1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 7 януари 2017 г.

Симид

Необходими продукти:

1 чаена чаша хладко прясно мляко (250 милилитра)
1 чаена чаша хладка вода (250 милилитра)
1 чаена чаша олио (200 милилитра)
1 пакет суха мая (7 грама)
3 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка сол
около 1 килограм бяло брашно по Утвърден Стандарт България на София Мел
2 супени лъжици петмез
¾ чаена чаша вода
300 грама сусам

Изсипете в голяма купа водата, прясното мляко, захарта и маята. Разбъркайте и оставате за 10 минути, докато сместа се понадигне.
Изсипете към маята олиото, солта, две чаши от брашното и разбъркайте с телена бъркалка, докато сместа стане гладка. Продължете да прибавяте брашно и омесете много меко, леко лепнещо тесто.

Поставете тестото в чиста купа и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го в топло помещение, докато удвои обема си.
 
Разтворете двете супени лъжици петмез във водата. Оставете настрани, докато ви потрябва.

Пуснете фурната да загрява на 200⁰С.

След като тестото е втасало, разделете на 12 еднакви части.
От всяка част, направете фитил с дължина 80 сантиметра. Сгънете на две фитила и го оплетете. Прещипете двата края, така че да се оформи кръгъл симид.
Постелете върху две тави хартия за печене.
Потопете всеки симид в разтворения петмез и оваляйте в сусам.
Подредете симидите в тавите и печете всяка тава за 20-25 минути в предварително загрятата фурна.

Да ви е сладко!

17 коментара :

  1. Прекрасни са, Танче. Хич не съм безразлична, като знам кооолко са вкусни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Илианка :)
      Как да е на диета човек, не знам, само искат да им правя вкъщи нещо за хапване, после не хапвай, е как да стане :(

      Изтриване
  2. Благодаря ти, Дани!
    Ти беше правила едни кифлички по рецепта на една сръбкиня, сега търся рецептата за тестото, защото бяха фантастични, а не съм я запазила. Ако се сещаш, ще се радвам да я споделиш с мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Разтуптя и моето сърце, Танче! Само да оздравея и ще ги направя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам, Нели :)
      Но по-важното е да оздравяваш бързо, пожелавам ти го от сърце!
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Този петмез може ли да се замени с нещо друго.Ние нямаме петмез, а ми се ще да опитам и тази рецепта,за да си спомня отново за Истанбул.Там симидите са невероятни и почти винаги топли и мекички.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петмез вчера разбрах от няколко дами, се продава на доста места в София и други по-малки градове. Може също така да си поръчате онлайн от магазин Зоя или друг онлайн портал за здравословни продукти.
      Ако сте от София, можете да си купите от Халите или от THE MOL BIO BALEV.
      Иначе се сещам за Меласата, която много напомня на петмез, може с нея да се замени. Или пък, захар мусковадо да се разтвори във вода и да се потапят в нея гевреците.

      Изтриване
  5. По Коледа винаги правя симидчета, тази също и сега като гледам тези тук, пак ми се доядоха. Изкусителка! Разкошни симиди си завъртяла, Таня! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ирме :) Аз тази Коледа бях много заета и нямах възможност да приготвям много неща. За нещо тестеничко и изкушаващо винаги гледам да намеря време, защото сина ми е капризен, а такива неща определено обича :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Таничка, невероятни са!!! Честита Нова година! С пожелания за здраве, щастие и късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Кате :)
      Честита и на теб! Здрава, успешна и благодатна да е!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Танче,
    чудесни, много красиви гевречета - симиди.Видях ги в Турция, преди години такива симиди са приготвяни и в България с мая от нахут.Не знам дали вече някъде правят.Но твоите изглеждат прекрасно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  8. Пухкави,симпатични и неустоими гевречета! Таня, за много години! Здрава,усмихната,щастлива,мирна и успешна година!

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятен разкош са тези гевреци!

    ОтговорИзтриване
  10. О, направо са върха!
    Ще търся май и аз петмез, дори не знам как изглежда...:(

    ОтговорИзтриване
  11. Разкошни симити. Обожавам сусам и ги приготвих, само че с меласа. Най-добрата рецепта за гевречата със сусам. Благодаря ви, отдавна търсих точно такива симити. Сега пък съм в издирване на рецепта за индийски самосас. Ще се радвам, ако сте приготвяли и имате рецепта да я споделите. Поздрави! Боряна

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...