1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 1 януари 2017 г.

Турски баклавички

Честита Нова Година!
Бъдете здрави, следвайте мечтите си и не забравяйте за малките удоволствия в живота :)
 
За тестото:

2 яйца
5 препълнени супени лъжици кисело мляко
1 и ¼ чаени чаши прясно мляко
1 чаена чаша слънчогледово олио
1 супена лъжица оцет
¾ чаена лъжичка сол
1 пакет бакпулвер
Около 1 килограм брашно за баница на София мел
200 грама леко изпечени смлени орехи
200 грама нишесте за разточване
150 грама масло
100 милилитра олио

За захарния сироп:

2 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода
1 чаена лъжичка лимонов сок

Приготвяне:

Пригответе захарния сироп, като поставите в средна тенджерка захарта и водата. Оставете водата за заври и захарта да се стопи на висока температура. След това намалете топлината на ниска и оставете сиропа да къкри за 20 минути. Изключете котлона и прибавете лимоновия сок. Оставете сиропа да изстине до стайна температура, докато приготвяте баклавичките.
 
Поставете всички течни съставки, бакпулвера и солта в голяма купа и започнете да добавяте постепенно брашното, като разбърквате с дървена лъжица. Омесете много меко тесто и го оставете все още лепнещо. Покрийте купата с найлон и оставете тестото да почива за 1 и ½ часа.

След това направете от тестото топчета (по 90 грама всяко), като си помагате с нишесте, ако тестото се лепи по ръцете ви. Подредете ги върху тавичка поръсена с нишесте.
Оставете така приготвеното тесто отново да почива за 30 минути.
След това разточете корите много фино, докато прозира през тях.  Разрязвайте всяка кора на четири и оформяйте баклавички по този начин.

https://www.youtube.com/watch?v=5WLpJ7etFMw

Подреждайте баклавичките върху голяма тава една до друга.
Включете фурната да загрява на 200С.
Когато напълните тавата, разтопете 150 грама хубаво масло на слаб огън и прибавете към него олиото.
С помощта на лъжица поливайте баклавичките с мазнина, като се стараете да бъде много добре разпределена. Това ще ги направи с приятен загар и добре изпечени навсякъде.
Поставете тавата във фурната и печете 15 минути на 200С. След това намалете на 180С и печете още 25-30 минути, докато повърхността стане кафеникаво-златиста.
Извадете баклавичките от фурната и ги залейте веднага, с помощта на черпак със захарния сироп.
Оставете баклавата за 5-6 часа на хладно, докато попие добре захарния сироп.

Да ви е сладко!

12 коментара :

  1. Здрава, щастлива и много вдъхновена да е 2017, мила Танче! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли! Нека да бъде и за теб една добра и много пълноценна година!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  2. Таня, за много години!
    Желая здраве и берекет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Нова година, Мария! Бъдете здрави и много успешни!

      Изтриване
  3. Прелестни баклавички! Ще ги направя непременно, независимо, че празниците минаха и се насладихме на какви ли не десерти...но все ще им дойде реда!
    Честита Нова Година, Танче!
    Желая ти здраве и късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Нова година, Весе! Желая здраве, спокойствие и много щастие на теб и всички твои любими хора!

      Изтриване
  4. Танче,
    подходящ десерт за Нова година са тези чудни баклавички.Честита, мирна, здрава и благотворна да е Новата 2017 година !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Нова година, Танче! Пожелавам ти 2017 да прелива от здраве и щастие за цялото ти семейство, а блогът - от все по-интересни и апетитни рецепти! Очите ми останаха в тези баклавички.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Светле :) Нека и за теб и семейството ти Новата година бъде здрава, спокойна и ползотворна!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Какво е това нишесте за разточване?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-обикновено царевично или пшенично нишесте, каквото се продава в магазините.

      Изтриване
  7. Като бижута в чиния са Таня тези баклавички ❤️ Запазвам си рецептата и дано успея да достигна поне подобен ефект 😉 Просто разкошни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...