1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 29 ноември 2016 г.

Пилешки хапки в плик



Необходими продукти:

500 грама пилешко филе
1 супена лъжица пушен червен пипер
1 чаена лъжица чесън на прах
3 супени лъжици зехтин
сол и черен пипер

За овалване:
 
1 чаена чаша галета
1 чаена лъжица пушен червен пипер
сол и черен пипер


Приготвяне:

Измийте и подсушете месото. Нарежете го на кубчета. Овкусете го с пушения червен пипер, чесъна на прах, зехтина, сол и черен пипер.

Поставете месото в купа, и го покрийте с найлоново фолио. Приберете го в хладилника за 2 часа.

Смесете галетата с червения пипер, черния пипер и сол. Оваляйте всяко парче месо хубаво в галетата и ги поставете в плик за печене на един ред.


Затворете плика добре. Поставете месото в тавичка и във фурната, предварително загрята на 220С. Печете месото 30 минути.

Пригответе дресинг от 200 грама кисело мляко, 100 грама заквасена сметана, 2 стръка магданоз, две скилидки чесън, сол и черен пипер. Разбъркайте всичко много добре.

Изпържете домашен чипс и се насладете на вкусно похапване.

неделя, 27 ноември 2016 г.

Коледни елхички


Много лесни за приготвяне, цветни, ефектни и страшно вкусни бисквитки се получиха! Дори не са ви нужни формички за изрязване. Препоръчвам ги!

Необходими продукти:

100 грама масло, разтопено и охладено
¾ чаена чаша кафява захар
½ чаена чаша тиквено пюре
1 голямо яйце
⅓ чаена чаша тъмна меласа
3 чаши брашно, плюс допълнително за разточване
½ чаена лъжичка сода за хляб
2 чаени лъжички сушен млян джинджифил
½ чаена лъжичка канела на прах
¼ чаена лъжичка смлян анасон
½ чаена лъжичка индийско орехче

За глазурата:

1 и ½ супени лъжици белтък със стайна температура
1 чаена лъжица прясно изцеден лимонов сок
1 чаена чаша пудра захар
5-6 капки зелена хранителна боя за оцветяване
цветна захарна украса

 

Приготвяне:

За бисквитите:

В голяма купа разбийте маслото, захарта и тиквеното пюре, докато сместа стане гладка. Добавете яйцето и меласата, разбъркайте добре.

В друга голяма купа поставете 2 чаши от брашното, содата и подправките, смесете ги добре. Добавете към тях течните съставки и разбъркайте с миксер. След това, започнете да добавяте от останалото брашно и използвайте ръцете си, за да оформите тестото на една голяма топка, то ще бъде малко по-лепкаво.

Измийте и подсушете ръцете си. Поставете брашно върху тях, така че тестото да не се лепи по тях. След това разделете тестото на две части, от които оформете плоски кръгли платки. Увийте парчетата тесто в найлоново фолио и ги поставете в хладилника за поне 2 часа.
След като тестото се охлади, загрейте фурната до 180⁰С. Щедро поръсете работния плод с брашно, преди да поставите тестото. Работете първоначално с едното парче тесто, другото го оставете в хладилника през това време.
Разточете тестото с ½ сантиметър дебелина, като поръсвате с малко брашно, всеки път, когато се лепи по точилката.
Оформете тестото на квадрат. След това с помощта на нож, разрежете по средата и след това на триъгълници.
Поставете бисквитките на разстояние една от друга, върху голяма тава постлана с хартия за печене. Печете за 10-12 минути в предварително загрятата фурна.

 





За глазурата:

Смесете белтъците с лимоновия сок. Прибавете пудрата захар и разбъркайте много добре с миксер на ниска скорост или на ръка с тел. Накрая прибавете зелената боя и разбъркайте отново. Може да се наложи да добавите още няколко капки лимонов сок или пък пудра захар, според това каква е гъстотата на айсинга. Поставете глазурата в малък пош с тънък накрайник и украсете бисквитите, след като са изстинали напълно.

