1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 27 април 2016 г.

Суши за начинаещи

Необходими продукти:

бамбукова подложка за оформяне на суши
4 броя листа нори
чаша хубав оризов оцет

4 супени лъжици вода
1 и ½ супени лъжици захар
½ чаена лъжичка сол

300 грама ориз за суши
1 чаена лъжичка Комбу Даши (kombu dashi) на прах
360 милилитра студена вода
3-4 парчета пушена сьомга, нарязани на жулиени
½ авокадо, нарязано на ленти
Соев сос и паста уасаби за гарниране



Приготвяне:
Измийте  ориза няколко пъти със студена вода, докато накрая, водата която наливате към него остава бистра.
Поставете добре оцедения ориз в удобен съд за варене, залейте го със студената вода и прибавете чаената лъжичка Конбу Даши на прах. Включете котлона на максимална топлина, само докато ориза заври, след това намалете котлона на много слаб огън. Варете ориза в затворен съд 12 минути. След това махнете съда от огъня и го оставете за 10 минути, докато ориза поеме влагата напълно.
Докато ориза се вари, пригответе оризовия оцет, като го загреете на котлона, докато захарта и солта се стопят. След това го оставете настрани да се охлажда, докато ви потрябва.
Изсипете ориза в подходяща купа и прибавете към него оцета, като разбъркате внимателно отдолу на горе, само докато течността се разпредели равномерно, без да прекалявате.
Оставете ориза да изстине напълно преди да го използвате.

Поставете едно листо нори върху подложката. С ръце върху всяко листо нори поставяйте от ориза плътно, като оставите три четири сантиметра накрая без ориз. Намаже там листото с малко вода.
Поставете по средата по две парчета от авокадото и сьомгата и завийте, с помощта на бамбуковата подложка на стегнато руло.

Нарежете рулата на парчета и сервирайте.
Вкусотия!

понеделник, 25 април 2016 г.

Солена торта с ориз, телешка кайма и грах

Необходими продукти:

350 грама телешка кайма
1 малка глава кромид
1 стрък пресен лук
2 скилидки чесън
2 супени лъжици олио
½ чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка мащерка
½ чаена лъжичка пушен червен пипер
Черен пипер и сол

400 грама млечен зелен грах от консерва на Крина
1 супена лъжица масло
1 чаена лъжичка сушен джоджен
½ чаена лъжичка мащерка
Черен пипер и щипка сол

130 грама ориз Ризон на Крина
1 малка глава кромид лук
2 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка мащерка
1 щипка куркума
Черен пипер и сол
300 грама зеленчуков бульон
 

Начин на приготвяне:

Първо се приготвят зеленчуците и каймата, като се запържват и подправят с изброените подправки в подходящ тиган.
Изваждат се от тигана и в него се задушава граха с маслото и подправките, само докато се изпари водата.
Изважда се от тигана и в него се запържва лука и ориза, докато ориза стане прозрачен. Подправя се с изброените подправки и се оставя настрани.
Фурната се включва на 180
С.
Подходяща форма за кекс или друга, се намазва добре с масло и най-отдолу се поставя каймата, като се притиска към дъното. Върху нея се изсипва граха и отново се притиска леко. Най отгоре се разпределя ориза равномерно и отново се притиска. Ястието се залива внимателно с горещия бульон и се поставя в загрятата фурна.
Солената торта се пече 30 минути. След това фурната се изключва и тортата се оставя за още 10 минути в топлата фурна.
След това се изважда и се оставя да изстине за 15 минути във формата, след което се обръща в подходяща чиния за сервиране.

Ако ви се иска да поднесете ориза по малко по-различен начин, опитайте този вариант.
Да ви е сладко!

неделя, 24 април 2016 г.

Американски палачинки с белтъци и рикота


Отдавна не бях споделяла палачинки.
Сигурна съм, че покрай месенето на козунаци все ще ви останат белтъци, които ще се чудите как до оползотворите, също като мен. Това са моите нови любимки J Американски палачинки само с белтъци. По вкусна закуска от тази, просто няма!Опитайте, ако ви харесва идеята!

