1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 27 юни 2016 г.

Руло Тирамису

Необходими продукти за блата:

½ чаша обикновено брашно, плюс допълнително за поръсване на тавата
5 яйца на стайна температура, разделени
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
½ чаша фина захар, плюс 2 супени лъжици за белтъците
¼ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка ябълков оцет
4 супени лъжици масло, разтопено и охладено
2 супени лъжици пудра захар за поръсване на блата след изпичане

За сиропиране на блата:

1 чаена чаша сварено еспресо
2 супени лъжици кафява захар
1 супена лъжица вино Марсала

За крема:

250 грама Маскарпоне
3 супени лъжици пудра захар
1 супена лъжица вино Марсала
½  чаена чаша добре охладена сметана за разбиване
1 супена лъжица пудра захар (ако използвате подсладена сметана, не е необходимо да използвате допълнително захар)
натурално какао за поръсване

Приготвяне:
 
Леко намажете голяма правоъгълна тава с мазнина и поставете хартия за печене.
Намажете добре и хартията за печене с разтопено масло и поръсете внимателно с брашно цялата повърхност, за да не се залепи блата за нея. Изтръскайте излишното брашно.

Включете фурната да загрява на 180⁰С.
В голяма купа, с помощта на миксер, разбийте жълтъците, ванилията, и ½ чаша захар на висока скорост за около 8-10 минути, докато сместа стане бледо жълта и увеличи обема си.
Прибавете половината от брашното и разбъркайте внимателно с шпатула.
Прибавете и останалото брашно и отново разбъркайте внимателно, докато се всичко се смеси добре.

В голяма купа, разбийте яйчния белтък със солта и оцета на средна скорост, докато получите мек белтъчен крем.
Прибавете на два пъти 2 супени лъжици захар и продължете да разбивате, докато белтъците се стегнат и се задържат в твърда форма върховете им, когато извадите бъркалките.
Прибавете първоначално ¼ от белтъците в другата смес от жълтъци и брашно. Разбъркайте внимателно със силиконова шпатула, докато се смесят. След това прибавете и останалите белтъци, старателно разбъркайте до еднородна смес.

Поставете разтопеното масло в малка купа и прибавете към него ½ чаша от готовото тесто. Разбъркайте, докато се смесят добре.
Върнете маслената смес обратно в тестото и разбъркайте старателно.
Разпределете тестото равномерно в предварително приготвената тава. Няколко пъти почукайте тавата от плота, така че да излязат излишните въздушни мехурчета от тестото.
Печете блата 10-12 минути, или проверете с пръст, дали тестото при натиск, връща формата си обратно като дунапрен.

Когато извадите готовият блат от фурната, поръсете повърхността му с пудрата захар приготвено за целта, с помощта на сито. Покрийте тавата с голяма кърпа и я обърнете наопаки. Премахнете внимателно хартията за печене.
С помощта на кърпата, навийте блата на руло и го оставете да изстине напълно преди да го сглобите с крема.

През това време подгответе сиропа за блата.
Смесете свареното еспресото и захарта в малка тенджера и оставете да заври.
Варете, докато захарта се разтвори и течността се редуцира до ½ чаена чаша.
Махнете от огъня и оставете да се охлади до стайна температура. След това прибавете виното Марсала.

Направете крема като смесите в голяма купа маскарпонето с пудрата захар и виното Марсала. В друга купа, разбъркайте сметаната с миксер до пухкав средно твърд крем, не прекалявайте с разбиването. Прибавете сметаната на няколко пъти към маскарпонето, като разбърквате внимателно със силиконова шпатула.

Сглобяване:

Развийте охладения блат и го напоете с помощта на четка с еспресо сиропа.
С шпатула, разпределете крема равномерно върху блата, като оставяте по два сантиметра от всички страни, така че като го завиете, крема да не излезе отвън.
Навийте блата от дългата страна на стегнато руло и го поставете в хладилника за минимум 2 часа
Преди сервиране, поръсете рулото с натурално какао.



събота, 18 юни 2016 г.

