1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 28 юли 2016 г.

Пухкави банички с мая и плънка от картофи (Katmer Börek)


Опитах се да преведа името на тези вкусотии от турски език, но определено не ми звучи много добре преведено на български, затова ще им дам име каквото им отива и ако ги приготвите, ще разберете защо. Не сте опитвали по-пухкаво тесто и по ароматна, леко пикантна и мнооого вкусна плънка!

Необходими продукти:

За тестото:

2 чаени чаши прясно мляко, хладко
½ чаена чаша масло, разтопено и охладено
1 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички захар
1 пакет суха мая
брашно, около 900 грама, до получаване на средно меко, нелепнещо тесто

За плънката:


3-4 картофа (варени и настъргани или добре натрошени с вилица)
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
магданоз
½ чаена лъжичка млян кимион
2 супени лъжици хубав зехтин
сол, черен пипер, лют червен пипер

 За намазване:


1 малко добре разбито яйце
сусам за поръсване
 

Приготвяне:

Пригответе две големи тави, като ги постелете с хартия за печене, оставете настрани, докато ви потрябват.

Първо пригответе тестото, като разбъркате в малко от прясното мляко маята със захарта и я оставите за 10 минути, докато се активира.


В голяма купа смесете 600 грама от брашното със солта, маслото, прясното мляко и активираната мая и разбъркайте с дървена лъжица, докато всичко се смеси много добре. Прибавяйте от брашното и омесвайте с ръка, докато получите средно твърдо, нелепнещо тесто. Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса за един час, или докато удвои обема си.  

Пригответе плънката, като сварите картофите в подсолена вода и ги настържете на едро ренде или ги намачкате с вилица, докато са още топли. Нарежете и запържете нарязания пресен лук и чесън в зехтина, докато омекнат. Прибавете ги към картофите. Овкусете плънката със сол, черен пипер, лют червен пипер, ситно нарязан пресен магданоз и кимион. Разбъркайте и добавете още една две супени лъжици зехтин, ако ви се стори суха. Оставете настрани, докато изстине напълно, преда да я използвате.

Откъсвайте от тестото малки парчета и ги оформяйте на малки топчета с размера на топки за тенис или малко по-големи. Разточете всяко топче много тънко в елипсовидна форма, поставете в единия край една чаена лъжичка от плънката и оформете като малка пуричка. Поставяйте баничките на разстояние една от друга в предварително подготвената тава. Оставете кифличките да втасат за 15-20 минути.
Намажете всяка кифличка с разбито яйце и поръсете със сусам.
Изпечете баничките във фурна на 175⁰С до златисто кафяво.

Черният чай (онзи, който знаете че присъства задължително на турската трапеза­), в този случай е задължителен за похапването на тези вкусни кифлички!


вторник, 26 юли 2016 г.

Басбуса (Basbousa)


Сочен кейк от грис и аромат на кокос от Египетската кухня. Препоръчвам!

Необходими продукти:

2 чаши фин грис
⅔ чаена чаша захар
2 чаени лъжички бакпулвер
60 грама изсушен кокос
2 големи яйца
⅔ чаена чаша масло (разтопено)
1 чаша кисело мляко
2 чаени лъжички екстракт от ванилия

За сиропа:

3 чаени чаши вода
2 и ½ чаени чаши захар
1 супена лъжица лимонов сок
1 чаена лъжичка аромат кокос
1 супена лъжица розова вода

Приготвяне:

Смесете захарта, водата и лимоновия сок в удобен съд за варене. Поставете на котлона и разбъркайте, докато захарта се стопи и оставете да ври 10 минути.
След готовност, добавете розовата вода и кокосовия аромат, разбъркайте добре.
Смесете всички продукти за кейка и разбъркайте добре.
Изсипете тестото в тавичка, с приблизителни размери 24 х 34 сантиметра с масло. Изравнете повърхността на кейка.
Приберете тестото в хладилник в продължение на 1 до 2 часа.
След охлаждане нарежете кейка в ромбовидни или квадратни форми. Поставете бланшираните бадеми върху всяко парче.  
Печете в предварително загрята фурна за 40 минути при  190°C.
Изсипете охладения сироп върху горещата басбуса след това печете за още 15 минути.

Когато извадите кейка от фурната, отново разрежете по линиите всяко парче и оставете сладкиша да се охлади напълно преди да го сервирате.

понеделник, 18 юли 2016 г.

