1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 16 януари 2017 г.

Милинки с плънка


Необходими продукти:

1 чаена чаша кисело мляко (250 грама), със стайна температура
¾ чаена чаша прясно мляко (200 милилитра), хладко
¾ чаена чаша топла вода (200 милилитра)
2 яйца
1 пакет свежа мая (40 грама)
2 супени лъжици захар
1 равна супена лъжица сол
2 супени лъжици слънчогледово олио
малко повече от 1 килограм брашно

За заливката:

2 супени лъжици брашно
100 грама масло
½ чаена лъжичка сол
галета

За плънката:

200 грама краве сирене
120 грама Маскарпоне или друго крема сирене

Начин на приготвяне:
 
Разтворете маята в топлата вода и прибавете захарта. Прибавете и няколко лъжици брашно към маята, разбъркайте добре, покрийте с чиста кърпа и оставете настрани за 15 минути.
Разбийте леко яйцата, олиото, киселото и прясното мляко.

Пресейте 600 грама от брашното в голяма купа и разбъркайте в него солта, за да се разпредели добре. Направете по средата кладенче и изсипете течните съставки. Разбъркайте с дървена лъжица, докато получите смес с гладка консистенция. Започнете да прибавяте брашно и да омесвате с ръка, докато тестото започне да се оформя на топка но все още е много меко и леко лепкаво.
Оставете тестото за 10-15 минути, докато приготвите тавата за печене и разчистите наоколо.

Намажете с мазнина кръгла тава удобна за печене.

Натрошете сиренето и прибавете към него Маскарпонето или друго крема сирене, по желание. Намачкайте ги с вилица, докато се смесят много добре.

Намажете ръцете си с малко олио и накъсайте тестото на малки парчета, по 30 грама всяко. Отмерете ги с кухненска везна.
Всяко парче, с помощта на дланите си сплескайте леко и поставете в центъра по една малка кафена лъжичка от плънката. Прещипете краищата и оформете топче. Постъпете така и с останалите парчета тесто.
Подредете ги в тавата приготвена за печене. Покрийте тавата с найлон или стреч фолио и ги оставете да втасат за 30-40 минути на топло.

Преди да ги поставите във фурната разтопете маслото и запържете за кратко брашното в него. Овкусете и със солта.
С лъжица, разпределете маслото равномерно върху милинките.
Поръсете по една малка щипка галета върху всяка милинка.

Поставете тавата във фурната и нагласете температурата на 200⁰С. Печете на тази температура 10 минути и намалете на 180⁰С. Печете до готовност, докато милинките станат със златисто-кафеникав загар, около 30 минути.

Прекрасни са, препоръчвам ви да ги опитате!

7 коментара :

  1. Идеалната комбинация от течни съставки и с пълнеж.Благодаря Ви, отдавна я търсех, но сте пропуснали броя на яйцата:)Дари

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дари, поправих пропуска с яйцата!
      Много се радвам, че харесваш рецептата!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Страхотна идея за милинки с плънка! А как изглежда само.....Чудесно предложение, Танче!

    ОтговорИзтриване
  3. Извинете лаишкия ми въпрос, но какъв е размера на тавата? Благодаря! Теодора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тавата е с диаметър 27 сантиметра.
      Поздрави, Теодора!

      Изтриване
  4. Благодаря! Започвам ги. Теодора

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...