Шоколадов кейк с тъмна бира




Ето и втората ми рецепта, този път с тъмната бира, с която Метро ни предизвика да приготвим нещо интересно и да покажем, че бирата може да има и други приложения, освен студена в чаша в жегите :)
Приготвих този неустоим шоколадов кейк, който не само изглежда така привлекателно, наистина е такъв!

Необходими продукти:

1 яйце, на стайна температура
1 чаша захар на пясък
170 грама кисело мляко

¼ чаена чаша слънчогледово олио
1 супена лъжица екстракт от ванилия
½ чаена чаша тъмна бира
Stolichno BOCK
½ чаена чаша натурално какао
1 чаена чаша брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка сол

За ганаша:


250 грама черен шоколад
¾ чаша сметана

2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка ванилия

Приготвяне:

Загрейте фурната до
180⁰C. Намажете с растително олио и поръсете с брашно удобна форма за кекс.

В голяма купа сложете яйцата, захарта, киселото мляко, слънчогледовото олио и ванилията, разбъркайте, докато всичко се смеси добре. Добавете бирата и какаото, отново разбъркайте енергично, докато сместа е гладка и без бучки.

В друга купа смесете брашното, бакпулвера и солта, разбъркайте. Прибавете сухите съставки към течните и разбъркайте със силиконова шпатула, не прекалявайте, бъркайте внимателно.

Изсипете сместа в подготвената тава и печете в продължение на около 50 минути или проверете с дървен шиш след 40 минути, ако по него не остава от сместа значи кейка е готов. Оставете кейка да се охлади в тигана напълно, най-малко 30 минути, преди да добавите ганаша.

За ганаша, начупете шоколада на парчета в средно голяма купа. Поставете сметаната в малка тенджера и оставете да се затопли, докато започнат по крайчетата да се появяват малки балончета. Ако използвате неподсладена сметана или черен шоколад с по-голям процент какао, добавете две супени лъжици захар за повече сладост. Излейте горещата сметана върху шоколада и ги оставете за 1 минута. След това разбъркайте енергично, докато шоколада се разтопи и сместа е гладка и кадифена. Добавете и ванилията, разбъркайте отново. Оставете да изстине до стайна температура.
Разрежете кейка по средата и изсипете половината ганаш. Поставете отрязаната половина отгоре и намажете с останалия ганаш повърхността на кейка.



Да ви е сладко!

четвъртък, 16 юни 2016 г.

Печени пилешки бутчета с лимон и мащерка


Необходими продукти:

8-10 пилешки бутчета
1 лимон
2 супени лъжици сироп от бъз
4-5 стръка прясна маточина
3 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
прясна мащерка
1 супена лъжица сладък червен пипер
4-5 супени лъжици зехтин
4-5 картофа
4-5 малки ябълки
150 милилитра вода
сол и черен пипер на вкус
 

Приготвяне:

Измийте и почистете пилешките бутчета. Поставете ги в купа и ги овкусете с лимоновия сок (корите също добавете към пилето, за да се овкуси още по-добре), едро нарязаната маточина, сиропа от бъз, ситно нарязания чесън, лука, мащерката, зехтина, солта и черния пипер.  Разбъркайте добре. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете пилето да се маринова за 2-3 часа в хладилник.

След като го извадите от хладилника, преди да го изпечете, оставете пилето да се затопли до стайна температура.

Към маринованото пиле в купата, прибавете нарязаните картофи и ябълки и разбъркайте всичко, така че и те да се овкусят с маринатата на пилето.

Подредете всичко в тава за печене, прибавете още малко сол, черен пипер и водата и поставете тавата във фурната. Печете на 200⁰С за около 1 час и 20 минути. Сервирайте топло.
За да бъдат всички максимално доволни, направих няколко тънки питки на тефлонов тиган с едно тесто останало ми от предния ден. Така спретнах и тези импровизирани дюнери за младежите. Намазах всяка топла питка с домашна лютеница, накъсах месото от печените пилешки бутчета, начупих от картофите и добавих нарязани чери домати и кисело мляко с чесън.
 



понеделник, 13 юни 2016 г.

