1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 30 август 2016 г.

Шоколадова торта

 Ако се чудите какъв шоколадов сладкиш да си приготвите и не сте сигурни в крайния резултат, опитайте този!!!  Бърз за приготвяне, уникален вкус, прелестна текстура, мек, сочен, размазващо неповторим..., ами стига толкова, просто го опитайте!

Необходими продукти:

280 грама брашно
280 грама захар
2 супени лъжици ванилова захар
50 грама тъмно, натурално какао на прах
¾ чаени лъжички сода за хляб

1 чаена лъжичка бакпулвер
½  чаена лъжичка сол
2 големи яйца
240 милилитра гъст айран
180 милилитра растително масло
240 милилитра вряща вода


Шоколадов Ганаш:

250 грама тъмен шоколад
200 милилитра млечна сметана

2 чаени лъжички екстракт от ванилия



Приготвяне:

 Пригответе 3 тавички с диаметър 22-24 сантиметра. Намажете ги с мазнина и постелете на дъното им с хартия за печене. Ако нямате три тавички, можете да печете в една и съща, но да разделите тестото на три равни части и да го изпечете на три пъти. Времето за печене се увеличава доста, но пък ще сте сигурни, че имате перфектните блатове за тортата.

Включете фурната да загрява на 160⁰С. Така ще получите плоски блатове, подходящи за тортата. Ако температурата е по-висока, блатовете ще се надуят прекалено много в центъра и ще се спукат като кекс.
Поставете всички сухи съставки, брашното, пресятото какао, содата, бакпулвера, захарта и ваниловата захар в голяма купа, разбъркайте, докато се смесят много добре.
В друга купа, разбъркайте яйцата, айрана и растителното масло.
Прибавете мокрите към сухите продукти и разбъркайте добре.
Накрая бавно добавете врялата вода на два пъти и отново разбъркайте внимателно до гладка консистенция.
Разделете тесто равномерно между тавичките и изпечете блатовете за около 30-35 минути всеки. Проверете с дървена клечка, трябва да излезе с няколко трохи по нея.
Извадете блатовете от фурната и ги оставете да се охладят за около 10 минути във формите, след което ги извадете върху решетки и ги оставете да се охладят напълно.

Направете Ганаша, като начупите шоколада на малки парчета в удобна купа.
Загрейте сметаната в микровълновата фурна или на котлона докато стане много гореща малко преди да заври, след което я изсипете върху парченцата шоколад. Покрийте купата с найлон за около 5 минути. Прибавете екстракта от ванилия и разбъркайте,  докато получите гладък шоколадов крем.

Когато блатовете са изстинали, поставете директно първият върху чиния за сервиране.
Намажете с една трета от шоколадовия Ганаш и поставете следващия, намажете отново. Завършете тортата, като намажете само отгоре или и отстрани с Ганаш, както предпочитате.


 Това е половината от тестото изпечено на кейк и гарнирано с лъжица вкусен ганаш приготвен от млечна сметана и шоколад lindt с вкус на ром.
Опитахме сладкиша и още топъл, гарниран с ванилов сладолед, просто несравним!

неделя, 28 август 2016 г.

Пилешки шишчета на скара, мариновани в соев сос, чесън и сусамово масло


Необходими продукти:

2 пилешки пържоли от бут, нарязани на квадратни парчета

За маринатата:

2 чаени лъжички сусамово масло
2 супени лъжици оризов оцет
2 супени лъжици кафява захар
2 супени лъжици соев сос
2 скилидки чесън
1 чаена лъжичка настърган джинджифил
прясно смлян черен пипер

1 голям лимон, нарязан на тънки филийки
сусам, за гарниране

Приготвяне:


В подходящ съд, смесете сусамовото масло, оризовия оцет, кафявата захар, соевия сос, чесъна, джинджифила и прясно смления черен пипер. Добавете нарязаното на кубчета пилешко месо, и разбъркайте, за да се покрие добре с маринатата. Покрийте купата с найлоново фолио и я поставете в хладилника за 20-30 минути.

В това време започнете да приготвяте ориза. Използвайте рецептата, която обичате най-много. Също така, ако използвате дървени шишчета, оставете да се накисват във вода, преди да нанижете месото на тях.
Загрейте барбекю или грил тиган, ако предпочитате. Може да използвате и скарата във фурната, но за целта е добре да поставите хартия за печене върху тавичката, защото ще бъде трудно измиването и след печенето.  

