1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 30 септември 2016 г.

Свинско каре с мащерка и сметаново-гъбен сос


Необходими продукти:

4 пържоли от свинско каре
2 супени лъжици масло
1 чаена лъжичка мащерка
прясно смлян черен пипер и морска сол

За соса:

1 чаена лъжичка зехтин
1 чаена лъжичка масло
200 грама печурки, нарязани
200 милилитра млечна сметана
около ¾ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
¾ чаена лъжичка морска сол

½ чаена лъжичка мащерка
2 скилидки чесън

Приготвяне:


Загрейте удобен тиган с дебело дъно и незалепващо покритие на висока температура.
Овкусете пържолите със сол и черен пипер и ги поставете върху горещия тиган.
Пържете месото около две минути и поставете маслото и листенцата от мащерка. Обърнете пържолите от другата страна и обливайте с лъжица месото с мазнината от тигана, в която пържите. Пържете около минута, минута и половина максимум.
Извадете пържолите от тигана и ги поставете в чиния. Покрийте ги с метално фолио за пет минути, докато приготвите соса.

Загрейте олиото и маслото на средна температура в същия тиган, в който сте пържили пържолите. Прибавете нарязаните гъби и разбъркайте. Изпържете ги, докато станат кафеникави от всички страни. След това прибавете сметаната, мащерката, солта и черния пипер и оставете да заври. Варете около 5-8 минути, като разбърквате от време на време.
След като сосът намалее на ¾, добавете чесъна смачкан с преса или нарязан на много ситно
(можете да го пропуснете, ако не обичате чесън) и гответе още една минута.
Свалете соса от огъня и полейте щедро всяка пържола с него.


Да ви е сладко!

сряда, 28 септември 2016 г.

Медена торта с лешници и крем от маскарпоне и бял шоколад

Необходими продукти за блата:
 
225 грама брашно
1 супена лъжица бакпулвер
1 щипка сол
125 грама краве масло (на стайна температура)
150 грама фина захар
2 яйца
2 чаени лъжички ванилов екстракт
80 милилитра прясно мляко
130 грама течен мед
100 грама нарязани бланширани лешници
масло за намазване
 
Необходими продукти за крема:
 
400 грама маскарпоне, на стайна температура
200 грама бял шоколад
100 милилитра животинска сметана
семената от ½ шушулка ванилия или 1 пакет бурбонска ванилия
За напояване на блатовете, използвайте безцветен сироп по ваш избор. Аз използвах около 200 милилитра домашен сок от бъз.

Приготвяне:
 
Пригответе форма за печене с диаметър 24 сантиметра, като поставите на дъното и хартия за печене. Намажете с разтопено масло хартията и стените на формата. Оставете настрани, докато ви потрябва.
 
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Смесете брашното със солта и бакпулвера. Оставете настрани, докато ви потрябва.
 
Разбийте с миксер мекото масло със захарта и ванилията, докато сместа изсветлее и захарта почти се стопи.  Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате много добре с миксера.
Добавете на няколко пъти брашното и прясното мляко, като ги редувате и след всяко добавяне разбърквате, с помощта на силиконова шпатула, до пълното абсорбиране на продуктите.
Изсипете готовото тесто в предварително приготвената форма и го заравнете добре.
Изсипете по повърхността на тестото меда и го разпределете добре. Отгоре поръсете с начупените лешници.
Поставете формата във фурната и печете блата 40-45 минути или докато повърхността  му стане с хубав кафяв загар.
 
Важна стъпка!
 
Извадете блата от фурната  и го оставете да изстине във формата за 10 минути преди да го извадите. След това намажете с разтопено масло чиста хартия за печене с диаметъра на блата. Обърнете първо готовия блат в голяма чиния, премахнете хартията върху която се е пекъл и след това го поставете върху  хартията намазана с масло. Не пропускайте тази стъпка, защото от меда, който е потекъл и се е пропил в целия блат, ще се залепи, ако го оставите да изстине във формата и не премахнете хартията върху която се е пекъл и когато вече изстинал се опитате да я отстраните, ще остане половината върху нея. Споделям личен опит, от първото приготвяне на блата J
 
За крема:
 
Разтопете шоколада на водна пара и го оставете да се охлади.
Разбъркайте мекото маскарпоне с ванилията, докато стане гладко и прибавете към него разтопения шоколад. След това разбийте с миксер студената сметана, докато получите мек крем. Прибавете сметаната към маскарпонето и шоколада, като разбърквате внимателно отдолу нагоре със силиконова шпатула.
 