 Необходими продукти:

1 чаена чаша брашно
1 супена лъжица бакпулвер на др. Йоткер
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжица ванилова захар на др. Йоткер
1 щипка сол
2 супени лъжици масло, разтопено и охладено
1 чаена чаша рикота
½ чаена чаша прясно мляко
чаена чаша белтъци, около 3 броя

Приготвяне:

В средна купа смесете брашното, захарта и бакпулвера.
В друг съд разбъркайте заедно рикотата, ваниловата захар, прясното мляко и маслото.
В друг чист съд, разбийте с миксер белтъците със солта, до средно твърда консистенция.
Прибавете към брашното сместа от рикота, мляко и масло и разбъркайте съвсем леко, само докато се смесят грубо. След това прибавяйте на няколко пъти белтъците и разбърквайте внимателно със силиконова шпатула отдолу  нагоре, за да остане тестото много пухкаво.

Поставете голям тиган на средна температура на котлона и намажете леко повърхността му с масло. Поставяйте по две пълни супени лъжици от тестото и печете и от двете страни до кафеникав загар.

Да ви е сладко!
 

сряда, 20 април 2016 г.

Пълнен артишок с булгур и салата с крема сирене, авокадо, чери домати и ябълка



Обичам предизвикателствата и този път отново с удоволствие приех поредното, предоставено ми то BILLA BULGARIA. Темата за "Модерните зеленчуци" е от списанието BILLA Кулинариум, на което преди дни излезе вторият брой. За мен беше голяма изненада и удоволствие да разбера, че в списанието ще има и нова рубрика, в която ще бъдат публикувани рецепти от читатели, любители кулинари, което е страхотно!
Много се зарадвах  и когато разбрах, че от списанието са избрали моя рецепта за старта на рубриката :) Ето я и нея.


Необходими продукти:

1 артишок
1 лайм
⅓ чаша булгур
2 супени лъжици зехтин
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 чаена лъжичка мащерка
4 стръка магданоз
½ чаена лъжичка червен пипер
1 щипка лют червен пипер
3 чаени чаши зеленчуков бульон
сол и черен пипер
40 грама пармезан

За салатата:

5-6 чери домата
1 авокадо
½ ябълка Грани Смит
½ сладка червена чушка
1 стрък пресен лук
100 грама крема сирене
2 супени лъжици заквасена сметана
1 супена лъжица зехтин
лимонов сок
сол,  черен пипер
2 лъжици печени, натрошени орехи за поръсване на салатата

Приготвяне:

Нарежете лука на ситно и го поставете в тиган на среден огън, заедно със зехтина. Задушете лука докато омекне, като добавяте по една-две супени лъжици от бульона от време на време. Към края прибавете пресования чесън и запържете за кратко. Прибавете червения пипер, лютия червен пипер, булгура и запържете всичко за минутка. Прибавете в тигана ¼ чаена чаша от зеленчуковия бульон и овкусете с малко сол, черен пипер и мащерка. Оставете плънката да се задуши на слаб огън, докато водата се поеме напълно от булгура. След това отстранете готовата плънка от котлона, прибавете нарязания магданоз и оставете настрани да изстине.

Изстискайте сока от половин лайм в малък съд.
Отрежете горната част на артишока (около 3-4 сантиметра) и подрежете всички връхчета с ножица. Отрежете и стъблото плътно до главата.
Издълбайте артишока в средата, за да извадите малките листа и мъха, който е точно в центъра. По този начин, ще направите място и на плънката.
С помощта на четка намажете артишока навсякъде с лимоновия сок, за да не потъмнява.
Напълнете от плънката с малка лъжичка във всяко листо.
Поставете пълнения артишок в малка тенджера и прибавете внимателно бульона. Не трябва да е покрит целия с течност, достатъчно е да е потопен наполовина. Включете котлона на слаб огън и поставете капак на тенджерата. Оставете да ври 70-80 минути, докато омекне.

