1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 31 октомври 2016 г.

Реване с ванилов пудинг

Необходими продукти:

2 яйца
½ чаена чаша  фина захар
½ чаена чаша прясно мляко
½ чаена чаша слънчогледово олио
1 чаша грис
1 чаша брашно
1 пакетче бакпулвер

¼ чаена лъжичка сол
1 пакет ванилия


За крема:

2 чаши мляко
1 супена лъжица брашно с връх
1 супена лъжица нишесте с връх
2 жълтъка
4 супени лъжици захар

½  чаена лъжица масло
1 пакет ванилова захар


За сиропа:

½ ванилова шушулка
1 и ¾ чаени чаши захар
2 и ½ чаени чаши вода
1 чаена лъжичка лимонов сок

Приготвяне:

Първо пригответе захарния сироп.
В малка касерола смесете водата и захарта и оставете на силен котлон докато сместа заври. Разбъркайте няколко пъти сиропа, докато захарта се стопи и след това намалете котлона на ниска температура. Прибавете лимоновия сок и ваниловата шушулка и варете пет минути. След това оставете сиропа да се охлади до стайна температура преди да го използвате.


Включете фурната да загрява на 180⁰C.
Намажете с мазнина и поръсете с брашно, форма за тарт.


За да приготвите тестото, в средна купа смесете брашното, гриста, бакпулвера и солта. В голяма купа, разбийте яйцата със захарта, докато побелеят и се превърнат в пухкав крем. Прибавете слънчогледовото олио, прясното мляко и разбъркайте с миксера за кратко, само докато всичко се смеси. Накрая прибавете брашното и гриста и разбъркайте със силиконова шпатула, докато всичко се смеси до гладко тесто. Изсипете тестото в предварително приготвената форма за целта.

Поставете фомата с тестото във фурната и печете за 25-30 минути. Тестото трябва да стане златисто-кафяво.

След като извадите готовото реване от фурната, веднага го залейте със захарния сироп със стайна температура.

Следва да направите ваниловия пудинг, докато реването попие добре сиропа.

За целта изсипете 2 чаши мляко в дълбока касерола. В средна купа, разбъркайте 1 супена лъжица брашно, 1 супена лъжица нишесте, 3 супени лъжици захар и 2 яйчни жълтъка с няколко лъжици от студеното мляко.  След това прибавете гъстата, гладка каша към останалото мляко и сварете пудинга на слаб огън, като разбърквате непрекъснато, докато се сгъсти. Изключете котлона и прибавете ½ супена лъжица масло и 1 пакет ванилова захар, разбъркайте.

Следва да обърнете реването в чиния за сервиране. Направете го и изсипете върху него пудинга. Разпределете равномерно крема и го поръсете със смлян шамфъстък и кокосови стърготини.



Да ви е сладко!



четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Пиле с червен пипер Котани, картофено пюре и авокадо дресинг

Необходими продукти:
 
1 килограм картофи
1 чаша прясно мляко, топло
30 грама масло
1 чаена лъжичка млени семена от кориандър
1 чаена лъжичка кимион
1 супена лъжица сладък червен пипер Котани
1 супена лъжица зехтин
4 парчета пилешки гърди
1 супена лъжица зехтин Екстра Върджин
сол и черен пипер

За авокадо дресинга:


1 авокадо, обелено и нарязано
сока от ½ лимон
кората от 1 лимон
1 и ½ чаени лъжички едрозърнеста горчица
сол и черен пипер
 
Приготвяне:

Измийте, обелете и нарежете картофите. Сварете ги в подсолена вода, докато омекнат, около 15-20 минути. Намачкайте добре сварените картофи, с помоща на преса за пюре, докато са още топли. Прибавете млякото и маслото и разбъркайте на гладка каша. Прибавете сол и черен пипер на вкус.