Сглобяване:
 
Разрежете на две равни половини, напълно изстиналия блат . Поставете долната половина в чиния за сервиране и напоете хубаво блата със сок или сироп по ваш избор. Поставете ринг за оформяне на торти отстрани на блата, пристегнете. Поставете цялото количество крем и го разпределете равномерно. Поставете другия блат внимателно върху ръката си с горната част надолу (тоест с ядките върху дланта си)  и го напоете добре със сиропа. Внимателно захлупете блата върху крема и притиснете леко, за да се изравни.
Покрийте тортата с найлоново фолио и я поставете в хладилника за 6-8 часа.
 

Насладете се на парченце от тази обикновена на вид, но фантастична на вкус торта с чаша ароматно кафе J

събота, 24 септември 2016 г.

Тарт с чери домати


Необходими продукти:
 
1 чаена чаша обикновено брашно
½ чаена чаша брашно от еднозърнест лимец
½  чаена лъжичка сол
120 грама студено масло
1 яйце

За плънката:

25 чери доматчета
200 грама крема сирене
1 яйце
½ чаена лъжичка сушен риган
½ чаена лъжичка мащерка
4-5 сушени домата мариновани в зехтин и чесън
сол и черен пипер
 

Приготвяне:
 
Пригответе форма с диаметър 18 сантиметра, като постелите на дъното и хартия за печене.
Смесете брашното и солта. Прибавете средно твърдото масло и размачкайте с пръсти, докато получите едри трохи. След това прибавете яйцето и размесете, докато тестото започне да се оформя на топка.
Разточете тестото и го разпределете по дъното на формата, като оформите и малък борд по стените. Приберете тестото в хладилника, докато разбъркате плънката.
Включете фурната да загрява на 190⁰С.
Разбъркайте крема сиренето и прибавете към него яйцето, смесете ги добре. Прибавете подправките и нарязаните сушени домати и разбъркайте внимателно отново.
Изсипете плънката върху тестото и подредете отгоре чери доматчетата.
Поставете тарта във фурната и го печете 50 минути, като по средата на печенето, намалете температурата на 175С.
 

Получи се страхотен тарт, много подходящ за предястие с чаша бяло вино!
Наздраве!

петък, 23 септември 2016 г.

Печени пилешки филенца с пармезан


Необходими продукти:

2 обезкостени, без кожа пилешки гърди

1 и ¼ чаена чаша Панко галета
½ чаена чаша настърган пармезан
2 супени лъжици зехтин
⅓ чаена чаша брашно
2 големи яйца, добре разбити
сол и черен пипер

Домашна майонеза:

1 голямо домашно, прясно яйце
1 чаена лъжичка едрозърнеста горчица
2 чаени лъжички прясно изцеден лимонов сок
една щипка сол
прясно смлян черен пипер
200 милилитра зехтин Extra Virgin
 

Приготвяне:

За майонезата, можете да използвате и само жълтъци, като в този случай за 200 милилитра зехтин, ще са ви необходими два големи жълтъка.

Поставете във висок и тесен съд всички продукти за майонезата. Поставете до дъното на съда пасатор и го включете на максимална скорост 7-8 секунди. След това изтеглете леко и внимателно до горе пасатора и готово.
Можете да прибавите и други любими подправки към майонезата, за да е точно по вкуса ви.
Поставете майонезата в хладилника, докато приготвите пилешките филенца.

Загрейте грила на фурната до 190⁰С. Смелете средата на три филии пресен хляб в блендер, докато получите хубави дребни трохи. Изсипете трохите в подходяща тавичка постлана с хартия за печене на един ред и ги запечете за една минутка, като внимавате да не ги прегорите, трябва да станат златисти. Оставете настрани да се охладят.

Настържете пармезана и го смесете с запечените трохи. Поръсете със сол и прясно смлян черен пипер и разбъркайте добре.
Нарежете пилето на парчета с дебелина 1 и ½ сантиметра. Поръсете зехтина върху пилешките парчета и разбъркайте, така че да се разпредели равномерно върху всички тях.
Разбийте яйцата с щипка сол в удобна чиния.
Изсипете брашното в друг плосък съд и поръсете малко сол в него, разбъркайте.