След като артишока се свари го поставете в малка тавичка и го поръсете с настъргания пармезан. Поставете го за минутка на скарата във фурната, дакота пармезана се разтопи и запече леко.

За да приготвите салатата, смесете крема сиренето със заквасената сметана и овкусете със сол и черен пипер.
Нарежете всички продукти за салатата на кубчета и ги овкусете със зехтин, лимонов сок и щипка сол.
Подредете салатата, с помощта на ринг, като поставите първо от крема сиренето, след това от овкусените зеленчуците и ябълката, повторете.
Накрая поръсете салатата с натрошените печени орехи.

Да ви е сладко!

събота, 16 април 2016 г.

Солена торта с пушена сьомга и варени яйца


Това е моето предложение, как да оползотворите част от останалите яйца по Великден. А след като приготвите веднъж тази вкусотия, ще повтаряте многократно сигурна съм, защото се приготвя лесно и е чудесно предястие и мезе, за лятната мастика или бира J

Необходими продукти:
5 плоски питки
400 грама крема сирене
100 грама рикота
200 грама заквасена сметана
няколко стръка див лук и копър за плънката
сол и черен пипер
сока от половин лимон
150 грама пушена сьомга
½ краставица нарязана на тънко
4 твърдо сварени яйца, нарязани на кръгчета
див лук, чери домати, копър и репички за декорация
Приготвяне:
Крема сиренето трябва да бъде със стайна температура.
В средна по големина купа, поставете мекото крема сирене, рикотата, заквасената сметана и лимоновия сок. Разбъркайте с тел за разбиване, докато крема стане гладък. Прибавете ситно нарязания див лук и копър, сол и черен пипер. Разбъркайте със силиконова шпатула.

Поставете първата питка върху чинията в която ще сервирате солената торта. Намажете с три супени лъжици от крема и го разпределете добре. Отгоре подредете в кръг от тънките резени краставица, а върху тях наредете плътно едно до друго резени яйца. Поставете следващата питка и отново намажете с три лъжици от крема. Върху него подредете слой от пушената сьомга. Повторете още веднъж със следващите две питки. Най-отгоре поставете последната питка и намажете цялата торта с останалия крем. Поставете тортата за няколко часа в хладилник.
Преди да сервирате, декорирайте тортата по ваш вкус.
Аз пропуснах тази стъпка с хладилника и определено си личи J Разреза ми не е от най перфектните, но никой не беше склонен да чака и така...
Всички продукти, които съм използвала за тортата, са закупени от Лидъл.

петък, 15 април 2016 г.

Козунаци с кокосова сметана

Необходими продукти:
 
40 грама прясна мая
400 грама кокосова сметана
150 грама масло, разтопено и охладено
50 милилитра олио
2 жълтъка
2 яйца
300 грама захар
2 пакета ванилия на др. Йоткер
2 супени лъжици какао на др. Йоткер
1 щипка сол
около 1200 грама брашно
1 жълтък + 1 супена лъжица сметана за намазване на козунаците
 
Приготвяне:
 
Разтопете маслото и изсипете при него олиото. Отделете 1/3 част от мазнината настрани, която ще прибавите към тестото накрая.
 
Натрошете в подходяща купа маята, прибавете към нея две супени лъжици захар и затоплената сметана. Всичко разбъркайте много добре с помощта на кухненска тел и прибавете 100 грама брашно. Оставете сместа настрани, докато маята втаса и изпълни купата.
 
