1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 25 февруари 2017 г.

Морковена торта

Необходими продукти:

100 грама млени белени бадеми, (бадемово брашно)
200 грама настъргани моркови
3 яйца
200 грама фина захар

120 грама слънчогледово олио или друго растително масло
250 грама брашно за Кекс на София Мел

½ чаена лъжичка индийско орехче
½ чаена лъжичка млян джинджифил
½ чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка сода за хляб

1 щипка сол


Крем:

400 грама крема сирене
120 грама масло, на стайна температура

200 грама млечна сметана за разбиване
100 грама пудра захар

семената от една малка ванилова шушулка



















Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на180°C.
Намажете и постелете на дъното хартия за печене, на три тави с диаметър 20 сантиметра.

Ако нямате три еднакви тави, можете да използвате и една, но ще ви отнеме повече време изпичането. В този случай, печенето ще продължи 30 минути за всеки блат.
Ако нямате бадемово брашно, можете да бланширате сурови бадеми сами от предния ден и да ги смелите в блендер с 50 грама захар от рецептата.

В малка купа смесете брашното със солта, бакпулвера, содата, джинджифила, индийското орехче.
Настържете морковите на ситното ренде и ги оставете настрани, докато ви потрябват. Прибавете към тях 1 чаена лъжичка лимонов сок, за да не потъмняват, докато изпълнявате останалите стъпки.

Разбийте яйцата и захарта с миксер, докато се превърнат в светъл, пухкав крем.
Прибавете олиото и разбъркайте отново за кратко с миксера, само докато мазнината се смеси с яйцата и захарта.
С помощта на шпатула, смесете морковите и бадемовото брашно с яйчната смес.
След това прибавете брашното с подправките и разбъркайте отново.


Разделете тестото на три равни части и го изсипете в предварително подготвените тави.
Изпечете блатовете за 40-45 минути в предварително загрятата фурна.
След изпичането, оставете блатовете да се охладят напълно преди да сглобите тортата.
За да направите крема, разбийте маслото, захарта и семената от ванилията с миксер. След това прибавете крема сиренето и разбийте отново.
Накрая в друга купа разбийте сметаната на мек крем и я прибавете към масления, с помощта на шпатула.


Сглобете тортата като поставите първия блат директно върху чиния за сервиране.

Намажете с крем и редувайте до изчерпване на количествата.
Намаже цялата торта отвън с крем.
Панирайте със смлени и изпечени бадеми отвън и украсете с марципанови морковчета.

Да ви е сладко!

1 коментар :

  1. Танче,
    тортата изглежда много красива и интересна.Бадемовото брашно както и морковите и придават чудесен вид и аромат.Ще я изпробвам при първа възможност.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...