Нанижете парчетата месо, като редувате с резените лимон.
Изпечете шишчетата до златисто кафяво от всички страни, като от време на време, намазвате с четка повърхността им с останалата марината.

Сервирайте шишчетата с ориз и свежа салата. Овкусете всяка порция с малко оризов оцет и сусамово масло. Поръсете и сусам.

Да ви е сладко!

събота, 27 август 2016 г.

Спагети със зеленчуци, вратна пържола и сос карбонара


Сигурно ще кажете "няма такава рецепта" и ще имате право, но беше толкова вкусно, че си заслужава да споделя. Аз нарекох тези спагети, щастие в чиния :) Пълна импровизация, но невероятна комбинация от всичко което обичам на едно място.
 
Необходими продукти:
 
½ пакет спагети
2 вратни пържоли
1 супена лъжица масло
2 супени лъжици зехтин
2 глави лук шалот
3-4 скилидки чесън
5 големи гъби печурки
2 много млади тиквички
2 печени и обелени чушки
сол, черен пипер, магданоз
80 грама настърган пармезан

За соса:

2 яйца и 1 жълтък
100 милилитра млечна сметана
сол и черен пипер

Приготвяне:

Поставете голяма тенджера на котлона и сварете спагетите.
Загрейте добре голям тиган на висока температура.
Овкусете пържолите със сол и черен пирер и ги изпържете, докато започнат да покафеняват от едната страна. Прибавете една супена лъжица масло към тях и ги обърнете от другата страна. Пържете до степен, каквато харесвате.
Извадете пържолите в чиния и ги покрийте с алуминиево фолио, оставете ги настрани до сервирането.
В същия тиган запържете зеленчуците. Първо лука и тиквичките, извадете след като се зачервят добре и ги посолете.

Прибавете зехтин и поставете гъбите нарязани на филийки една до друга. Към края след като се зачервят, прибавете чесъна и още малко зехтин. Разбъркайте и пържете, само докато чесъна отпусне ароматите си. Извадете ги от тигана и ги овкусете с малко сол и черен пипер.
Нарежете на лентички три печене и обелени черени чушки.
Разрийте много добре яйцата и прибавете към тях сметаната. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
Поставете сварените спагети в тигана на слаб огън, с малко от водата, в която са се варили . Изсипете яйцата и сметаната при спагетите и бъркайте непрекъснато, докато сместа стане кремообразна, не прекалявайте.
Когато сосът се посгъсти, прибавете всички зеленчуци и настъргания пармезан, разбъркайте.
Прибавете и една шепа ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Нарежете пържолата на тънки филийки и сервирайте.
Поръсете всяка порция с прясно нарязан магданоз и черен пипер.

Да ви е сладко!

вторник, 23 август 2016 г.

Крем торта с къпини


Не можах да напиша рецептата вчера и да Ви "почерпя" виртуално от страниците на блога ми по случай рождения си ден, но и на патерица не бихте ми отказали по парченце от тортата, нали  J

Необходими продукти:

За Брауни блата:

Ще ви е необходима кръгла форма с диаметър 20-22 сантиметра

200 грама черен шоколад (70% какао)
150 грама масло
1 супена лъжица неподсладено натурално какао
4 яйца
180 грама пудра захар

1 чаена лъжичка ванилов екстракт
100 грама брашно
50 грама фини овесени ядки


Приготвяне:
 
Температура на печене е 175⁰C.
Поставете шоколада и маслото на водна баня. След като се разтопят и съединят, махнете от огъня и добавете какаото и захарта, разбъркайте добре.
Оставете сместа настрани, докато се охлади.
Когато е добре охладена, можете да добавите останалите съставки: яйцата, след които старателно разбъркайте, докато се съединят добре с  шоколадовата смес. Следва да добавите ваниловия екстракт, брашното и овесените ядки. Всичко се смесва, с помощта на лъжица.
Сложете тестото във формата предварително намазана с малко масло и покрита с хартия за печене. Поставете тавата в предварително загрятата фурна за 35 минути.