В зависимост от големината на изрязаните бисквити, можете да получите около 60 броя от това количество тесто.

Киноа с грах


Необходими продукти:

1 чаена чаша киноа
200 грама замразен грах
1 глава червен лук
½ малък стрък праз лук
2 скилидки чесън
1 чаена лъжичка сушена мащерка
3 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
1 авокадо
5-6 чери домата
сол и черен пипер

Приготвяне:

Измийте киноата много добре, за да отмиете от нея сапонините, така тя няма да горчи.

Поставете киноата в малка тенджера с две чаени чаши студена вода и мащерката. Посолете с ½ чаена лъжичка сол, разбъркайте.

Сварете киноата на слаб огън, докато поеме почти всичката течност, около 15 минути. След това изключете котлона  и оставете тенджерката настрани, без да махате капака, докато се поеме всичката течност от семената (около 10 минути).

В удобен тиган с незалепващо покритие, загрейте зехтин на среден огън и прибавете към него нарязания червен лук, овкусете с малка щипка сол. Прибавете праза, нарязан на ситно. Запържете ги, докато поомекнат и прибавете граха, разбъркайте. Запържете за 3-4 минути и прибавете ситно нарязания чесън, разбъркайте за една минута и махнете зеленчуците от огъня.

Изсипете киноата в купа и прибавете към нея зеленчуците,  2 супени лъжици зехтин, 2 супени лъжици лимон сок, сол и черен пипер. Разбъркайте, докато всички продукти се смесят добре.
При сервиране, гарнирайте с чери домати и авокадо.

събота, 26 ноември 2016 г.

Нутела руло с типово брашно

Необходими продукти:

350 грама Типово брашно на София мел
250 грама брашно Класик на София мел
1 чаена лъжичка суха мая
2 яйца
60 грама захар
10 грама ванилова захар
5 грама сол
90 грама хладко прясно мляко
200 грама пюре от тиква
100 грама разтопено масло




Приготвяне:

Разтворете маята в млякото заедно с две чаени лъжички от захарта и ¼ чаена чаша брашно. Покрийте купата с чиста кърпа и оставете настрани за 20 минути или докато маята се активира.

Смесете с тел, яйцата, захарта, ваниловата захар, тиквеното пюре и разтопеното масло.

Пресейте заедно 200 грама от типовото брашно и 250 грама от класическото бяло брашно. Разбъркайте в брашното солта. Направете по средата кладенче. Изсипете в кладенчето активираната мая и останалите течни продукти. Разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя тестото на топка. Поръсете добре работния плот с типово брашно и изсипете тестото върху него. Омесете меко, нелепнещо тесто.

Готовото тесто поставете в голяма чиста купа и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло, докато удвои обема си.

След като тестото е втасало, разделете го на четири равни части и оформете четири рула по този начин:
 
Поставете така оформените рула върху голяма тава, постлана с хартия за печене. Покрийте ги със стреч фолио и ги оставете ва втасат за 30-40 минути на топло.
Поставете рулата в студена фурна и включете температурата на 200⁰С. Печете 15 минути и намалете температурата на 190⁰С за още 20-25 минути.


Да ви е сладко!

неделя, 20 ноември 2016 г.

Хляб със заквасена сметана с едно втасване


Много лесен и вкусен хляб. Препоръчвам го за случаите, в които нямаме много време, а искаме домашен хляб с невероятно качество и вкус!
 