Пилешко филе със сос от бира и гарнитура от бобено пюре и аспержи

Както сигурна съм вече знаете преди една седмица се проведоха Вторите награди за кулинарни блогове на Блоговодител. Имах удоволствието да бъда номинирана в три от категориите и в една от тях, а именно в „Топло от фурната” - най-добър блог за пити, погачи, тутманици и баници: да взема наградата на журито.

Искам и от страниците на блога ми да се обърна още веднъж към Илиян и Иво от Блоговодител и всички, които четат и харесват нещата които приготвям, всички онези хиляди хора, които познавам или не, но знам че надникват в блога, за да прочетат поредната ми рецепта и да напишат своите впечатления от нея! Искам да благодаря на всички Вас, защото Вие сте една голяма част от причината да продължавам да се занимавам с това любимо мое хоби и за мен е истинско удоволствие да разбера, че съм била полезна или вдъхновение за някой от Вас!
Благодаря и на всички онези, които си направиха труда и гласуваха за моя блог в категориите, в които бях номинирана! Надявам се, че моето местенце ще ви бъде интересно и за напред и ще намирате по нещичко за себе си тук, всеки път когато надникнете, а аз ще продължавам да приготвям и да споделям с Вас най-интересните за мен рецепти и идеи!

Много съм щастлива за тази награда, защото точно от там, от любовта ми към тестото и тестените изделия започна всичко :) от там започна моята любов към готвенето, може би бях омагьосана от аромата, топлината и уюта на хляба!
 
Любезните домакини на събитието Метро България, както винаги ни изненадаха с чудесни подаръци и разбира се отправиха към нас предизвикателство, което всеки любител готвач (и не само), би приел с удоволствие. Надявам се рецептата, която приготвих да ви хареса, мен лично ме очарова!
Моето първо предложение е с „Pale Bock“ – светлото козле на „Столично“.
 
Необходими продукти:

400 грама пилешки гърди
2 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица масло
½ връзка аспержи
¼ чаена лъжичка сол
прясно смлян черен пипер

Сметанов сос с бира


½ чаена чаша „Pale Bock“ – светлото козле на „Столично“
¼ чаша вино Марсала
1 чаена лъжичка дижонска горчица
½ чаена лъжичка царевично нишесте
1 чаена лъжичка мед
¼ чаена чаша сметана за готвене
1 супена лъжица лимонов сок

1 чаша сушени гъби, аз използвах сърнели

Пюре от бял боб

1 чаена чаша боб
1 глава стар лук
1 морков
⅓ чаена чаша зеленчуков или пилешки бульон
½ супена лъжица зехтин Extra Virgin

1 супена лъжица масло
1 скилидка чесън, пресован или много ситно нарязан

2 стръка пресен джоджен или мента



Приготвяне:

За да приготвите бобеното пюре, накиснете боба от вечерта за 8-10 часа и го сварете заедно с нарязания лук и морков. Добавете и джоджена.


Когато боба омекне много добре, оцедете водата и добавете зеленчуковия бульон, чесъна зехтина и маслото. Овкусете със сол и черен пипер. Пасирайте до гладка смес, но не прекалявайте. Поставете го в малка тенджера и го загрейте, докато заври за кратко, като разбърквате непрекъснато, за да не загори. Оставете настрани.

Пилешките гърди овкусете със сол и черен пипер. Загрейте 1 лъжица зехтин в тиган с незалепващо покритие на силен огън. Добавете пилешките гърди и ги запържете за по 2 минути и от двете страни. Извадете пилето от тигана върху чиния, покрийте го с алуминиево фолио леко и го оставете да си почине.


Накиснете предварително във вода сушените гъби.
В малка купа, с помощта на кухненска тел, разбийте бирата, виното Марсала, дижонската горчица, нишестето и меда. Изсипете сместа в тигана, в който сте пържили пилето и върнете на затопления котлон. Оставете соса да се вари на средно висока температура за около 1 до 2 минути, докато течността се редуцира на около половина. Разбърквайте от време на време, за да обирате всички вкусни залепнали частици по дъното и страните на тигана от пърженото пиле и те да се разтварят в соса.
Когато соса се посгъсти, добавете сметаната, оцедените гъби и разбъркайте, оставете всичко да къкри за около 2 минути. След това добавете лимоновия сок и оставете да къкри още 1 минута или толкова, че соса да стане с хубава, леко гъста консистенция.
Накрая подправете соса със сол и черен пипер на вкус.
Премахнете от котлона.