Пригответе две тави постлани с хартия за печене.
Потапяйте всяко парче месо в брашно, след това в разбитото яйце и накрая овалвайте в галетата с пармезана.
Подредете парчетата в предварително приготвената тава. Полейте с тънка струйка зехтин всяко парче.
 
Увеличете температурата на грила на 200⁰С и поставете тавата на първото ниво директно под грила. Печете 13-15 минути, докато пилешките филенца станат златисто кафяви. След това извадете тавата и обърнете парчетата месо от другата страна и печете още 3-4 минути.

 Сервирайте пилешките филенца още топли с домашната майонеза и студена бира.
Да ви е сладко!

четвъртък, 22 септември 2016 г.

Баница с кайма


Необходими продукти:
 
4 домашно точени кори (могат да се използват домашно точени и печени на сач от магазинните вериги )
600 грама кайма от свинска плешка
4-5 големи глави червен лук
3 скилидки чесън
½ чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка лют червен пипер
Сол и черен пипер
6 супени лъжици домашна, едра смляна лютеница
5 супени лъжици масло, разтопено и охладено
 
Приготвяне:
 
Поставете каймата в удобен тиган и запържете за кратко, като я притискате, за да стане на едри трохи. Добавете лука и пържете, докато омекне. След това добавете чесъна и подправките и разбъркайте за кратко. Махнете от огъня и оставете плънката да изстине напълно, преди да използвате.
Намажете подходяща тавичка с масло.
Разстелете върху плота първата кора и я намажете с една супена лъжица масло.
Отгоре разпределете 2 супени лъжици от лютеницата.
По средата на кората поставете ¼ от каймата и покрийте с долната част, след това завийте на стегнато руло.
Поставете в намазаната с масло тавичка.
Пригответе по същия начин и останалите кори.
Намажете корите леко отогоре с останалото масло и поставете  тавата във фурната.
Печете баницата 25-30 минути на 190⁰С до златисто-кафяво.
 
Да ви е сладко!

понеделник, 19 септември 2016 г.

Бадемови маслени бисквити


Необходими продукти:

100 грама масло
50 грама фина захар
¼ чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
30 грама яйце (около ½ голямо яйце), аз използвах жълтъка и малко от белтъка на едно средно по големина яйце. Останата част от белтъка, използвах за намазване на бисквитките преди печене.
150 грама обикновено брашно
25 грама сухо мляко на прах
¼ чаена лъжичка бакпулвер
35 броя сурови бадеми 

15 грама яйчен белтък, за намазване на бисквитките преди печене
 

Приготвяне:


Пресейте брашното и прибавете към него млякото на прах и бакпулвера, разбъркайте добре. Оставете настрани, докато ви потрябва.
Смесете мекото масло със захарта, солта и екстракта от ванилия. Разбъркайте с помощта на кухненска тел, докато сместа стане пухкава и изсветлее. Добавете яйцето и разбъркайте отново до пухкава смес. Накрая прибавете брашното и разбъркайте внимателно със силиконова шпатула.
Поставете тестото върху пластмасово фолио, завийте го и го приберете в хладилника, за да си почине за около 30 минути.
След 30 минути пуснете фурната да загрява на 180°С в продължение на 10-15 минути. Постелете върху тава за печене пергаментова хартия.
Извадете тестото от хладилника. Разделете го на 35-36 парчета по 10 грама всяко и ги оформете на топчета. Поставете топчетата върху приготвената тавичка и намажете всяко топче с разбит белтък. Върху всяка бисквитка, поставете по една бадемова ядка, притиснете леко.

 
Поставете тавата с бисквитите в затоплената фурна и ги печете 15-17 минути, докато станат с лек, светло кафиникав-златист загар. Ако фурната ви не пече равномерно, можете да обърнете тавата след дванадесетата минута.
Поставете бисквитките да изстинат напълно, като ги подредите върху метална решетка.
Можете да замените бадемите с други ядки, каквито обичате.
 
Най-добри са за консумация в рамките на една седмица.


Да ви е сладко!

Адаптирано от книгата -
老師 100 手工 餅干 (100 домашно приготвени бисквитки от Zhaoqing Meng)

четвъртък, 15 септември 2016 г.