Смесете заедно мления кориандър, кимиона, сладкия червен пипер и 1 чаена лъжичка зехтин. Втрийте подправките много добре в пилешки гърди.
Изсипете една супена лъжица зехтин в тиган с незалепващо покритие и го загрейте на умерен огън. Пържете пилето в продължение на 4-5 минути от всяка страна, докато е сготвено отвътре, но все още сочно. След готовност, оставете месото да почива в продължение на 5 минути.

За да направите дресинга от авокадо, поставете всички продукти в блендер. Пасирайте до гладък крам. Изсипете дресинга в купа и добавете 1/3 чаша вода, разбъркайте добре и подправете с още сол и черен пипер, ако е необходимо.


Препоръчвам ви да опитате тази рецепта, която е подходяща както за делник, така и за празник. Сочно и ароматно пилешко, което се топи в устата гарнирано с най-вкусния дресинг и пухкаво, нежно картофено пюре с аромат на масло! Вкусно, много вкусно!

понеделник, 24 октомври 2016 г.

Тиквено руло

Необходими продукти:
 
¾ чаена чаша обикновено бяло брашно
½ чаена лъжичка бакпулвер
¼ чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка индийско орехче
½ чаена лъжичка сушен млян джинджифил
1 супена лъжица ванилова захар
¼ чаена лъжичка сол
3 големи яйца
1 чаша фина захар
¾ чаена чаша тиквено пюре
1 супена лъжица портокалови корички
 
¼ чаена чаша пудра захар (за поръсване върху кърпата, върху която ще обърнете  блата)
 
За плънката:
 
250 грама маскарпоне, на стайна температура
чаена чаша тиквено пюре
1 супена лъжица портокалови кори
1 супена лъжица ванилова захар
¼ чаена чаша пудра захар
 


За блата:

Загрейте фурната до 180⁰С. Постелете с хартия за печене голяма тава с размери 30 на 40 сантиметра. Намажете хартията с разтопено масло и поръсете с брашно. Поръсете и една памучна кухненска кърпа с пудра захар, върху нея ще обърнете блата малко по-късно.

Смесете брашното, бакпулвера, содата за хляб
 и подправките в малка купа.
Разбийте яйцата и фината захар с миксер в голяма купа, докато сместа стане гъста и изсветлее, около 5 минути. Прибавете тиквата и портокаловите кори, разбъркайте внимателно. Прибавете към яйчната смес брашното и разбъркайте внимателно.
Изсипете тестото в предварително приготвената форма и изравнете.
Поставете тавата във фурната. Печете 13 - 15 минути или докато блата при натиск с пръст, връща формата си като дунапрен.
Веднага след като го извадите от фурната го обърнете върху кърпата поръсена с пудра захар. Премахнете внимателно хартията за печене. Навийте блата заедно с кърпата и го оставете да изстива върху метална решетка.

За да направите крема, р
азбийте мекото маскарпоне с пудрата захар, ваниловата захар и тиквеното пюре, докато получите гладък крем. Внимателно развийте блата и го намажете с крема равномерно. Завийте рулото и го увийте в найлоново фолио. Поставете готовото руло в хладилник за 2 часа минимум.
Гарнирайте с какао или с пудра захар преди сервиране.
 
Да ви е сладко!

събота, 22 октомври 2016 г.

Запечени картофи с моцарела и пушена шунка





Необходими продукти:

5-6 големи картофа, нарязани на филийки
200 грама, ситно нарязана пушена шунка
400 грама нарязана на филийки моцарела
200 грама настърган мек кашкавал
300 милилитра сметана

2 големи яйца
ментови листа
1 чаена лъжичка сушен риган
сол и черен пипер












Приготвяне:

Загрейте фурната до 190°С.
Подредете в квадратна тавичка филийки картофи плътно на един ред. Посолете и настържете черен пипер върху тях. След това поставете резените моцарела, а върху нея разпределете половината от шунката. Отново посолете. Поставете листенца мента на няколко места. Повторете още веднъж,
(ако позволява тавичката ви, можете да направите още един ред като отново редувате продуктите, моята не позволяваше повече), а най-отгоре завършете с резени картофи.
Разбийте яйцата със сметаната, овкусете със сол и черен пипер и изсипете сместа върху картофите. Отгоре разпределете равномерно настъргания кашкавал и поръсете със сушения риган.
Покрийте тавичката с алуминиево фолио и я поставете в предварително загрятата фурна.
Печете картофите в продължение на 45-50 минути или докато картофите се сварят и омекнат добре. Отстранете фолиото и печете още 15-20 минути, докато получите кафява коричка.

Да ви е сладко!

сряда, 19 октомври 2016 г.

Пудинг с пандишпан и рачел от тиква

Този пудинг е плод на един пандишпанов блат , първоначално предвиден за тортичка с крем от маскарпоне и бял шоколад за гости, които очаквах, но времето и обстоятелствата не бяха на моя страна и ето го този преобразен пандишпанов блат в нещо семпло, сезонно и фантастично! 
В изминалите почивни дни, варих рачел и през това време ми дойде идеята за този десерт, който ви препоръчвам да опитате, защото е страшно вкусен, наистина.
Ако нямате рачел, можете да сварите малко захарен сироп, който ще ви е необходим за напояване на блата и да задушите в малко масло тиквата нарязана на кубчета, за да омекне преди да я сложите в пудинга.
 
Необходими продукти:

½ чаша захарен сироп от рачел
1 чаша парчета тиква (рачел)
1 пандишпанов блат с диаметър  20 сантиметра
300 грама млечна сметана
300 грама прясно мляко с висок процент масленост
4 яйца

4 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
пудра захар за поръсване

 
Приготвяне:

Загрейте фурната до 160°C. Намажете с разтопено масло формата, в която сте пекли блата. Поставете на дъното хартия за печене.

Изрежете долната част на пандишпановия блат, около 3-4 сантиметра дебелина. Поставете го в тавичката намазана с масло. Нарежете останалия блат на кубчета. Полейте блата със захарния сироп от рачела и разпределете кубчетата тиква отгоре. Подредете нарязаните парчета от пандишпановия блат равномерно върху тиквата.

Поставете сметаната и млякото в малка тенджера. Загрейте ги до кипване на средно-висока температура. Отстранете тенджерата от огъня. Разбъркайте яйцата със захарта и ванилията в средна купа. Постепенно добавете топлото мляко и сметана към яйцата, като разбърквате непрекъснато. Изсипете сместа върху блата.

Поставете тавата във фурната и печете в продължение на 50 до 55 минути или докато сладкиша стане със златиста коричка.

Оставете пудинга да изстине за 20 минути в тавичката. След това, поставете удобна чиния върху него и го обърнете. Веднага след това го обърнете в правилната му позиция върху чиния за сервиране. Поръсете с пудра захар и режете по едно голямо парче!
 
Да ви е сладко J

неделя, 16 октомври 2016 г.

Ябълков кекс с карамелена глазура

 
За тестото:

350 грама захар
3 големи яйца
180 милилитра олио
½ чаена чаша прясно изцеден портокалов сок
450 грама брашно

1 чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка сода за хляб
½ чаена лъжичка канела на прах
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
½ чаена чаша орехи, начупени
2 средни по големина ябълки


За глазурата:
 
6 супени лъжици масло
3/4 чаена чаша захар
½ чаена лъжичка сода за хляб
⅓ чаена чаша айран


Приготвяне:

Загрейте фурната до 165⁰С. Старателно намажете с разтопено масло подходяща форма за печене. Поръсете отгоре с брашно равномерно и изтръскайте излишното.

С електрически миксер разбийте захарта, яйцата и маслото, докато сместа стане гладка. Добавете портокаловия сок и разбъркайте добре.
Пресейте заедно брашното, солта, содата, и канелата.

