1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 28 май 2016 г.

Бисквити Праскови с крем от рикота

Това са познатите и любими на всички ни праскови от доброто старо минало :) Честно да ви кажа винаги съм ги приготвяла с този пълнеж познат на повечето от нас, но и с крема от рикота и вкус на портокал, станаха много свежи, крехки и вкусни.

Необходими продукти:

За крема:


500 грама сирене рикота
80 грама захар на пясък
1 пакет ванилова захар на др.Йоткер
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
настъргана кора от един малък портокал

За прасковите:


540 грама брашно
1 супена лъжица бакпулвер
3 големи яйца
155 грама захар на пясък
120 милилитра прясно мляко
115 грама масло, разтопено и охладено
настъргана кора от един лимон или портокал

Допълнително ще са необходими:
 
захар на пясък за овалване на бисквитките
течна хранителна боя за оцветяване в червено или розово
ром (по желание), можете да добавите от него към боята
листа от маточина или други листенца за декорация


 

Приготвяне:

Първо пригответе крема.
В средно голяма купа, разбъркайте рикота със захарта до гладка и кремообразна смес.
Добавете портокаловите кори и ванилията, разбъркайте докато всичко се смеси добре
Покрийте крема с найлон и го поставете в хладилника, докато правите бисквитките.

Приготвяне на бисквитите:


Пригответе две големи тави, като ги покриете с хартия за печене.

Пресейте брашното и бакпулвера в голяма купа.
В друга купа разбийте яйцата и захарта, докато се смесят. Прибавете млякото, разтопеното и охладено масло и лимоновите или портокалови кори, разбъркайте до гладка консистенция.
Прибавете мокрите съставки към сухите и разбъркайте с вилица, докато започне да се оформя тесто.
Поставете малко брашно върху плота  и омесете тестото, докато се оформи на топка и спре да лепне, но е все още меко. Оставете го да почива за 10 минути, покрито с найлоново фолио на стайна температура.

Включете фурната да загрява на 180⁰С.

Направете тестото на 44-48 малки топчета, като ги оформяте с ръцете си, докато станат гладки.

Поставяйте готовите топчета от тесто върху предварително приготвените тави.
Топчетата подреждайте на около 2,5 сантиметра едно от друго, тъй като те ще увеличат обема си по време на печене.
Можете да притиснете леко надолу всяка топче, така след изпичане ще имате малко по-плоски бисквити. Аз не го направих.
Печете всяка тава за около 15 минути, докато долната част на бисквитите стане златисто кафява (върховете ще останат светли).


Издълбайте бисквитите с малко ножче, докато са все още топли. Бъдете внимателни да не прекалявате с издълбаването, ако е прекалено дълбоко, рискувате да се счупят.

Комбинирайте бисквитките две по две, като намерите най-подходящите половинки.


Сглобяване:
 
Във дупката на всяка бисквитка, поставете достатъчно от крема с рикота и залепете всички бисквити две по две.

Разтворете хранителната боя във вода и добавете ром, ако предпочитате.
С помощта на четка, намазвайте всяка праскова с боя и я овалвайте в ситната захар. Продължете до изчерпване на количеството.

Покрийте бисквитите с найлон за няколко часа преди сервиране. Това ще спомогне за овлажняването и омекването им.
Декорирайте бисквитките с малки листа от маточина или мента преди сервиране.
 
Да ви е сладко!

неделя, 15 май 2016 г.

Капрезе с тиквички на грил

Необходими продукти:

3 млади тиквички

2 домата

2 топчета моцарела

сол, черен пипер, зехтин, оцет балсамико

За пестото:

4 стръка босилек

5 стръка магданоз

2 стръка пресен джоджен

1 скилидка чесън

сока от половин лайм

кората от 1 лайм

¼ чаена чаша зехтин

¼ чаша настърган пармезан

¼ чаена чаша печен сусам

2 -3 супени лъжици вода

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Запечете сусама върху сух тиган с незалепващо покрите, докато се зачерви леко и отпусне аромата си. Оставете го да изстине напълно.

Поставете всички продукти за пестото в блендер и ги смелете на  хубава паста.

Опитайте и прибавете сол или зехтин, или нещо друго каквото прецените, че е необходимо.