В голяма купа пресейте 800 грама брашно в него смесете една голяма щипка сол и направете кладенче по средата.
В друга купа, разбийте с помощта на миксер жълтъците и целите яйца, заедно със захарта и ванилията.
В кладенчето при брашното изсипвайте по малко от всички продукти, втасалата мая, разбитите яйца и разтопената мазнина. Започнете да омесвате тестото и прибавяйте постепенно продуктите, докато се изчерпат. След като тестото е омесено, започнете постепенно да прибавяте мазнината, като продължавате да месите.
Разделете тестото на две равни части. Прибавете към едната част какаото и го омесете,  докато се разпредели равномерно в тестото. Оставете тестото в две отделни купи да втаса, докато удвои обема си.
 
Оформете козунаците във форми намазани с масло, покрийте ги с найлон и ги оставете да втасат отново за един час.
 
Преди да изпечете козунаците ги намажете с жълтъка разбит със сметена. Изпечете козунаците във фурна на 180С за 35-40 минути. 
 

четвъртък, 14 април 2016 г.

Запечени патладжани със зеленчуков сос

Необходими продукти:
 
5-6 патладжана ( моите бяха от този новият вид на пазара по-тънки и дълги)
2 супени лъжици зехтин
Сол

За соса:
 
4 супени лъжици зехтин
2 глави лук
1 пащърнак, нарязан на кубчета
½ чаша нарязана на кубчета глава целина
2 моркова
3 скилидки чесън
600 милилитра доматен сок, от пресни или консервирани домати
1 шепа магданоз
1 супена лъжица риган
1 чаена лъжичка мед
1 чаена чаша вода
сол и черен пипер на вкус
300 грама настърган кашкавал

За гарниране:

див лук, пресен риган, и магданоз

Приготвяне:

Този сорт патладжани, с който приготвих ястието е с много тънки кори, които след изпичането са много меки и крехки.

Патладжаните се нарязват по дължина и се осоляват без да се белят (можете да ги обелите, ако така ви харесва повече). Оставят се настрани за 20-30 минути, докато се отдели горчивата вода.

След това се изплакват  и се подсушават с кухненска хартия. Нареждат се върху хартия за печене в тавата от фурната с вътрешната част нагоре.  С помощта на четка се намазват по повърхността със зехтина и се поръсват с прясно смлян черен пипер. Поставят във фурната директно под грила. Пекат се, докато започнат да омекват и станат със златисто-кафеникав загар,  след което се обръщат  и се пекат същото време, като се внимава да не прегорят.

За да се приготви соса, всички продукти се нарязват на еднакви кубчета, а чесъна се смачква с преса. Поставят  се в дълбок съд с капак на средно висока температура на котлона с 4 супени лъжици зехтин и ½ чаена лъжичка сол. Задушават се, докато започнат да омекват, като междувременно се добавят по няколко супени лъжици вода. След това се прибавя доматения сок и водата.  Поставя се капака и се оставя да къкри на средно слаб огън около 20 минути. След това към соса се прибавя меда, сол на вкус, ситно нарязаните магданоз и риган и черния пипер. Оставя се на котлона за още 5 минути.

Аз подредих патладжаните в стъклена тавичка и ги полях със соса. Отгоре разпределих равномерно настъргания кашкавал и запекох  ястието в гореща фурна за 10 минути, само докато кашкавала се разтопи и стана кафеникаво златист на цвят.

След като ястието изстина малко, поръсих с прясно нарязаните магданоз, риган и див лук

Можете да поднесете и напълно постно, като върху патладжаните поставите само от вкусния зеленчуков сос, който ухае на свежест и разкош и гарнирате с пресните подправки.

неделя, 10 април 2016 г.

Най-вкусната козуначена торта


Приготвих тази вкусна торта с любезно предоставените ми продукти от Dr. Oetker. Сигурна съм, че техните продукти са неизменна част от кухнята на всяка домакиня и всяка една от нас внася вкус, аромат и разкош към всяко печиво или десерт с тяхна помощ.
Ще се радвам, ако идеята ви хареса и си приготвите и вие вкусна Великденска торта с тези лесно достъпни и страхотни продукти!