Измийте аспержите под течаща вода, след това ги подсушете. Поставете ги в тиган с незалепващо покритие заедно със зехтина и маслото. Оставете ги на среден огън да се задушават, като ги обръщате от време на време, докато омекнат. Ако ви се стори, че започват да се пържат, прибавете една-две супени лъжици вода. Проверете дали са готови като ги прободете леко с нож. Към края на готвенето прибавете сол и черен пипер на вкус.

Сервирайте пилешкото върху канапе от бобено пюре, полейте с вкусния бирен сос и гарнирайте с аспержите.

неделя, 12 юни 2016 г.

Соленки с плънка от сирене и магданоз

Необходими продукти:

2 яйца
1 яйчен белтък
150 грама масло, на стайна температура
1 чаена лъжичка захар
1 и ½ чаени чаши брашно
2 супени лъжици царевично нишесте
1 пакетче бакпулвер
1 чаена лъжичка сол
½ чаена чаша брашно за доомесване
 
За плънката:

100 грама добре оцедено сирене фета
½ чаена лъжичка черен пипер
½ чаена лъжичка сладък червен пипер
½ връзка магданоз
1 жълтък за намазване на соленките преди печене
1-2 супени лъжици сусам

Начин на приготвяне:

Поставете мекото масло, захарта и яйцата в средна купа. Разбъркайте с помощта на вилица, докато яйцата се разбият добре и се смесят с маслото.
В малка купа смесете брашното, нишестето, солта и бакпулвера, и ги добавете към маслото и яйцата.
Омесете тестото с ръце, като добавите и останалото брашно постепенно, докато получите много меко тесто.
(Турците казват, че тестото трябва да е меко колкото меката възглавничка на ухото. Така че винаги можете да проверите, дали е с необходимата мекота :)

Натрошете фета сиренето в купа, добавете ситно нарязания магданоз и овкусете с черния и червения пипер, разбъркайте.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Откъсвайте парчета тесто с големината на голям орех с ръцете си. С длани приплеснете тестото и поставете една чаена лъжичка от плънката по средата. Прищипете краищата на тестото, така че плънката да остане вътре.
Така оформените соленки, подредете в голяма тава постлана с хартия за печене. Намажете всяка соленка с разбития жълтък и поръсете със сусам. Печете соленките в предварително загрятата фурна до златисто кафяво.
 
Приятен апетит, ако ви изкушат да ги приготвите!

сряда, 8 юни 2016 г.

Банички с кайма на шиш в доматен сос


Необходими продукти за каймата:

½ пакет фини кори за баница, (ако можете да си намерите ръчно точени и печени на сач още по-добре, аз използвах такъв вид)
500 грама агнешка кайма
½ глава стар лук, ситно нарязан
3 скилидки чесън, много ситно нарязана или пресована
2 стръка джоджен, ситно нарязан
3-4 стръка босилек, ситно нарязан
½ чаена лъжичка кимион
½ чаена лъжичка пушен червен пипер
олио за намазване
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
 
Приготвяне:

Пригответе 500 грама доматен сос от пресни домати или от консерва.
Аз използвам зехтин, ситно нарязан лук, скилидка чесън. Овкусявам соса с риган (в този случай заради агнешкото с джоджен), босирек, сол, щипка захар и черен пипер. Вие го пригответе с подправките които обичате и както го харесвате най-много във вашия дом.

Омесете каймата с изброените продукти.
Намажете една кора с олио, с помощта на четка и поставете върху нея втора, отново намажете.
Оформете  с ¼ от каймата кебапче с дължината на корите и го поставете в единия край.
Навийте корите на стегнато руло. Оформете и останалите кори по този начин, докато се изчерпа каймата.
Нарежете така оформените кори на парчета от около 5-6 сантиметра всяко.
Набодете малките банички на дървени шишове и ги поставете в тава постлана с хартия за печене.
Изпечете баничките с кайма в предварително загрята фурна на 200⁰C.