За къпиновите слоеве:
 
2 чаени чаши къпини
¼ чаена чаша вода
½ чаена чаша захар
300 милилитра сок от къпини, може да се замести с друг със същия цвят, натурален или от компот
1 и ½ чаени лъжички желатин
 
Приготвяне:

Разтворете 1 и ½ чаени лъжички желатин в 50 милилитра студен сок от къпини. Оставете го да набъбне и след това го загрейте на ниска температура в микровълнова фурна за 10 секунди. Разбъркайте и отново поставете да 10 секунди в микровълновата. Повторете докато течността стане прозрачна.
Поставете къпините и захарта в малка касерола. Сварете, докато къпините омекнат и прецедете сместа през цедка, като притискате.
Прибавете сока от къпини към пюрето и го загрейте на котлона за кратко. Прибавете разтворения желатин и разбъркайте добре.
 
За белия крем:
 
1 пакет желатин

250 грама млечна сметана за разбиване
150 грама маскарпоне, стайна температура
1 супена лъжица ванилов екстракт
4 супени лъжица пудра захар

Приготвяне:
 
Разтворете желатина според указанията на опаковката.
 
Пригответе крема, като разбъркате с лъжица мекото маскарпоне с две супени лъжици пудра захар и екстракта от ванилия.
Разбийте сметаната с останалата пудра захар с помощта на миксер, на много мек крем.
Прибавете сметаната към маскарпонето като разбърквате внимателно със силиконова шпатула. Вземете една чаша от сместа и я загрейте в микровълнова фурна. Към нея прибавете половината от разтворения желатин и разбъркайте.
Прибавете затоплената смес с желатина към крема и разбъркайте бързо, за да се разпредели равномерно.

За къпиновия крем:
 
250 грама млечна сметана за разбиване, добре изстудена
150 грама маскарпоне, стайна температура
⅓ чаена чаша от къпиновата смес
1 супена лъжица екстракт от ванилия
4 супени лъжици пудра захар
 
Пригответе крема по същия начин както белия, като прибавите към сместа, другата половина от желатина и къпиновата течност.

Сглобяване:

След като блата се е охладил напълно го поставете директно върху чиния за сервиране.
Отстрани го пристегнете с подвижен ринг за торти, а вътре в ринга поставете ацетатно фолио, с което тортата ще се оформи по-красиво и равномерно отвън.
Блата напоете с помощта на четка с 50-60 милилитра сок от къпинов компот или друг какъвто имате.
Разпределете равномерно белият крем, като си помагате с лъжица и се стараете да не остават въздушни балончета.
Приберете тортата във фризера за 30-40 минути.
След като крема е стегнал добре, изсипете половината от къпиновата смес.
Отново приберете тортата във фризера 10-15 минути.
След като и този слой е стегнал добре, поставете лилавият крем с къпини, като отново се постараете да го разпределите внимателно и да го загладите равномерно.
Приберете тортата във фризера за 15-20 минути.
Следва да се постави последният слой от къпиновото желе.
Изсипете го върху крема и с разклащане на тортата го разпределете равномерно по цялата повърхност.
Така оформената торта приберете в хладилник за 3-4 часа.
 
След това време, можете да премахнете тортения ринг и ацетното фолио и да декорирате с пресни или замразени къпини и шам фъстък.
 
Да ви е сладко!

четвъртък, 18 август 2016 г.

Солени мъфини с домати и сирене

Необходими продукти:

150 г
рама обикновено бяло
 брашно
100 грама брашно от лимец
½ чаена лъжичка сол, ако сиренето е много солено, маже да се намали количеството на солта
⅓ чаена лъжичка черен пипер
мащерка, риган
2 чаени лъжички бакпулвер
230 милилитра прясно мляко
2 големи яйца
50 милилитра зехтин
125 грама краве сирене, оцедено
6 - 8 големи сушени домата мариновани в зехтин и подправки
2 домата

Приготвяне:
 
Включете фурната да загрява на 190C .
Смесете двата вида брашно със солта, бакпулвера и подправките в средна купа.
В друг удобен съд разбийте леко яйцата и прибавете, зехтина и прясното мляко.
Смесете сухите и мокрите съставки и разбъркайте старателно, докато получите еднородно тесто.
Добавете нарязаните сушени домати и разбъркайте.
Разпределете тестото в 12 формички за мъфини намазани с масло или постлани с хартиени подложки.
В горната част на всеки мъфин, начупете по малко сирене и върху него поставете резенче домат. Поръсете всеки домат с щипка сушен риган.
Печете 25-30 минути в предварително загрятата фурна.
 
Да ви е сладко!

вторник, 9 август 2016 г.