Измийте и нарежете тиквичкити по дължина на филии.

Овкусете ги със сол, черен пипер и зехтин и ги изпечете на грил или на грил тиган, докато се зачервят добре и омекнат.

Поставете тиквичките върху чиния за сервиране.

Нарежете доматите и моцарелата на кръгчета и ги подредете върху тиквичките. Поръсете със сол и гарнирайте с песто.

Разбъркайте 1 супена лъжица оцет балсамико с две супени лъжици зехтин и овкусете салатата с дресинга.

четвъртък, 12 май 2016 г.

Крем карамел


Необходими продукти:
7 големи яйца или 8 по-малки
1 литър пълномаслено прясно мляко
200 грама захар на пясък
2 чаени лъжички екстракт от ванилия или ванилова есенция

150 грама захар за карамела

10 огнеупорни купички с вместимост 200 милилитра (може да използвате стъклени, метални или керамични, каквито имате под ръка)

Приготвяне:
Яйцата е добре да бъдат на стайна температура. В случаите в които сме забравили да оставим яйцата за няколко часа извън хладилника преди да ги използваме, можем да ги поставим в хладка вода за 10-15 минути и те стават с перфектна температура. Ако са повече яйцата както в случая, водата по-бързо става студена и след петата минута е добре да се добави още хладка вода. В никакъв случай обаче не трябва водата да е топла, защото яйцата ще се сварят.
Също така, всички предполагам знаете, че Крем карамела се пече на водна баня и е много важно водата да не завира и да покрива съдовете, в които печете максимално или поне на ¾ от височината им. Аз съм приготвяла крема по два начина, в които се е получавал без шупли и ще ги споделя с вас. Добре е за целта да познавате фурната в която печете и да спазвате всички препоръки за най-добър резултат.
1. Пригответе първо карамела, като поставите захарта в малък тиган с незалепващо покритие. Поставете тигана на силен котлон, само докато захарта започне да се топи, след това го намалете с две – три степени. Разклащайте и завъртайте тигана (без да разбърквате), докато захарта се стопи напълно и придобие кехлибарен цвят. Внимавайте да не го прегорите, защото вкусът му ще бъде горчив и неприятен. Ако стане прекалено тъмен, изхвърлете го и започнете отново, в противен случай, рискувате да провалите вкуса на целия Крем карамел.
2. Махнете карамела от котлона и веднага разпределете по една супена лъжица във всяка купичка от него. Оставете го да изстине напълно, преди да изсипете сместа за крема върху него.
3. В голяма купа счупете яйцата и прибавете към тях захарта. Разбийте с кухненска тел, докато захарта почти се стопи. Добавете и ванилията.
4. В малка касерола, затоплете млякото  до 40 градуса или проверете с малкото си пръстче,  трябва да бъде малко по-топло от него.

5. Започнете да наливате прясното мляко на тънка струйка към яйцата и захарта, като непрекъснато разбърквате с телената  бъркалка. След като прибавите всичкото мляко, се уверете че захарта се е стопила напълно, ако не е, бъркайте до пълното и разтопяване.

6. Задължително прецедете сместа през цедка.

7. Поставете купичките в широка и дълбока тава.

8. Изсипете сместа за крема в кана и я разпределете в купичките, като оставяте по два сантиметра до ръба им.

9. Поставете тавата във фурната. Налейте хладка вода в кана, за да ви е по-удобно и я изсипете в тавата постепенно, като внимавате нивото на водата да покрива купичките на ¾ от височината им. Можете да прибавите вода до малко под самия ръб на купичките, но ако добавяте лед по време на печенето, трябва да го имате предвид, защото нивото на водата ще се увеличи и може да попадне при крема.

10. Включете фурната на 140⁰С. Трябва да внимавате водата в никакъв случай да не завира. За по сигурно, на всеки 20 минути поставяйте по 3-4 кубчета лед във водата. Ако нямате лед, можете да намалите фурната на 130⁰С и на 15 минути да отваряте фурната за 30 секунди, за да спада температурата периодично. И в двата случая, крема се пече около 1 час и 20 минути, 1 час и 30 минути.

11. След това време, изключете фурната и оставете крема поне за още 30 минути в нея.