Тарт с бадемово брашно и круши


Необходими продукти:

20 грама разтопено масло
2 супени лъжици пудра захар
100 грама брашно от белени бадеми
2 големи яйца
40 грама течен мед
1 супена лъжица лимонов сок
1 супена лъжица настъргана лимонова кора
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
2 малки круши нарязани на дебели ивици

Приготвяне:
 
Загрейте фурната на 175°С
Разтопете маслото, оставете го да се охлади, докато ви потрябва.
Намажете обилно с масло, удобна форма за тарт.
В средна купа смесете смлените на брашно бадеми, лимоновите кори и пудрата захар, разбъркайте добре с кухнеска тел. След това добавете разтопеното масло, меда, лимоновия сок, ванилията и яйцата към сухите съставки. Смесете много добре, като отново разбъркате на ръка с телта, докато получите гладко и равномерно тесто.
Изсипете тестото в предварително приготвената форма и на пъвърхността му подредете крушите.
Печете за около 40-45 минути или докато повръхноста му придобие кафеникав загар.

Оставете тарта да се охлади във формата за 30 минути и след това го извадете. Нарежете десерта и го сервирайте гарниран с мед или пудра захар.



Да ви е сладко!

неделя, 11 септември 2016 г.

Японски Чийзкейк


Съвсем скоро видяхме този изключителен десерт при Ина (OSSIGENO) и това ме подсети, че не съм го прибавила в онлайн готварския ми тефтер J Въпреки, че съм го приготвяла не веднъж, защото опита ли го човек веднъж, не може да спре да мисли за него!

Искам да споделя почти всичко, което трябва да знаете, ако искате да изпечете този невероятен чийзкейк, за който много от Вас си мислят, че е много сложен за приготвяне. Това съвсем не е така, но има малки подробности, които е добре да бъдат изпълнени за най-добри резултати.

Аз например си поръчах тази алуминиева форма от някакъв китайски сайт,
специално заради този чийзкейк, но можете да използвате и друга подобна форма за печене.
Препоръчвам ви, ако обичате да печете, да си набавите алуминиеви тавички от този вид, аз съм влюбена в тях, знам че съм маниакално пристрастена към съдове, но за тези тавички съм готова да се обзаложа, че няма да ви предадат J


Необходими продукти:

250 грама крема сирене Филаделфия (приготвяла съм го и с крема сиренето от LIDL)
6 жълтъка
70 грама захар на пясък
60 грама масло
100 милилитра пълномаслено прясно мляко
1 супена лъжица лимонов сок
1 чаена лъжица прясно настъргани лимонови кори
60 грама брашно
20 грама царевично нишесте
¼ чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички екстракт от ванилия

6 белтъка
¼ чаена лъжичка лимонтузу или 1 чаена лъжичка лимонов сок
70 грама захар на пясък
 

Приготвяне:

Предварително загрейте фурната до 200°С без вентилатор и поставете решетката на едно ниво под средата.
Намажете формата в който ще печете с масло и на дъното поставете хартия за печене.
 
В удобен съд, смесете прясното мляко и маслото и ги загрейте в микровълнова фурна, докато маслото се стопи.
Поставете крема сиренето в подходящ съд за водна баня и съдът върху тенджера с бавно вряща вода.

Бъркайте, докато крема сиренето се разтопи и стане гладко.
Добавете жълтъците и разбъркайте отново.
Добавете ванилията, солта, лимоновия сок, лимоновите кори и разбъркайте.

Добавете половината от захарта (70 грама) и разбъркайте, докато се стопи.
Премахнете съда от водната баня и го оставете настрани, докато ви потрябва.
Разбъркайте белтъците с миксер на ниска скорост, докато побелеят и станат пухкави.
Добавете лимонтузуто или лимоновия сок
(зависи кое от тях сте решили да използвате) на висока скорост, докато мехурчетата в белтъците станат много малки, но все още са видими.
Постепенно добавете захарта и разбъркайте непрекъснато с миксера, но не прекалявайте, това е много важно, само докато започнат да се появяват много меки върхове от белтъците
(можете да видите твърдостта на белтъците във видеото). Ако прекалите с разбиването, чийзкейка ще се спука на повърхността при печенето.

Пресейте брашното директно върху сместа с крема сиренето и жълтъците и разбъркайте, до гладко консистенция.

Прибавете разбитите белтъци към другата смес на два, три пъти и разбъркайте внимателно отдолу нагоре със силиконова шпатула.
Изсипете сместа в предварително приготвената форма и почукайте леко формата от плота, за да се спукат излишните балончета, които са се образували от разбъркването.