Добавете сместа с брашното към яйцата, портокаловия сок и захарта, разбъркайте. Добавете ванилията, нарязаните на малки парченца ябълки и начупените орехи. Разбъркайте само докато се разпределят равномерно в тестото. Изсипете сместа за кекса в предварително приготвената форма и я изравнете.

Поставете кекса в предварително загрятата фурна и печете кекса в продължение на 1 час и 30 минути. Когато е готов го извадете от фурната и го оставете да се охлади във формата за 15 минути.

За да се направи глазурата:

Смесете маслото със захарта, ½ чаена лъжичка сода, и айрана в голяма тенджера и оставете да заври. Сварете сместа за 5 до 10 минути, докато се сгъсти леко и започне да добива цвят на светло кафяв карамел. Свалете от котлона.
Полейте кекса с карамела и го оставете да изстине преди да разрежете.
 

Да ви е сладко!


събота, 15 октомври 2016 г.

Питки и понички със сирене от едно тесто

 Необходими продукти:

За тестото:

1 чаена чаша вода
1 и ½ чаена лъжичка суха мая
1 чаена лъжичка захар
½ чаена чаша кисело мляко, на стайна температура (моето беше домашно овче)
1 и ½ чаена лъжичка сол
150 грама много меко масло
2 белтъка
Около 450 грама бяло брашно София Мел Класик 

За плънката:

овче сирене

За намазване:

2 жълтъка +1 чаена лъжичка прясно мляко
 


Начин на приготвяне:
 
В малка купа изсипете хладката вода и разбъркайте в нея маята, захарта и две-три супени лъжици от брашното.
Оставете сместа настрани, докато започне да увеличава обема си.
Разбъркайте в брашното солта и направете по средата кладенче.
В кладенчето изсипете мекото масло и разбъркайте с дървена лъжица, докото се разпредели равномерно в тестото. Изсипете върху брашното с масло втасалата мая, киселото мляко и белтъците, омесете много меко тесто. Добавяйте брашно, докато е необходимо.
След като тестото е готово, поставете го в подходяща купа поръсена с малко брашно, покрийте го с найлоново фолио и го оставете да втасва за 40 минути.
След това време, разделете тестото на две части. От едната половина пригответе пухкави питки, а от другата, изпържете пълнени понички със сирене.
 


 Да ви е сладко!

понеделник, 10 октомври 2016 г.

Шоколадов кекс с ментово-шоколадов ганаш


Ще ви представя рецепта, приготвена с едно от най-използваните в дома ми брашно на София Мел за кекс. Това се дължи на любовта ми към сладкишите и перфектното им изпълнение с него! Заради високото качество на всички продукти на София Мел, те са предпочитани от много домакинства и аз не съм изключение, кой не би искал най-доброто J
Ако не сте опитвали да изпечете кекс, блат за торта, бухти или други тестени изделия, в които набухвателите са задължителни, направете го, ще останете доволни от резултата и ще ви се иска винаги да ви е под ръка. С това брашно, не се налага да добавяте допълнително бакпулвер или други набухватели и няма начин да объркате количествата.


Необходими продукти за кекса:

½ чаша течна сладка сметана, на стайна температура
¼ чаша кисело мляко, на стайна температура
½  чаена чаша или ( 50 грама ) натурално какао на прах
2 големи яйца, на стайна температура
2 големи жълтъка, на стайна температура

1 и ¾  чаши фина захар
1 и ½ чаени лъжички екстракт от ванилия
2 чаши или ( 350 грама ) брашно София Мел за кекс   
½ чаена лъжичка сода за хляб
¾ чаена лъжичка сол

1 пакет ванилова захар
⅓ чаша разтопено масло
⅓ чаша растително масло
½ чаша вряла вода
 
Приготвяне:

Загрейте фурната до 180°С.

Намажете с масло тавичка за кекс и поръсете равномерно с брашно.