Карамелено-медена торта

  Изпълних обещанието към себе си и в първия удобен случай приготвих тортата, която ми остана в ума от първия момент, в който я зърнах. Още веднъж и от страниците на блога ми искам да благодаря за страхотната рецепта на Ина Георгиева,  която с прекрасните снимки и креативни рецепти в OSSIGENO предполагам е вдъхновение за много от читателите на красивия си блог, а аз съм и истински фен и голям почитател  J

Сега следва да препиша рецептата, но това е защото много искам да я имам тук в моето местенце J

Необходими продукти за блатовете:

3 яйца
1 чаена чаша захар
60 грама масло
5 супени лъжици мед
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
500-600 грама брашно

Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта за кратко с миксер.
Изсипват се в удобен широк съд, който се поставя в друга тенджера, в която има малко вода и се поставят на котлона. Сместа се вари на водна баня при непрекъснато бъркане 10-15 минути, докато се превърне в пухкав крем.
След това се прибавят содата, маслото и меда. Варенето продължава, като отново сместа се разбърква от време на време, докато цветът и стане тъмно кехлибарен и аромат на карамел започне да изпълва кухнята ви изкусително J
Получената смес се премахва от котлона и към нея се прибавя около 400 грама от брашното, разбърква се до гладка консистенция. Прибавя се брашно, докато тестото почти спре да лепне по ръцете.

Включва се фурната да загрява на 180⁰С.

От тук нататък трябва да се действа бързо. За да е по-лесно разточването на блатовете, аз препоръчвам да се нарежат поне четири парчета хартия за печене с размера на тавите които се ползват. Тестото е меко и лесно за разточване, докато е топло и много бързо става твърдо и трудно за работа след като изстине, затова действайте бързо.
Тестото се разделя на 10 парчета по 100 грама всяко и възможно най-бързо всяко парче се разточва на тънък блат с диаметър около 20-22 сантиметра, директно върху хартията за печене, поръсена с малко брашно. Върху всеки блат се поставя чиния с желания диаметър и отстрани се изрязва с нож излишното тесто. Аз използвам за изрязване ринга за оформяне на торти, като предварително го отварям до размера, какъвто предпочитам за блатовете.

Разточените и оформени блатове се преместват в подходяща тава, с помощта на хартията за печене и се пекат в предварително загрятата фурна един по един за около 5-6 минути всеки, докато станат златисто кафеникави на цвят.
Готовите и поизстинали блатове се нареждат един върху друг и се оставят настрани, докато се приготви крема.

Необходими продукти за крема:

700 грама заквасена сметана
300 грама крема сирене,  на стайна температура
200 грама млечна сметана, студена
-
½ чаена чаша захар
80 грама масло
200 грама млечна сметана

Приготвянето на крема става, като се смесят заквасената сметана, крема сиренето, млечната сметана и двата пакета ванилова захар.

В малка касерола се поставя захарта и се карамелизира до светъл карамел. Към карамела се прибавят маслото и сметаната и сместа се разбърква внимателно, докато се получи еднороден карамелен сос. Оставя се настрани, докато изстине напълно и след това се прибавя към крема от заквасена сметана, крема сирене и млечна сметана, разбърква се добре.  Крема се поставя в хладилника за 2 часа.

Сглобяване:

Регулиращ ринг за сглобяване на торти, се поставя директно върху подходяща чиния за сервиране.
В ринга се поставя първия блат и върху него се разпределят 4-5 супени лъжици от крема. Следва отново блат, крем и блат, крем, до изчерпване на количествата. Крема който остане, се заделя и с него се шпаклова тортата на местата, на който е необходимо, след като се премахне оформящия ринг.

Тортата се поставя в хладилника за една нощ.

Аз изпекох всичкото тесто на 10 тънки блата, като имах намерение да направя тортата висока и да я декорирам по различен начин от стандартния за Медена торта, но в последствие реших, че не нужно, защото красотата на тази торта е във вкуса, и точно в този вид който крещи „приготвена вкъщи“, семпла и непретенциозна. Затова използвах два от блатовете за декориране на тортата, които направих на трохи. И Вие ако искате тортата ви да бъде декорирана така, изпечете изрезките от блатовете и след това ги натрошете на трохи, като ги поставите в найлонов плик и ги притиснете с чаша или с точилката.

След времето прекарано в хладилника, тортата се изважда и внимателно се премахва оформящия ринг.  Местата, на който има нужда се попълват със заделения крем.

Тортата се панира с трохите от натрошените блатове или с друго ако предпочитате.

Да ви е сладко!
 
Рецепта вдъхновена от OSSIGENO!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...