Вземете тавичка за печене с по-голям диаметър от тази на чийзкейка и поставете на дъното и мека кърпа. Поставете формата с тестото за чийзкейка върху кърпата в другия съд и налейте гореща вода, така че нивото да достига поне до половината на формата.
Печете чийзкейка в предварително загрята на 200⁰С фурна за 18 минути. След това време, намалете температурата до 160⁰С и печете още 12 минути. След това, изключете фурната и оставете чийзкейка в затворена фурна за още 30 минути. Накрая отворете вратата на фурната леко за 10-15 минути. 
 

Извадете чийзкейка от фурната и го разклатете леко, за да се отлепи от страните.
Оставете го да се охлади за 15-20 минути и го обърнете първоначално в удобен закръглен съд, на който сте поставили хартия за печене, и веднага след това го преместете в чиния за сервиране.

Опитайте, заслужава си всяко дребно внимание, което ще отделите за приготвянето му. Съвършен е!
 


Видеото по-долу показва всички етапи на процедурата по приготвянето, много е полезно. 

петък, 9 септември 2016 г.

Лимоново пиле с маслини и Тутманик по овчарски


Необходими продукти:


6-8 парчета пиле от бут с кожата
Зехтин за намазване
Сол и прясно смлян черен пипер

Лимонов сос:


½  чаша прясно изцеден лимонов сок (около 6-7 средни лимони)
½  чаша добър зехтин
1 супена лъжица. червен или бял винен оцет

3-4 супени лъжици бяло вино
4 нарязани скилидки чесън
½  чаена лъжичка сушена или прясна мащерка

1 чаена лъжичка мед
1 шепа маслини
сол и прясно смлян черен пипер

За сервиране:


Сок от ½ лимон
⅓ чаша грубо нарязан пресен магданоз


Приготвяне:

Измийте пилето добре и го овкусете със со и черен пипер.
Поставете го в тавичка постлана с хартия за печене и го намажете от всички страни с малко зехтин.
Включете грила на фурната на 250⁰С.

Поставете тавичката с пилето директно под грила във фурната и го печете докато се зачерви добре, около 15 минути. Обърнете го и печете за още 12-15 минути.
Смесете заедно лимоновия сок, зехтина, винения оцет, виното, меда, мащерката, солта и черния пипер, разбъркайте.

Извадете запечените пилешки парчета и ги поставете в удобен съд за печене. Изсипете лимоновия сос върху тях, прибавете маслините и ги сложете отново във фурната на 220⁰С. Печете 15-20 минути.


При сервиране можете да гарнирате пилето с пресен лимонов сок, но ако не обичате прекалено кисело, не е задължително.
Поръсете с прясно нарязан магданоз и да Ви е сладко!

Обичам да приготвям с това пиле домашен хляб и винаги когато имам възможност го правя. Защото да хапваш залък топъл хляб, потопен във вкусния лимоново-зехтинено-чеснов сос е несравнимо преживяване!
 
В този случай прибягнах до бързо приготвен тутманик, който много обичаме всички вкъщи. Рецептата видях при Лора и Стоян от Бон Апети.

Тутманик по овчарски

Необходими продукти:

3 яйца
300 грама брашно
200 грама овче сирене
100 грама овче кисело мляко
100 милилитра олио
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка сол


Приготвяне:
 
Загрейте фурната на 190⁰С.
Намажете с олио, тавичка с размер 22-25 сантиметра в диаметър.
 
2 яйца и един белтък, разбийте, с помощта на кухненска тел.
Брашното пресейте и към него прибавете солта, разбъркайте..
Сиренето натрошете и прибавете към брашното.
Содата прибавете към киселото мляко и разбъркайте добре. Оставете за кратко, докато се угаси и кипне.
В брашното направете кладенче и в него изсипете всички мокри съставки, разбитите яйца, олиото и киселото мляко със содата.
Всичко разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя на топка.
С набрашнени ръце, за да не се полепва, пренесете тестото в тавичката приготвена за печене. Изравнете го равномерно и го намажете с предварително отделения жълтък.
Поставете тутманика в загрятата фурна за 35-40 минути.


Обещавам Ви, че няма да спрете да ги приготвяте, само ги опитайте веднъж и тутманика и лимоновото пиле J
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...