12. Извадете тавата от фурната и оставете крема във водата поне един час. След това извадете крема и го оставете да изстине на стайна температура. След като крема е изстинал, го приберете в хладилник за два-три часа, най-добре за една нощ.

13. Преди сервиране, с помощта на тънък нож отлепете леко крема по ръба, където е захванат за купичката. Обърнете го върху подходящи чинии за сервиране и се насладете на това съвършено удоволствие J

сряда, 4 май 2016 г.

Марокански тулумби


Необходими продукти:

За захарния сироп:

1 и ½ чаени чаши захар

1 и ½ чаени чаши вода
1 чаена лъжичка сок от лимон
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия или 1 пакет ванилова захар

 
За тулумбите:
 
1 чаена чаша вода – 240 милилитра
½ чаена чаша прясно мляко – 120 милилитра
¼ чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
40 милилитра олио
1 и ½ чаени чаши брашно – 210 грама
3 средни по големина яйца или 2 много големи
1 чаена лъжичка оцет
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
400 милилитра олио за пържене

Приготвяне:

Сварете захарния сироп за 7-10 минути и го оставете да се охлади напълно, преди да го използвате. Изсипете го в подходяща купа, за да можете да потапяте тулумбите в него.

Пригответе голям сладкарски пош със звездовиден накрайник или друг широк, който предпочитате.

В малка купа премерете и пресейте брашното, оставете го настрани, докато ви потрябва

Вземете един голям уок тиган или друг съд с дръжка с незалепващо покритие.
Изсипете в него водата, прясното мляко, олиото, оцета, солта и захарта. Включете котлона на висока температура, само докато течността заври, след това намалете топлината до средна степен.
Изсипете брашното наведнъж към течните съставки и започнете да бъркате с дървена лъжица, докато сместа стане на топка и започне да залепва леко по страните на съда, в който приготвяте тестото. Тестото е твърдо и бъркането не е лесно, но трябва да натискате упорито към дъното и да разбърквате енергично, за да получите добре сварено тесто. Когато тестото стане гладко и в него няма видими следи от брашно е готово.

Прехвърлете веднага тестото в стъклена или порцеланова купа и го разбийте, с помощта на миксер с бъркалките за тесто. Оставете го да се охлади за 3-4 минути. След това започнете да прибавяте яйцата едно по едно, като след всяко разбивате, докато напълно се поеме от тестото.

Когато тестото е готово, го поставете в подготвения за целта пош.

В дълбока и широка купа изсипете една чаена чаша вода и към нея прибавете леда от две ледени форми. Върху тази купа, поставете другата с изстудения захарен сироп в нея. Сиропа трябва да е много студен, защото ще добавяте изпържените тулумби директно в него, за да получите идеално напоени  и страхотни тулумби.

Поставете отново почистения и подсушен уок на котлона и изсипете олиото за пържене в него. Включете котлона на ниска степен и започнете веднага да изстисквате от поша и да нарязвате с ножица от тестото в още студеното олио. Потапяйте ножицата в олиото от време на време, за да не се полепва  тесто по нея. След като сте поставили достатъчно тулумби  в мазнината, увеличете котлона на средно висока температура ( от 9 степени на 6 и ½ ). Изпържете ги добре, като ги обръщате от време на време, докато станат с апетитно кафеникав загар.

Веднага след като са готови, изваждайте тулумбите с решетъчна лъжица и ги поставяйте в студения сироп. Във времето в което ще се занимаете с тулумбите в захарния сироп, намалете котлона до слаб и отстранете тигана от огъня, за да поизстине малко.

Разбъркайте готовите тулумби за минутка във захарния сироп и ги извадете в подходяща чиния.

По този начин изпържете останалото тесто и напоете тулумбите в сиропа, като веднага след като станат тежки ги вадете от сиропа. Погрижете се захарния сироп да бъде студен до последно, за да станат тулумбите идеални.

Веднага извадени от захарния сироп тулумби са най-вкусни, защото са твърди отвън а вътре са меки и пълни с невероятния захарен сироп. Не мага да опиша удоволствието от това да поставите в устата си една от тези малки вкусни „бомбички”, невероятна експлозия от вкус и разкош. Затова сервирайте веднага. Това не означава след като отлежат не са вкусни, напротив, само че стават меки и крехки и започват да се топят в устата J и в двата случая са дяволски изкусителни и човек не може да им се насити!