Необходими продукти:

350 милилитра хладка вода
1 чаена лъжичка суха мая
200 грама заквасена сметана
½ чаена лъжичка сода
100 милилитра слънчогледово олио
1 и ½ чаени лъжички сол
3 чаени лъжички захар
600-650 грама брашно

Приготвяне:

Пресейте 400 грама от брашното в голяма купа и разбъркайте в него солта. По средата направете кладенче и го оставете настрани, докато ви потрябва.
В хладката вода поставете мята, захарта и четири супени лъжици от брашното, разбъркайте добре. Покрийте купата с чиста кърпа и оставете маята да се активира.
Затоплете леко заквасената сметана и разбъркайте в нея содата, докато започне да увеличава обема си.
Изсипете в кладенчето активираната мая, заквасената сметана със содата и олиото. Разбъркайте с дървена лъжица, докато всичко се смеси добре. Започнете да прибавяте от брашното, докато започне да се оформя тестото на топка. Поръсете малко брашно на плота и изсирете тестото. Омесете, докато престане да се лепи по ръцете ви, но все още е много меко.
Поставете готовото тесто в чиста купа, поръсена с малко брашно. Покрийте го с памучна кърпа и го оставете да се отпусне за 15 минути.
След като тестото е поомекнало, изсипете го върху леко набрашнен работен плот и го разточете на квадрат с размери 30х30. Нарежете го на три равни части и всяка част преплетете три пъти в една посока.
Поставете хлебчетата върху тава постлана с хартия за печене. Покрийте ги с найлоново фолио и ги оставете да втасват за 40 минути на топло.
Поставете хляба в студена фурна и включете температурата на 210С.
Печете 35-40 минути или докато стане с кафеникава, апетитна коричка.

събота, 19 ноември 2016 г.

Кекс с тиквено пюре

Необходими продукти:

1 и ½ чаени чаши обикновено брашно
1 и ¼ чаена лъжичка бакпулвер
¼ чаена лъжичка сода бикарбонат
¼ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка джинджифил на прах
⅓ чаена лъжичка индийско орехче
⅓ чаена лъжичка канела
3 яйца
¾ чаена чаша кафява захар
1 супена лъжица ванилова захар
½ чаена чаша слънчогледово олио
1 чаена чаша тиквено пюре (250 грама)
чаена чаша прясно мляко

Приготвяне:

Намажете с мазнина предпочитана форма за кекс. Оставете я настрани, докато ви потрябва.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
В малка купа смесете брашното, бакпулвера, содата, солта и подправките. Разбъркайте много добре.
Смесете тиквеното пюре с прясното мляко и разбъркайте до еднородна смес.
Разбийте с миксер яйцата със захарта и ваниловата захар в голяма купа, докато сместа стане пухкава и изсветлее. Прибавете олиото и разбийте отново за кратко с миксера. Прибавете тиквеното пюре с прясното мляко и разбъркайте със силиконова шпатула.
Накрая прибавете брашното към течните съставки и разбъркайте внимателно, докато всичко се смеси добре.
Изсипете тестото в предварително подготвената форма.
Печете кекса 50-55 минути в загрятата фурна.

неделя, 13 ноември 2016 г.

Пилешко филе пълнено със спанак и овче сирене в бутер тесто


Необходими продукти:

2 парчета пилешки гърди
500 грама пресен спанак
1 малка глава червен лук
2 скилидки чесън
1 чаена лъжичка пушен червен пипер
½ чаена лъжичка кимион
150 грама добре узряло, твърдо овче сирене
сол и черен пипер
280 грама бутер тесто
1 малко яйце за намазване

Приготвяне:

Изчистете, измийте и нарежете спанака.
Задушете в голям тиган лука, докато омекне. Когато е почти готов, прибавете и нарязания чесън. Разбъркайте за кратко и добавете спанака. Разбърквайте и задушавайте, докато се изпари течността. Овкусете с червения пипер, сол и черен пипер и махнете спанака от огъня. Оставете настрани, за да се поохлади.

Включете фурната да загрява на 200С.

В това време разрежете пилешките гърди по средата, за да можете да ги напълните с плънка.
Овкусете ги със сол, черен пипер, червен пипер и кимион и от двете страни.
Прибавете нарязаното на кубчета сирене към спанака и разбъркайте, за да се разпредели равномерно.
Напълнете пилешкото месо с плънката и притиснете добре.
Разделете тестото на две равни части и го нарежете отстрани. Поставете върху всяко парче тесто по едно пълнено пилешко филе и оплетете плътно тестото върху него.
Поставете така оформените рула върху тава постлана с хартия за печене.
Намажете тестото с разбитото яйце и печете в предварително загрятата фурна за 40 минути. Ако тестото започне да потъмнява прекалено бързо, поставете метално фолио върху рулата, за да не се препече тестото прекалено.
 