В удобна купа смесете сметаната, киселото мляко, какаото на прах, 2 яйца, 2 жълтъка и ванилията, разбъркайте, докато сместа е гладка. Прибавете захарта и разбъркайте отново.
В друга купа, с помощта на тел за разбиване смесете брашното, содата, ванилията и солта, докато се смесят равномерно.
Смесете маслото и олиото.
Прибавете сместа с яйцата към брашното, прибавете и маслото. Разбъркайте добре. Накрая прибавете врялата вода и разбъркайте сместа до гладка консистенция.

Изсипете тестото в предварително приготвената форма.

Поставете формата във фурната и печете кекса 35-40 минути. Проверете за готовност с дървен шиш след това време, той трябва да излиза чист след като прободете кекса.

След като кекса е готов го извадите от фурната и го оставете да изстине във формата за 10-15 минути. Обърнете го върху метална решетка, за да се охлади напълно, преди да го гарнирате с шоколадовия ганаш.

За ментовия шоколадов ганаш:

250 грама сладка течна сметана

200 грама черен шоколад

3 супени лъжици ментов екстракт
4-5 бонбона After Eight
Шоколадови бонбони After Eight за декорация
 
Пригответе ментовия шоколадов ганаш, като затоплите сметаната до кипване и я изсипете върху начупения шоколад и бонбоните. Прибавете ментовия екстракт и разбъркайте, докато получите гладък шоколадов крем. Оставете ганаша да се охлади за 5 минути и гарнирайте кекса с него. Украсете с ментовите бонбони.
 
  Да ви е сладко!

неделя, 9 октомври 2016 г.

Обърнат сладкиш със сливи



Необходими продукти:


1 килограм сливи
60 грама масло
¾ чаша кафява захар


1 чаена чаша бяло брашно
½ чаена чаша брашно от лимец
2 чаени лъжички бакпулвер
½ чаена лъжичка джинджифил
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
2 яйца

100 грама меко масло
½ чаша прясно мляко
¾ чаша захар на пясък
¼ чаена лъжичка сол

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180⁰С.

Поставете хартия за печене във форма с диаметър 24 сантиметра. За да залепне хартията за дъното, намажете тавичката с малко мазнина.
Нарежете сливите на четвъртинки. Можете да използвате и други плодове.

В удобен тиган, разтопете 60 грама масло, прибавете кафявата захар при него и разбъркайте. Пригответе карамела, като разбърквате непрекъснато, в продължение на три минути. Изсипете сместа в предварително приготвената форма и разклатете, за да се разпредели равномерно. Оставете да изстине за 10 минути.

Подредете парчетата сливи върху карамела вертилообразно. Оставете тавичката настрани, докато приготвите тестото.

Разбъркайте с миксер маслото със светло кафявата захар до пухкав крем. Добавете яйцата, едно по едно, като след всяко разбърквайте добре. След това добавете ванилията, разбъркайте.

В друга купа, смесете заедно брашното, бакпулвера, солта и джинджифила. Добавете сухите съставки на няколко пъти, при маслото захарта и яйцата, като редувате с прясното мляко и след всяко добавяне, разбърквате много добре. Накрая трябва да получите едно много нежно и пухкаво тесто.

Разпределете внимателно тестото с лъжица върху сливите, като внимавате да не  развалите подредбата.

Печете сладкиша в продължение на 45-50 минути до златисто кафяво.

Оставете да изстине за 3-5 минути, преди да го обърнете в голяма чиния.

Сервирайте парче от прекрасния сладкиш с ванилов сладолед!
 

понеделник, 3 октомври 2016 г.

Гъбена супа със сметана


Почти като страхотната супа на Драго, с тази разлика, че нямам като неговите гъби, прясно набрани от гората..., е нищо де, и с тези от магазина е много вкусна J

Необходими продукти:

500 грама кафява печурка
2 супени лъжици масло
1 глава лук шалот
2 малки скилидки чесън
1 супена лъжица царевично нишесте
200 милилитра млечна сметана
1 литър домашен зеленчуков бульон
½  чаена лъжичка прясна мащерка
½ чаена лъжичка пушен червен пипер
сол и черен пипер

Приготвяне:

Гъбите се почистват и се нарязват на едро, ако са малки се използват цели.
Лука се нарязва на ситно, чесъна също.