Сервирайте с доматения сос и чаша айран.
Да ви е сладко!

вторник, 7 юни 2016 г.

На гости с Шарлота с боровинки и рикота



Преди малко повече от седмица получих тази изненадваща покана от сладката Илианка  :) Сподели с мен, че блогът и има рожден ден и то с доста сериозна годишнина. Моят блог е доста по-млад и се замислих сериозно, дали ще имам сила, енергия, желание и страст, каквато все още има тя след осем години?!? Надявам се искрено!
Сигурна съм, че всички я познавате и харесвате ( че как иначе ) и всеки е надничал с интерес в страничкитe на блога и,  в който рецептите са абсолютно точни, изпитани, вкусни, близки и желани от всяко българско семейство! Питките и хлябът които приготвят нейните златни ръце, могат да ви разплачат от монитора, желанието да си чупнете парченце е непреодолимо силно!
Такава си е тя, невероятен кулинар и едно страхотно човече :) Много искрено, усмихнато и с голямо сърце, с което се говори лесно и времето минава незабелязано! Поне за мен е такава и сигурна съм, че и вие ако я опознаете ще се съгласите на мига!
Наистина приготвих тортата специално за рождения ден, само свещички не и сложих, но пък за сметка на това, докато печах блатове и бърках кремове, като една добра орисница, пожелавах само успехи и просперитет, както на Илианка и на семейството и, така и на прекрасното и уютно местенце Щъркелово гнездо!
 
Сигурна съм, че вече ви се прииска да се присламчите на хубава приказка и парченце вкусна боровинкова шарлота, ноооо това ще си остане само за наше удоволствие :) Ще си хапнем тортичка точно както си му е реда на Рожден ден!
 
Необходими продукти:

За блата:
 
1 чаена чаша брашно
¾ чаена чаша фина захар
1 чаена лъжичка бакпулвер

¼ чаена лъжичка сол
½ чаша растително масло
¼ чаша вода
4 яйчни жълтъци, на стайна температура
1 супена лъжица екстракт от ванилия
6 белтъка, на стайна температура
¼ чаена лъжичка оцет
500 грама сладко от боровинки

За крема:

300 грама рикота
100 грама заквасена сметана
3 супени лъжици Дулче де лече
2 супени лъжици ванилова захар
1 супена лъжица желатин
3 супени лъжици студена вода
1 супена лъжица екстракт от ванилия
1 чаша замразени или пресни боровинки
2 супени лъжици настъргана кора от портокал


Лек захарен сироп за напояване на блатовете. Приготвя се от 1 чаша вода и ¼ чаена чаша захар. Можете да го овкусите с 1 супена лъжица ром или ромова есенция или портокалова есенция, ако предпочитате.
 

Приготвяне:
 
Постелете с хартия за печене кръгла форма за торта с диаметър 20 сантиметра и я намажете с олио. Застелете и правоъгълна тава (най-добре тавата от печката) намажете и нея с олио и поръсете с тънък слои брашно, за да може да се отдели блата безпроблемно.
В голяма купа, пресейте брашното, добавете ½ чаша фина захар, бакпулвера и солта.

В малка купа, разбийте с тел растителното масло, водата, жълтъците и екстракта от ванилия.
Разбийте с миксер белтъците на средна скорост. Когато побелеят и се превърнат в пухкава пяна. Добавете оцета и продължете да разбивате. След като белтъците започнат да оформят меки върхове, бавно добавете останалата ¼ чаша захар, лъжица по лъжица. Разбийте белтъците на средно-висока скорост, докато станат лъскави и задържат твърди върхове когато извадите бъркалките на миксера.

Добавете сместа с жълтъците към сухите съставки и ги разбъркайте, докато получите гладко тесто. Започнете да добавяте белтъците, като разбърквате със силиконова шпатула внимателно отдолу нагоре. Първо започнете с една трета и продължете, докато всички белтъци са добавени.

Изсипете една чаша от  тестото в кръглата тава и го разпределете равномерно. Останалото тесто изсипете в голямата тава и много внимателно го разпределете в един равномерен слой.