Оставете рулата да починат за 10-15 минути, преди да ги нарежете и сервирате.

Аз приготвих за гарнитура към пилешките рула, пюре от тиква, картофи и крема сирене. Вие гарнирайте според вашия вкус.

петък, 11 ноември 2016 г.

Фалафели от леща, моркови и овесени ядки




Вчера ви показах рецепта за плоски индийски питки Наан, а днес ще ви покажа вкусната и бърза гарнитура, която приготвих за тях.

Необходими продукти:

1 голям морков (около 150 грама) обелен и настърган
1 чаена чаша фини овесени ядки (около 90 грама
)
½ чаена чаша магданозени листа
1 праз лук, нарязан на кръгчета
400 грама консервирана или домашно сварена леща, добре изцедена
морска сол и прясно смлян черен пипер

Хумус с леща

150 грама варена леща (аз използвах от консерва)
½ добре узряло авокадо
сока от половин малък лимон
2 супени лъжици зехтин
½ чаена лъжичка сушена чубрица
2 малки скилидки чесън
сол и черен пипер

За да приготвите хумуса от леща и авокадо, поставете всичко в блендер и смелете до гладка консистенция.


Приготвяне:

Поставете моркова, овесените ядки, магданоза, лука, лещата, солта и черния пипер в кухненски блендер и смелете всичко, но не прекалено ситно.

Взимайте по две лъжици от сместа и оформете топчета, сплескайте ги леко.
В дълбок и удобен съд, загрейте растително масло за пържене на висока температура 160⁰С. Изпържете фалафелите в продължение на 2-3 минути от всяка страна или докато станат златисти и хрупкави.

След готовност, поставете готовите фалафели върху кухненска хартия, за да се оцеди излишната мазнина от пърженето..

Сервирайте фалафелите с хляб Наан или други плоски питки и гарнирайте с хумус от леща и авокадо.


Това е още един начин да гарнирате вкусните плоски хлебчета.
Гъста яхния със свинско, праз и доматен сос.

Опитайте!

Индийски хляб Naan с масло


Необходими продукти:

2 чаени чаши брашно Класик на СофияМел (плюс ¾ чаша за доомесване и разточване)
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка суха мая
1 и ½ супени лъжици захар
½ чаена чаша хладка вода
½ чаена чаша хладко прясно мляко
1 голямо яйце
1 супена лъжица растително масло
меко краве масло за намазване
3 чаени лъжички черен сусам
 

Приготвяне:

 
Смесете брашното със солта в голяма купа.
В мака купа разбъркайте добре хладката вода, маята, захарта и две супени лъжици от брашното. Покрийте съда с чиста кърпа и го оставете настрани, докато маята се активира.
Прибавете хладкото прясно мляко, зехтина и яйцето към маята и разбъркайте.
Направете по средата на брашното кладенче и изсипете течните съставки. Разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто. Изсипете тестото върху добре набрашнен плод и го омесете, докато спре да се лепи по ръцете ви, но все още е много меко, за да може и питките които ще приготвите да бъдат мекички.

Поставете готовото тесто в набрашнена купа и го покрийте с чиста къпа.
Оставете тестото на топло място да втасва, докато удвои обема си.

Когато тестото е втасало, разделете го на 15 части и оформете топчета. Оставете топчетата върху работната повърхност, покрити с кърпа за 15 минути.
Разточете всяко топче на много тънка кора, като поръсвате по една щипка черен сусам върху всяка и притискате с точилката.
 

