1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 14 януари 2017 г.

Кифли с плитки


Рецептата от корицата на SOintoFOOD 

Необходими продукти:

15 грама прясна мая
70 милилитра хладка вода
1 и ½ супени лъжици захар
200 милилитра гъст айран
¼ чаена лъжичка сода
150 милилитра пълномаслено прясно мляко
1 яйце + 1 белтък
100 милилитра олио
½ супена лъжица сол
около  600 грама брашно
 
30 грама разтопено и охладено масло за намазване на корите
1 жълтък + 1 супена лъжица сметана за намазване на питката

Приготвяне:

В малка купа, разтваряме маята със захарта в топлата вода. Добавяме две-три супени лъжици брашно и оставяме настрани, докато купата се изпълни.

В широка и дълбока купа, изсипваме около 400 грама от брашното и в него разбъркваме солта. По средата оформяме кладенче. В малка купа разбъркваме яйцето и белтъка. В друг съд разбъркваме и затопляме леко айрана, добавяме содата към него и прясното мляко. Добавяме и олиото.

В кладенчето постепенно започваме да прибавямеда от течните съставки,  като редуваме с маята и разбъркваме постепенно с дървена лъжица. Продължаваме до изчерпване на всички продукти. След това поставяме тестото върху поръсен с брашно работен плод и омесваме меко и нелепнещо тесто, като добавяме брашно, докато е необходимо.

Готовото тесто поставяме в купа намазана с олио и покриваме с домакинско фолио. Оставяме го да втасва за 1 час на топло, докато удвои обема си.„

Оформяне:

Постиламе върху голяма тава хартия за печене.

Втасалото тесто изваждаме върху леко набрашнена повърхност и разделяме на равни части, всяка по 60-70 грама. Всяка част разточваме елипсовидно и срязваме в долния край на три части. Оплитаме ги в плитка и обръщаме на другата страна, така че хубавата част на плитката да бъде отгоре. Намазваме с разтопено масло и поставяме плънка по избор в средата на широката част. Аз използвах за плънка краве сирене овкусено с мащерка и пушен червен пипер. Завиваме и оформяме кифличката.

Така оформените кифли, оставяме да втасват за 40 минути на топло покрити с найлон, като внимаваме да не се докосва до повърхността им.

Преди да изпечем, намазваме кифлите с разбития жълтък със сметаната.

Печем първоначално за 10 минути на 200˚С, след това намаляваме на 180˚С и допичаме за още около 20 минути.




SOintoFOOD

2 коментара :

  1. Много красиви кифлички си приготвила, Танче! Разгледах новия брой на един дъх!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле!
      И на мен броя много ми харесва, както и всички останали, разбира се :)
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...