Чийзкейк Крем брюле


Необходими продукти:

За блата:


1 и ½ чаши ситно натрошени пълнозърнести бисквити (аз използвах Digestive) – 12 бисквити  
2 супени лъжици захар на пясък
6 супени лъжици масло, разтопено – около 90 грама

За чийзкейка:

чаша захар на пясък
250 грама крема сирене, на стайна температура
3 големи яйца
3 супени лъжици течна сметана
3 супени лъжици заквасена сметана
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия


6 супени лъжици захар на пясък
горелка




Приготвяне:

За кората:

Загрейте фурната до 180⁰C.
Смелете в блендер бисквитите. В удобна купа, смесете заедно трохите и захарта, добавете към тях разтопеното масло. С помощта на вилица, разбъркайте, докато маслото се разпредели равномерно.
Притиснете сместа за блата в един равномерен слой в тавичка с диаметър 24 сантиметра. Запечете блата от бисквити в предварително загрята фурна за 10 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади, докато приготвяте сместа за пълнежа.
Намалете температурата на фурната до 160 градуса.

За плънката:

В подходяща купа, смесете заедно  чаша захар на пясък с крема сиренето, с помощта на тел за разбиване. Добавете яйцата едно по едно и разбърквайте след всяко. Добавете течната сметаната, заквасена сметана и екстракта от ванилия, разбъркайте. Изсипете сместа върху изстиналия блат.
Поставете формата във фурната и печете око 40-45 минути. След това време изключете фурната и отворете вратата, оставете чийзкейка така за 10 минути. Извадете го и оставете да се охлади при стайна температура за 1 час. След това покрийте с найлоново фолио чийзкейка и го поставете в хладилника 2 часа.

Нарежете десерта на порции. Поръсете всяко парче с равномерен слой захар и с помощта на горелка я разтопете до светъл карамел. Оставете да се охлади и гарнирайте със сметана и пресни малини по желание.




неделя, 17 юли 2016 г.

Малиново сорбе

Необходими продукти:
 
3 чаени чаши малини
3/4 чаена чаша захар
1 компот от малини 900 милилитра
1 супена лъжица сок от лимон
1 чаена чаша пресни малини
вода ако е необходимо
 
Приготвяне:
 
Малините се сваряват със захарта за 7-8 минути. Прецеждат се през цедка, като се притискат старателно, за да могат да се отделят само излишните семките.
При малиновото пюре се изсипва компота, една чаша със свежи малини, лимоновия сок и малко вода, ако е необходимо и всичко се разбърква. Опитайте на сладост и добавете вода, ако ви се стори прекалено сладка сместа. У дома правим компотите не прекалено сладки и на мен не ми се наложи да добавям.
Сместа се изсипва в удобна за замразяване форма и се поставя във фризера за 3-4 часа.
Преди сервиране, сорбето се оставя за 10-15 минути на стайна температура, за да може лесно да се загребва от него.
 

събота, 16 юли 2016 г.

KENTISH HUFFKINS

Не знам как да преведа името на тези питки и затова предпочитам оригиналното им име, не би било честно да измислям ново на тези доста популярни пухкави, но малко позабравени хлебчета.
Huffkins са били доста популярни преди време и са от класическите британски рецепти, с произход от Кент. Традиционно се консумират с чай и с пресни череши. Могат да се намерят в малко пекарни рано сутрин в този район на Великобритания, защото пекарите и изобщо англичаните смятат, че те трябва да се консумират топли на закуска като кифлички. Изключително пухкави и въздушни, те са характерни с вдлъбнатина в центъра, направена от палеца на хлебаря.
Препоръчвам ви да ги опитате.
 
Пригответе голяма тава и я покрийте с хартия за печене.

Необходими продукти:

500 грама обикновено бяло брашно
1 чаена лъжичка сол
7 грама суха мая
2 чаени лъжички захар
150 милилитра хладко прясно мляко
150 милилитра хладка вода (или малко повече)
50 грама меко масло или свинска мас

Приготвяне:


Сложете всички съставки, с изключение на мазнината в подходяща купа и омесете с ръка, докато получите еднородно тесто, ако прецените, добавете още малки вода. Оформеното тесто, поставете върху работния плот и поставете на няколко места част от мекото масло или свинска мас, ако използвате такава. Започнете да месите, докато маслото се разпредели равномерно в тестото. Омесването ще отнеме малко време, но това ще направи тестото много меко и в последствие много пухкави питките.

Готовото тесто сложете в намазана с мазнина купа и го покрийте с фолио.
 
Оставете да втаса за 1 час или докато удвои размера си.