Поставете голям тиган с незалепващо покритие на среден огън и печете питките за кратко и от двете стани, докато покафенеят леко. След като махнете всяка питка от тигана, намазвайте повърхността и с масло и покривайте с найлон и чиста памучна кърпа, за да останат меки, дори когато изстинат.
Сервирайте вкусния хляб Наан с гарнитура според вашият вкус.
 
Да ви  е сладко J

понеделник, 7 ноември 2016 г.

Суши в омлет със Сладък специален червен пипер Котани

Необходими продукти:
 
За печения омлет:

6 яйца
⅓ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка червен пипер
2 супени лъжици прясно мляко
 
За плънката :
 
150 грама ориз за суши
220 милилитра студена вода
 
За овкусяване:

3 супени лъжици оризов оцет
3 супени лъжици вода
1 супена лъжица захар
½ чаена лъжичка сол
100 грама пушена херинга
1 авокадо
1 печена, белена, червена чушка (може и от туршия)
 
За поръсване:

Сладък специален червен пипер Котани

Приготвяне:
 
Измийте  ориза няколко пъти със студена вода, докато водата започне да остава бистра.
Поставете добре оцедения от водата ориз в удобен съд за варене и го залейте го със студената вода.
Включете котлона на максимална топлина, само докато ориза заври, след това намалете котлона на много слаб огън. Варете го в затворен съд 12 минути. След това махнете съда от огъня и го оставете за 10 минути, докато ориза поеме влагата напълно.
Докато ориза се вари, пригответе оризовия оцет и водата, като ги загреете на котлона, докато захарта и солта се стопят. След това оставете сместа настрани да се охлажда, докато ви потрябва.
Изсипете ориза в подходяща купа и прибавете към него сместа за овкусяване, като разбъркате внимателно отдолу на горе, само докато течността се разпредели равномерно, без да прекалявате.
Оставете ориза да изстине напълно преди да го използвате.
 
Намажете тавичка с размери 20Х30 сантиметра с меко масло. Яйцата разбийте много добре с всички останали съставки за омлета, с помощта на телена бъркалка. Изсипете яйцата в тавичката и печете 7-8 минути на 180⁰С. Когато омлета е изпечен, го обърнете върху чиния постлана с хартия за печене. С помощта на хартията го завийте на руло и го оставете да се поохлади.
С помощта на ръцете си, разпределете ориза равномерно върху омлета. Поставете по средата по две парчета от авокадото и херингата и завийте отново омлета плътно, с помощта на хартията за печене.
Оставете рулото за 30 минути, за да стегне и след това поставете сушито в удобна чиния за сервиране. Поръсете обилно със Сладък специален червен пипер Котани и нарежете на порции.
 
Да ви е сладко!

петък, 4 ноември 2016 г.

Пухкави понички с картофено тесто



Необходими продукти:

1 пакет суха мая
¼ чаша топла вода
1 чаша мляко
¼ чаена чаша масло
¼ чаена чаша фина захар
1 чаена лъжичка сол
¾ чаена чаша картофено пюре
2 яйца, разбити
4 чаши брашно
400 милилитра олио за пържене

За овалване:


½ чаша фина захар
½ чаена лъжичка канела

1 пакет ванилова захар

Приготвяне:

 
Разтворете маята в ¼ чаша топла вода. Добавете една чаена лъжичка захар и разбъркайте. Оставете маята да престои в продължение на 10 минути, докато шупне.
В малка тенджера, изсипете млякото, маслото, захарта и солта. Затоплете на средно-висока температура, докато маслото се стопи и захарта се разтвори, не трябва да завира. Прибавете картофеното пюре при млечната смес, разбъркайте. Накрая прибавете и яйцата, разбъркайте добре.
Пресейте брашното в голяма купа и направете по средата кладенче. Изсипете в кладенчето течните съставки и разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто. Извадете тестото от купата върху чиста работна повърхност поръсена с брашно. Омесете гладко, нелепнещо тесто, трябва да е много меко.
Намажете голяма купа с растителна мазнина и поставете тестото в нея. Покрийте купата с найлоново фолио и го оставете да втаса, докато удвои обема си. Може да отнеме повече от час, но не бързайте.