Печете блатовете за 14-16 минути, докато станат със светло кафяв-златист загар  и при натиск тестото се връща обратно като дунапрен. Двата блата изпечете един след друг или заедно, както позволява вашата фурна. Охладете блатовете до стайна температура, преди да сглобите рулото.  Напоете големия блат добре със захарен сироп с помощта на четка и го намажете равномерно със сладкото от боровинки. Завийте блата на руло. След това го увийте плътно с найлоново стреч фолио и го приберете в хладилника за минимум 2 часа. Това ще направи рулото стегнато и по този начин ще можете да го нарежете лесно и равномерно.

Сглобяване:



За да направите тортата ще ви е необходима една кръгла купа, с диаметър 20 сантиметра. Постелете по вътрешността на купата найлоново стреч фолио, като оставите краищата му да стърчат навън от купата.

Нарежете рулото с много остър нож. Подредете резените руло по стените на купата и оставете настрани, докато ви потрябва.
За да направите крема, разбийте рикотата и сметаната с карамеленото кондензирано мляко и ваниловия екстракт, докато получите гладък крем. Разтворете желатина в студената вода и го затоплете в микровълнова фурна за кратко. Затоплете и една чаша от крема и прибавете към него желатина. Разбъркайте, докато получите еднородна смес. Изсипете крема с желатин към останалия крем и разбъркайте. Прибавете боровинките и портокаловите кори и отново разбъркайте за кратко, само докато се разпределят равномерно. Изсипете крема върху оформената основа от руло и го изравнете. Напоете кръглия блат със захарен сироп и го поставете отгоре върху крема. Покрийте тортата с предварително оставеното стреч фолио за целта и я приберете в хладилника за няколко часа.

След като тортата е престояла в хладилника, извадете купата и премахнете фолиото. Обърнете тортата върху чиния за сервиране и с помощта на фолиото и помогнете да излезе.

Декорирайте с боровинки и се насладете на тази свежа и ароматна вкусотия!








Благодаря ти за поканата и голяма прегръдка от мен, Илианка!

събота, 4 юни 2016 г.

Merveilles – Чудеса



Това е една стара рецепта за традиционни френски бухти, които се приготвят от пържено тесто. Формата им може да бъде най-различна, според вкуса на домакинята, а също традиционно се посипват с фина или пудра захар, но според мен са невероятно вкусни и гарнирани с любимото домашно сладко или конфитюр, също така с течен шоколад или мед.

Традиционно Merveilles се приготвят и консумират по време на Mardi Gras, което буквално преведено от френски означава “Изобилен вторник”. Прочетох, че ги приготвят, за да дадат сила и кураж на християните и по този начин да се подготвят за предстоящите пости. Този ден (Mardi Grasе) e последният преди Великденските пости и на него и до ден днешен в много страни се организират големи карнавали с вкусна храна и маски.
Що се отнася до името на бухтите, то си остава загадка!? Възможно ли е да се дължи на емоцията и на чувството което изпитваме, след като опитаме тези вкусни понички? J
Не пропускайте да ги приготвите и да споделите рецептата с повече хора, заслужава си!

Необходими продукти:

250 грама брашно
½ чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка сол
50 грама фина захар
1 супена лъжица ванилова захар или ванилов екстракт
1 чаена лъжичка ром
50 грама много меко масло
3 яйца със средна големина, на стайна температура
пудра захар за поръсване
олио за пържене

Приготвяне:

В средна купа, смесете брашното с бакпулвера и солта.
В малка купа, разбийте с кухненска тел яйцата, захарта, ванилията и рома, докато захарта почти се стопи. Прибавете маслото и разбийте отново, докато всичко се смеси добре.
Изсипете течната смес към брашното и омесете меко тесто.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете да печене за 30 минути.
Поставете удобен съд за пържене на котлона и изсипете около два пръста олио. Затоплете олиото на средна температура, като внимавате да не е прекалено гореща мазнината, за да се изпържат равномерно бухтите.
След това разделете тестото на две части и разточете всяко на тънка кора с дебелина около ½ сантиметър. Нарежете бухтите във форми по желание и ги изпържете до златисто кафяво и от двете страни.
 
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...