В тенджерата, в която ще приготвите супата разтопете една супена лъжица масло и поставете гъбите. Запържете ги за минутка-две. Поставете нарязания лук и пържете за още две минутки, като разбърквате от време на време. Прибавете чесъна, разбъркайте за 10 секунди и прибавете нишестето Запържете за кратко, около минутка и прибавете сметаната и бульона, разбъркайте.

Варете супата 5-7 минути и изключете котлона., прибавете останалото масло. 
Сервирайте топла вкусотията.


Вдъхновена и преписана от Драго – Вкусни моменти

Хлебче с песто от джоджен и маслини


Знам че това оформяне е доста разпространено в интернет пространството, но в случая на мен ми се стори, че е много подходящо, за да го намажа с ароматно песто от джоджен, който имах от градината на майка ми. Така изпълни кухнята ми с аромат, когато майка ми го донесе, че веднага направих план за приготвянето на ароматно песто от него, а по-късно и на този вкусен хляб.
 
Количеството на тесто е достатъчно за две хлебчета с диаметър 30 сантиметра. Аз изпекох малки питки от половината тесто.
Тестото е подходящо за приготвяне както на това хлебче, така и на други тестени изделия, като пица, питки, фокача, кифлички или други.
 
Необходими продукти:
 
150 милилитра хладка вода
30 грама прясна мая
1 и ½ супени лъжици захар
500 грама хладко кисело мляко, моето беше домашно
2 яйца + 1 белтък, на стайна температура, ако имате домашни още по-добре
150 милилитра слънчогледово олио
около 1100 грама обикновено бяло брашно
1 супена лъжица сол
1 жълтък + 1 чаена лъжичка прясно мляко, за намазване на хлебчето

За пестото:

10 стръка пресен джоджен, почистен от дръжките и измит
2 скилидки чесън
10 зелени маслини, без костилки
30 грама настърган пармезан
3 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица масло
сол и черен пипер на вкус

За да приготвите пестото, поставете всички продукти в блендер и смелете много добре.


Приготвяне:
 
Пригответе удобни тавички за печене, като ги намажете с мазнина. 
 
В малка купа, разбъркайте в хладката вода маята, захарта и 100 грама от брашното. Покрийте сместа с кърпа и оставете настрани, докато изпълни купата.
Разбъркайте в брашното солта и направете по средата кладенче. Изсипете в него маята, олиото, киселото мляко и яйцата. Омесете меко и нелепнещо тесто.
Готовото тесто, разделете на две части и го поставете в големи купи, поръсени с брашно. Покрийте купите с найлоново фолио и оставете тестото да втаса, докато удвои обема си.
Когато тестото е втасало го извадете върху набрашнена повърхност и го разделете на три равни части.
Разточете и трите части на кръгли платки с диаметър 30 сантиметра.
Поставете първата платка в предварително приготвената тавичка за печене и намажете с половината от пестото. Поставете втората платка и намажете с останалото песто. Отгоре поставете и последната платка. По средата поставете чаша и изрежете тестото на 16 части. Завъртете всяко парче два пъти по посока на часовниковата стрелка.
Така оформеното хлебче, покрийте с чиста кърпа и го оставете да втасва з 30 минути.
Намажете хлебчето със заделения жълтък, смесен с една чаена лъжичка прясно мляко.
 
Поставете хлебчето във фурната и печете първоначално на 200⁰С за 15 минути, след това намалете температурата на 180⁰С и печете още 20 минути, до готовност.

Приготвяйте айрана и да сядаме на топлото и ароматно хлебче J
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...