Постелете две големи тави с хартия за печене и ги поръсете леко с брашно.

След като тестото е втасало, разточете го върху набрашнена повърхност с дебелина един сантиметър и изрежете поничките. Поставете ги внимателно върху хартията за печене в тавите, покрийте ги с найлоново фолио и ги оставете да втасват за 30 минути.
Изсипете мазнината за пържене в удобен съд и оставете да загрее на сред огън. Изпържете поничките и от двете страни и ги поставете върху кухненска хартия, за да попият излишната мазнина.
Докато са още топли оваляйте поничките в карамелено–ваниловата захар и сервирайте веднага.
 

Да ви е сладко!

сряда, 2 ноември 2016 г.

Кюфтета с млечно-лимонов сос (Giouvarlakia me Avgolemono)


Необходими продукти:

За кюфтетата:

½ килограм свинка кайма
110 грама ориз, със среден размер
1 яйце
1 филия хляб
1 глава лук, нарязан на малки кубчета
⅓ чаша зехтин
1 малка връзка магданоз
сол и черен пипер
1 литър телешки бульон

За млечно-лимоновия сос Avgolemono:

2 чаени чаши прясно мляко
1 яйце, леко разбито
1 чаша от бульона, в който се варят кюфтетата
сока от 1 лимон, със средна големина
3 супени лъжици царевично нишесте се разтварят в 3 супени лъжици вода
сол и черен пипер

Приготвяне:

За най-добър резултат, смелете сами каймата си. Аз използвам кухненския блендер за целта и купувам по мазничко месо, от плешка и врат например.
В удобна купа пълна с вода, сложете филията хляб и я оставете да се накисва за няколко минути.
Изцедете хляба много добре от водата и го натрошете на трохи.
Смелете в блендер магданоза със зехтина, ще получите смес подобна на песто.

В купа смесете всички съставки, каймата, ориза, изцедения хляб, пестото от магданоз и зехтин, яйцето, лука, сол и черен пипер. Омесете хубаво каймата и оформете топки с големината на такива за голф.
В голяма тенджера изсипете бульона и го оставете да заври. Намалете температурата до средно-ниска и внимателно добавете кюфтетата.
Варете около 25-30 минути.

За млечно-лимоновия сос ( Avgolemono):

В средна тенджера, изсипете млякото и го оставете да заври.
Прибавете към него и една чаша от бульона, в който варите кюфтетата. Разбъркайте в малка купичка царевичното нишесте и студената вода и прибавете гладката смес към млякото и бульона. Разбъркайте непрекъснато, докато започне да се сгъстява.
Намалете температурата на котлона до средно-ниска и отстранете от огъня.
Прибавете разбитото яйце и лимоновия сок и разбъркайте енергично и постоянно.
Върнете соса обратно на котлона и варете при непрекъснато бъркане една минута.
Махнете соса от котлона и го прибавете към кюфтетата и бульона. Разбъркайте и оставете гозбата да поври за 2-3 минути на слаб огън.

Оригиналната рецепта за тези кюфтета е гръцка, но аз я побългарих малко.
Моята приятелка, която ми сподели тази рецепта, каза че гърците по принцип използват телешка кайма и в случай, че го направите и вие, времето за варене на кюфтетата се увеличава с 10-15 минути. Също така, след като са сварени се изваждат от бульона, в който са били варени и се заливат само с млечно-лимоновия сос. Аз предпочетох да добавя соса към кюфтетата и бульона, така наситения лимоновия вкус стана по-малко натрапчив и количеството сос стана повече, но по-рядък. Следващия път, когато ги приготвям, ще използвам телешка кайма и ще ги залея само със соса Avgolemono, а вие преценете, как би се харесало повече на вашия вкус.

За по-малко от час, имахме готова, вкусна и много ароматна гозба. Освен това, всички си облизахме пръстите и отопихме чиниите J
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...