Необходими продукти:
 
1 козунак (ако е домашен и леко застарял, най-добре)
2 пакета ванилов крем на Dr. Oetker
2 жълтъка
2 супени лъжици царевично нишесте на Dr. Oetker
8-10 супени лъжици захар
1 пакет ванилова захар на Dr. Oetker
1 литър прясно мляко 3,6 % ( ако можете да използвате домашно, по-добре)
200 грама крема сирене
Захарен сироп:

½ чаена чаша вода
¼ чаена чаша захар
½ есенция ром на Dr. Oetker

Необходими продукти за крокана:
1 чаена чаша белени бадеми
½ чаена чаша захар

Приготвяне:
Ще ви трябва ринг за оформяне на торти или стените на форма за торта с подвижни такива. Аз направих тортата в силиконова форма.
Сложете 800 милилитра от прясното мляко в подходяща тенджера на котлона на среден огън, заедно със захарта.
В малка купа изсипете съдържанието на двата пакета ванилово нишесте на Dr. Oetker , царевичното нишесте и двата жълтъка. Изсипете останалото студено прясно мляко и разбъркайте, докато сместа стане гладка.
Изсипете сместа с нишестето и жълтъците при прясното мляко, преди да е станало много горещо. Разбърквайте непрекъснато, докато крема се сгъсти.
След като крема е готов, го изсипете в дълбока порцеланова купа и поставете по повърхността му найлоново домакинско фолио, за да не хваща коричка, докато изстива.
След като крема изстине до стайна температура, го разбийте с миксер, докато стане гладък.
Разбийте и крема сиренето на гладък крем и го прибавете към ваниловия крем. Разбъркайте внимателно, докато се смесят добре.
Сварете захарния сироп. Оставете го да изстине напълно и прибавете  есенцията с аромат на ром на Dr. Oetker .
Нарежете козунака на филии по 2 сантиметра всяка.
Поставете ринга за оформяне на торти директно върху чинията, в която ще сервирате тортата.
Наредете плътно от козунака първия ред (първия блат) и с помощта на четка напоете блата със захарния сироп. Отгоре поставете от крема с дебелина колкото е и дебелината на козуначените филии. Отгоре поставете отново резени козунак и притиснете леко. Напоете отново със захарен сироп и поставете отново крем. Наредете и последния ред с козунак и притиснете. Напоете със захарен сироп. Намажете тънък слой с крем, поставете фолио върху формата и приберете тортата в хладилника за една нощ. Ако искате да стегне по-бързо, можете да я поставите във фризера за два- три часа.

През това време пригответе крокана, като поставите захарта на котлона в малък тиган с незалепващо покритие. Филираните бадеми, изпечете на тиган или в микровълнова фурна, докато станат златисти и ги разстелете върху хартия за печене. След като захарта се стопи и се превърне в карамел излейте на тънка струйка карамела върху ядките. Оставете ги да изстинат напълно и ги смелете в блендендер.

След като тортата е стегнала, премахнете ринга и панирайте торта с крокана. Можете и отгоре да я поръсите с него, комбинацията на ваниловия крем с бадемовия крокан е невероятно вкусна, вкусът е като на крем карамел с бадеми.

Не прекалявайте с напояването на блатовете със захарен сироп, защото ще поемат и част от сочноста на крема. Ако се напоят прекалено, няма да може тортата да стегне добре.
Не се колебайте да си приготвите тортата, ако ви остане козунак по празниците. Аз си направих козунака специално за тортата и с удоволствие ще повторя по Великден, защото тортата е невероятна вкусотия!

Сърдечни благодарности на Dr. Oetker за вдъхновението!

петък, 8 април 2016 г.

