1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 15 януари 2017 г.

Пухкави питки за хамбургери



Не е правилно да характеризирам питките като такива, само за хамбургери, но са подходящи за тях, както и за всякакво друго похапване, по всяко време на деня. Страхотни са със супата или основното, за закуска с масло и мед, по всякакъв начин са си на мястото тези вкусни пухкавелчета.

Необходими продукти:

2 чаени чаши топло прясно мляко
2 супени лъжици суха мая
¼ чаена чаша захар
2 чаени лъжички сол
6 супени лъжици меко масло (90 грама)
2 големи яйца
1 килограм брашно тип 650
1 супена лъжица разтопено масло за намазване на питките след изпичане


Начин на приготвяне:

Ако имате от онези планетарни миксери, можете да поставите всички продукти заедно, с изключение на 300 грама от брашното и супената лъжица масло, която е за намазване след печене. Започнете с течните продукти и най-отгоре добавете брашното. Разбийте, докато всичко се смеси много добре и получите гладко, много меко тесто. Тогава започнете да добавяте от брашното, докато започне тестото да се отлепва от стените на съда и да се оформя на топка.

Ако нямате такъв миксер, омесете с обикновен ръчен миксер, като поставите приставките за тесто и постъпете по същия начин.

Ако нямате миксер, поставете отново всички съставки, които описах по горе и започнете да месите с ръка. След като сместа стане гладка, започнете да добавяте от брашното, докато започне да се оформя тестото на топка. В този момент, поръсете работния плот с малко брашно и извадете тестото върху него. Поръсвайте малко брашно след всяко омесване, докато тестото спре да лепне по ръцете ви.

Когато тестото е готово, намажете голяма купа с мазнина и го поставете вътре. Покрийте го с найлон и го оставете да втаса, докато удвои обема си, около 1 и ½ часа.

След това постелете най-голямата тава, която имате с хартия за печене.

Накъсайте тестото на парчета и ги претеглете на кухненска везна. Всяко трябва да бъде 70 грама.  Оформете хубави топчета и ги поставете върху хартията за печене на разстояние едно от друго. Покрийте така оформените питки с найлон и ги оставете да втасат за 30 минути на топло.

Поставете тавата с втасалите питки във фурната и включете на 180С.
Печете, докато станат златисто-кафеникави, около 35-40 минути.

Да ви е сладко!

1 коментар :

  1. Пиците смея да твърдя съм ги усвоил, от скоро си мисля да почна с бургерите. Смятам, че тези питки ще свършат страхотна работа, ще се похваля като стигна до тях :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...