1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 26 февруари 2017 г.

Шоколадови кексчета с шоколадова глазура

Необходими продукти:

100 грама млечен шоколад, може да се използва и тъмен шоколад, с него тестото става по твърдо
100 грама масло на стайна температура
75 грама кафява захар

5 грама мед
100 грама обикновено брашно

2 супени лъжици натурално какао
2 малки яйца (при стайна температура)
50 милилитра пълномаслено прясно мляко
8 грама бакпулвер

щипка сол
30 грама кестеново пюре, което може да бъде заменено от тиквено, бананово, ябълково или друго
50 грама мини шоколадови капки или тъмен шоколад нарязан на ситно

10 малки силиконови форми за кексчета

За глазурата:

200 грама тъмен шоколад
 

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180°С.
Разтопете шоколада на водна пара, като разбърквате внимателно. Оставете го да се охлади, преди да го използвате.
Разбийте маслото с кафявата захар и меда, докато получите пухкава смес (около 5 минути). С помощта на шпатула, обирайте стените и дъното на купата на два пъти по време на разбиването.
Прибавете яйцата едно по едно, но не прибавяйте второто, докато първото не се е смесило идеално с маслото. Ако кремът започне да прилича на пресечен, накъсан, добавете две супени лъжици брашно, от това количество, което ще използвате в рецептата.
Следва да добавите разтопения шоколад, разбийте с миксера за кратко.
Смесете пюрето от кестени с прясното мляко и ги прибавете към маслено-шоколадовата смес, с помощта на шпатула.
Добавете пресятото брашно със солта, какаото и бакпулвера. Разбъркайте, докато получите гладко тесто.

Накрая прибавете шоколадовите капки и разбъркайте леко, само докато се разпределят равномерно в тестото.

Поставете силиконовите формички в удобна тавичка за печене, за да са стабилни. Намажете ги леко с мазнина.
Разпределете сместа във формичките, като ги запълвате на ¾ от обема им.
Поставете тавичката в предварително загрятата фурна.
Печете кексчетата 20-25 минути. Проверете дали са готови, като използвате клечка за зъби, ако тя излиза суха, след като прободете кексчето, значи са готови.
Оставете кексчетата да се охладят за 10 минути във формите, а след това ги извадете върху метална решетка, докато изстинат напълно.


За глазурата:

Измийте и подсушете добре формичките, в които сте изпекли кексчетата.
Разтопете шоколада на водна пара и го разпределете във формичките на от обема им. След това, поставете кексчетата отгоре върху шоколада и притиснете леко.
Оставете кексчетата за няколко часа, докато шоколада стегне напълно.
След това ги извадете от формите и сервирайте.
 
Да ви е сладко!

2 коментара :

  1. Танче,
    аз не съм любител на шоколада, но майка ми много обича всичко с шоколад и ще и приготвя това шоколадово изкушение.
    Честити мартенски празници !Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Ели :)
      Аз също не съм много по шоколада, но пък около мен всички са луди по него.
      Тези кексчета, ако можех да опиша с думи колко са вкусни, сигурно всички ще си ги приготвят, но само с вида си могат да привличат :)
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...