно изглежда!
    Поздрави и спорна нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти ли няма да знаеш, та нали си най-големия майстор на мръвките, от теб се уча и аз, Пепи :)
      Хубава седмица и на теб :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...