Вземете тестото от купата и го разделете на 8-10 части.
Оформете от всяко парче овална питка и използвате палеца си, за да направите дупка в центъра, разширете леко. Поставете така оформените питки върху широката тава постлана с хартия за печене и ги покрийте с кърпа.
Оставете ги да втасат за 45 минути до 1 час.

Загрейте фурната до 220°С, а след това печете Huffkins в продължение на 20 минути или докато питките станат леки и с кафеникава коричка. Извадете ги от фурната и ги покрийте с кърпа, така кората ще остана много мека.

 

Е, аз не сервирах питките както повелява традицията с череши и чай, но повярвайте ми, бяха вкусно допълнение към бавно готвеното ми свинско от врат с горчица, пресни домати от градината и дафинов лист, мащерка и магданоз.
 
Рецептата е адаптирана от книга с рецепти на Paul Hollywood’s British Baking.

събота, 2 юли 2016 г.

Торта с бадемови палачинки и сладко от Рози и Малини


Имах удоволствието да получа три броя невероятни, много скъпи за мен бурканчета, пълни със скъпоценно съдържание J Става въпрос за сладката на Rosey's mark от Чиста Роза, Рози и Ягоди, Рози и Малини.
Искам да споделя с вас впечатленията си от тези еликсири. Очарована съм от вкуса и аромата на тези сладки шедьоври, достойни за най-изисканото и капризно небце J Изключително добра идея е според мен за повече популярност на тази наша българска гордост, маслодайната роза. Моите адмирации към тези будни и очарователни млади момичета, Росица и Ина, които със своята находчивост, жънат успехи и печелят популярност на прекрасните продукти, които приготвят с тяхната марка!
Браво момичета, възхищавам ви се истински!

За тази ароматна и симпатична торта използвах сладкото от Рози и Малини и ви съветвам да се снабдите с това божествено гурме удоволствие и да си я приготвите и вие, заслужава си!

Необходими продукти:

2 чаши студена сметана
3 супени лъжици пудра захар
250 грама маскарпоне, на стайна температура
2 супени лъжици пудра захар
300 грама сладко от Рози и Малини
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
2 капки червена хранителна боя

С помощта на миксер, разбийте сметаната и захарта до меки върхове. Прехвърлете я в голяма купа и оставете настрана.
Поставете маскарпонето в купата и прибавете пудрата захар и хранителната боя, разбийте с миксера до гладък крем.
Прибавете сладкото към маскарпонето и разбъркайте със силиконова шпатула, докато се смесят добре. Прибавете и сметаната на няколко пъти и смесете внимателно, докато получите крем с еднородна консистенция.

За да остане крема свеж и да не хване коричка, докато приготвите палачинките, покрийте купата с крема с найлоново фолио и я поставете в хладилника.

Необходими продукти за палачинките с бадемово брашно:

6 големи яйца
180 грама крема сирене
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
¾ чаена чаша бадемово брашно
2 супени лъжици брашно
3 супени лъжици захар

2 супени лъжици масло, разтопено и охладено
олио за пържене

Приготвяне:
 
Ако не можете да намерите бадемово брашно, направете свое. Поставете белени бадеми в блендер и ги смелете, докато те се превърнат в брашно. Ще получите по-ситно смляно брашно, ако добавите няколко супени лъжици захар в блендера при бадемите, докато смилате.
Можете да експериментирате и с други ядки, като лешници, орехи или шамфъстък.
Поставете всички продукти в голяма купа и разбийте с миксер. Смесете на висока скорост, докато получите гладко и хомогенно палачинково тесто.

Загрейте незалепващ тиган с диаметър 18 сантиметра на средно-висока температура. Добавете няколко капки олио и налейте ¼ чаша от тестото в центъра на тигана. Внимателно завъртете, за да покрие дъното на тигана равномерно. Когато палачинката се зачерви по краищата, повдигнете ръба и със силиконова шпатула и я обърнете от другата страна. Печете още около 40-50 секунди. Подредете палачинките една върху друга.
Направете около 10-12 палачинки.

За да сглобите тортата, поставете палачинка директно върху чинията за сервиране. Отстрани поставете ринг за оформяне на торти. Отгоре намажете с три супени лъжици от крема и довършете до изчерпване на количествата палачинки и крем. Леко притискайте след като поставяте всяка следваща палачинка, за да не остава излишен въздух между слоевете.
Поставете найлоново фолио върху тортата и я приберете в хладилника за 4-6 часа.
Декорирайте според вашия вкус и да ви е сладко!
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...