1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 3 януари 2017 г.

Шоколадова мус торта


Необходими продукти:

300 грама шоколадови бисквити с пълнеж
100 грама разтопено масло

400 грама черен шоколад
125 грама млечна сметана
4 яйца, разделени  на белтъци от жълтъците
40 кафява захар
375 грама сметана за разбиване

За глазурата

125 милилитра сметана
2 супени лъжици глюкоза
100 грама черен шоколад  70% масленост
1 супена лъжица слънчогледово олио
 

Приготвяне:

Намажете леко с разтопено масло форма със свалящ се ринг с диаметър 20 сантиметра
Смелете бисквитите в блендер, докато получите трохи.
Прибавете към трохите разтопеното масло и разбъркайте, докато се разпредели равномерно.
Поставете получената смес на дъното на формата и заравнете, с помощта на лъжица. Поставете блата в хладилника, докато приготвяте крема.

Начупете шоколада и добавете 125 милилитра млечна сметана в удобен съд, поставете ги на водна пара. Разбърквайте,  докато шоколада се разтопи и сместа стане гладка. Оставете настрани да се поохлади.
Отделете жълтъците от белтъците на яйцата.
След като шоколадовата смес се е поохладила, прибавете жълтъците към нея и разбъркайте енергично с кухненска тел за разбиване, докато стане гладка.

Разбийте белтъците с миксер на твърда пяна и започнете да добавяте захарта постепенно, като продължавате да разбивате с миксера. Белтъците трябва да станат гъсти и лъскави. Когато са готови, прибавете ги на няколко пъти към шоколада.
Разбийте 375 грама сметана на мек крем и я добавете на няколко пъти към шоколадовия мус, като разбърквате внимателно със сликонова шпатула.
Изсипете крема върху бисквитения блат и го заравнете.
Поставете тортата в хладилника да 4-5 часа.

Накрая пригответе глазурата, като загреете сметаната заедно с глюкозата.
Настържете или нарежете шоколада на дребни парченца. Изсипете върху него горещата сметана и разбъркайте. Прибавете и една лъжица растителна мазнина.
Разбъркайте, докато шоколадовата глазура стане гладка. 
Не чакайте да се охлади, а я изсипете веднага върху студения мус и разклатете леко, за да се разпредели равномерно.

Поставете тортата в хладилника за един час или повече.
Можете да я декорирате преди да я разрежете.

Преди да разрежете тортата я оставете на стайна температура за 20-30 минути.
За да разрежете тортата, поставете голям и остър нож в гореща вода за една минута. След това избършете с чиста и суха кърпа острието му и разрежете тортата. Повторете отново за другия разрез.
Тортата не може да се разреже добре по друг начин, затова ви съветвам да го направите по този.
 

Насладете се на това калорично шоколадово изкушение!

4 коментара :

  1. Празнично красива, фина и елегантна торта, Таня -
    чудесен старт на новата 2017 година!
    Нека бъде за теб здрава и мирна,
    вдъхновена и успешна, с много радост,
    хубави моменти и лично удовлетворение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Дианка :)
      Дано Новата година да бъде за всички, здрава и пълноценна!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  2. Съвършена! И невероятно красива шарка се е получила от горещия нож! Като дантела е! Златни ръце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, мила Йоли!
      Изобщо не бях забелязала шарката, имаш око за детайлите :)
      Прегръдка!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...