1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 1 януари 2017 г.

Турски баклавички

Честита Нова Година!
Бъдете здрави, следвайте мечтите си и не забравяйте за малките удоволствия в живота :)
 
За тестото:

2 яйца
5 препълнени супени лъжици кисело мляко
1 и ¼ чаени чаши прясно мляко
1 чаена чаша слънчогледово олио
1 супена лъжица оцет
¾ чаена лъжичка сол
1 пакет бакпулвер
Около 1 килограм брашно за баница на София мел
200 грама леко изпечени смлени орехи
200 грама нишесте за разточване
150 грама масло
100 милилитра олио

За захарния сироп:

2 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода
1 чаена лъжичка лимонов сок

Приготвяне:

Пригответе захарния сироп, като поставите в средна тенджерка захарта и водата. Оставете водата за заври и захарта да се стопи на висока температура. След това намалете топлината на ниска и оставете сиропа да къкри за 20 минути. Изключете котлона и прибавете лимоновия сок. Оставете сиропа да изстине до стайна температура, докато приготвяте баклавичките.
 
Поставете всички течни съставки, бакпулвера и солта в голяма купа и започнете да добавяте постепенно брашното, като разбърквате с дървена лъжица. Омесете много меко тесто и го оставете все още лепнещо. Покрийте купата с найлон и оставете тестото да почива за 1 и ½ часа.

След това направете от тестото топчета (по 90 грама всяко), като си помагате с нишесте, ако тестото се лепи по ръцете ви. Подредете ги върху тавичка поръсена с нишесте.
Оставете така приготвеното тесто отново да почива за 30 минути.
След това разточете корите много фино, докато прозира през тях.  Разрязвайте всяка кора на четири и оформяйте баклавички по този начин.

https://www.youtube.com/watch?v=5WLpJ7etFMw

Подреждайте баклавичките върху голяма тава една до друга.
Включете фурната да загрява на 200С.
Когато напълните тавата, разтопете 150 грама хубаво масло на слаб огън и прибавете към него олиото.
С помощта на лъжица поливайте баклавичките с мазнина, като се стараете да бъде много добре разпределена. Това ще ги направи с приятен загар и добре изпечени навсякъде.
Поставете тавата във фурната и печете 15 минути на 200С. След това намалете на 180С и печете още 25-30 минути, докато повърхността стане кафеникаво-златиста.
Извадете баклавичките от фурната и ги залейте веднага, с помощта на черпак със захарния сироп.
Оставете баклавата за 5-6 часа на хладно, докато попие добре захарния сироп.

Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...