Опитайте и се насладете!

неделя, 1 май 2016 г.

Малинова торта

Честито Възкресение Христово!

Желая на всички ви крепко здраве, много топлина в душите и домовете ви и искрена доброта, чистота и любов в сърцата!

Не знам за вас, но аз мисля, че нищо не е същото ако няма торта!
Празник без торта не е като празник с торта, колкото и козунаци да приготвя, нищо не може да замести сладкия финал на един хубав празничен обяд или вечеря. Може би защото при вида на торта лицата на хората стават някак по- усмихнати, щастливи, изненадани и доволни J Затова и този хубав празник не се размина без нея, дежурната торта!

Необходими продукти:


1 и ½ чаши брашно
1 и ½  чаени лъжички бакпулвер на др. Йоткер
½ чаена лъжичка морска сол
½ чаша пълномаслено мляко, на стайна температура
1 пакет бурбонска ванилия на  др. Йоткер
3/4 чаша масло, на стайна температура
1 чаша захар на пясък
3 големи яйца, на стайна температура
⅓ чаена чаша с цветни Dekor Konfetti на др. Йоткер

Захарен сироп:


100 грама вода
80 грама захар
½ ампула есенция ванилия на др. Йоткер

За крема:


500 грама сирене Маскарпоне
2 супени лъжици пудра захар
200 грама малинов конфитюр без семки
2-3 капки червена сладкарска боя
½ ампула есенция ванилия на др. Йоткер
250 грама сладкарска сметана за разбиване

За шоколадовия ганаш:

160 грама бял шоколад
100 милилитра сладкарска сметана

Приготвяне:

Сварете захарния сироп в малка тенджера и след като го махнете от котлона, прибавете ванилията. Оставете сиропа да изстине напълно, преди да го използвате за напояване на блатовете.

Включете фурната да загрява на 180⁰С.


Постелете с хартия за печене две форми с диаметър 18 сантиметра.
Намажете ги леко с масло и ги оставете настрани, докато ви потрябват.

В средна купа смесете заедно брашното, бакпулвера и солта. В малка купичка, разбъркайте ванилията в прясното мляко и го оставете настрани.
С помощта на миксер, разбийте захарта и маслото на пухкав крем. След това добавете яйцата едно по едно, като се уверите след всяко, че се е разбило добре преди да добавите следващото. Добавете една трета от брашното и разбийте с миксера на ниска скорост. След това добавете една трета от млякото и разбийте отново. Следва отново брашно, а след него мляко, докато се изчерпат количествата. Трябва да завършите с брашно. Накрая прибавете и шарените конфети и разбъркайте за кратко, докато се разпределят в тестото
.

Разделете тестото в двете форми по равно и изравнете повърхността им.

Печете блатовете в продължение на 30-35 минути, докато клечка за зъби поставена в центъра на блата ще излезе чиста.
Оставете блатовете да изстинат във формите за 5-7 минути преди да ги извадите. Поставете ги върху решетка, за да се охладят напълно преди да ги разрежете.

За да приготвите крема, разбийте с дървена лъжица сиренето Маскарпоне на гладък крем и прибавете към него конфитюра от малини, ванилията, боята и пудрата захар. Разбъркайте внимателно, с помощта на силиконова шпатула.


В малка купа разбийте с миксер студената сладкарската сметана на мек, пухкав крем. Отново с помощта на шпатула прибавете сметаната на три пъти към крема.

Срежете двата блата на половина, за да получите четири броя. (И ако няма някой лакомник наоколо, който да ви преполови единия, докато се разсеете за миг, ще си имате торта с четири блата, но аз нямах този късмет J)

Сглобете тортата като редувате блат, сироп, крем, до изчерпване на количествата и приберете сглобената торта в хладилника поне за два часа.

През това време пригответе шоколадовия ганаш, като затоплите сметаната почти до кипене и я прибавите към начупения бял шоколад. Оставете за една-две минутки, докато шоколада се стопи и разбъркайте, с помощта на тел за разбиване, докато получите гладък крем. Оставете ганаша да се охлади и сгъсти преди да гарнирате тортата.


Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...