Постен кекс със сладко


Това е онзи кекс, за който може би всички вие сте чували и приготвяли. Аз си го записвам в тефтера, защото наистина е хубав, лесен за приготвяне и супер икономичен. Всеки трябва да го има под ръка като вариант за гости или пък за пости или просто за заслаждане със следобедното кафе :)
 
Необходими продукти:

Чаша с вместимост 250 милилитра

2 чаени чаши брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
½ чаена лъжичка смесена подправка, може да се замени с друг аромат
ванилия
1 щипка сол
¼ чаена лъжичка сода бикарбонат
¾ чаена чаша захар
½ чаена чаша олио
1 чаена чаша хладка вода
300 грама сладко с парченца плодове
½ чаена чаша орехови ядки, по желание

Приготвяне:

Включете фурната да загрява на 190⁰С.

Намажете с растително масло, с помощта на четка и поръсете много добре с брашно вътрешната страна на форма за кекс. Използвайте кръгла или продълговата, както предпочитате.
Ако в сладкото което ще използвате парчетата плодове са големи, нарежете ги предварително.
Начупете ореховите ядки, ако решите, че ще използвате.
В голяма купа смесете брашното с бакпулвера, подправката, солта, содата и ванилията.
В друга купа смесете захарта, олиото, водата и сладкото, разбъркайте добре. 
Мокрите съставки изсипете при сухите и всичко разбъркайте с дървена лъжица до хомогенност. Накрая добавете ореховите ядки и отново разбъркайте, само докато се разпределят равномерно в сместа.
Трябва да получите не много гъсто кексово тесто.
Изсипете тестото в предварително подготвената форма, а след това в добре затоплената фурна. Печете кекса 35 минути на 190⁰С, намалете градусите на 175⁰С и печете още 10-15 минути.
Проверете кекса дали е готов с дървен шиш. Трябва да излиза чист, без полепнало тесто по него.
Оставете го да изстине за 10 минути във формата, а след това го извадете от нея и го оставете да се охлади напълно върху решетка.

Да ви е сладко!

сряда, 6 април 2016 г.

Орзо с доматен сос и пилешки кюфтета



За кюфтетата:

400 грама пилешки гърди
2 супени лъжици зехтин
1 глава стар лук
1 настърган морков
1 чаена лъжица пушен червен пипер
1 чаена лъжица риган
½ чаена лъжичка пушен червен пипер
1 яйце
1 филия хляб
Сол и черен пипер

2-3 супени лъжици олио за пържене

За доматения сос:

3 супени лъжици зехтин
2 глави стар лук
3 скилидки чесън
2 моркова, настъргани
600 милилитра млени домати или от консерва
400 милилитра вода
3 печени и обелени червени чушки, пасирани
3 супени лъжици доматена салца или сто грама доматено пюре
2 супени лъжици риган
1 чаена лъжичка пушен червен пипер
1 супена лъжица захар
Сол и черен пипер

 
Приготвяне:
 
Смелете пилешкото месо в блендер,. Не е проблем, ако останат и малко по-големи парчета.
Задушете лука и настърганите моркови в две супени лъжици зехтин, докато омекнат и станат златисти.
Изсипете каймата в купа и я овкусете с  изброените подправки, добавете и изстиналия лук и моркови. Прибавете и яйцето. Хляба поставете в купа с вода, докато се накисне за кратко. Изстискайте водата и го прибавете към останалите продукти.
Омесете каймата добре.

Загрейте 2-3 супени лъжици олио в голям тиган и изпържете кюфтетата, като ги оформяте с намокрени ръце.

В удобна тенджера запържете лука и морковите в зехтина, докато лука стане прозрачен. Добавете чесъна, разбъркайте и прибавете доматената салца, ситно нарязаните или пасирани чушки и червения пипер. Разбъркайте за кратко и добавете доматения сос и част от водата. Захлупете тенджерата и оставете соса да се готви за 10 минути.
След това време добавете останалата вода и подправете с подправките, захарта и сол на вкус, разбъркайте. Поставете похлупака отново и варете соса до готовност. Когато соса е готов, прибавете кюфтета в него и разбъркайте. Варете още две минути.

Сварете пастата орзо или друга, която вие предпочитате според указанията на опаковката и сервирайте. Поръсете с настърган пармезан.

Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...