1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 31 март 2016 г.

Гризини с брашно от лимец и сусам

Искам да ви покажа още една рецепта, която приготвих с продукти от Био магазин SPIRALA. Този път използвах от техните чудесни брашна, мед и суха жива мая.

Необходими продукти:
 
1 чаена чаша брашно от Български Лимец
1 чаша Типово брашно
1 чаша бяло брашно тип 650
1 чаша топла вода
1 супена лъжичка Биологичен пчелен мед
2 и ½  чаени лъжички жива суха мая
4 супени лъжици зехтин
1 1/2 чаени лъжички морска сол


За овалване на гризините използвайте сушени билки, маково семе, сусам или други по ваш вкус.

Приготвяне:

Направете тестото като разбъркате и трите вида брашно със солта.
В топлата вода поръсете маята и добавете меда, разбъркайте. Покрийте купата с чиста кърпа и оставете настрани, докато маята се активира (около 10 минути).
Направете кладенче в брашното и изсипете сместа с маята и зехтина. Разбъркайте първоначално с дървена лъжица и след като започне да се оформя тесто, омесете с ръце.
Леко намажете подходяща купа със зехтин и поставете тестото в нея. Покрийте купата с найлон и оставете тестото за 2 часа в топло помещение.


Оформяне на гризините:

Загрейте фурната до 220⁰C. Пригответе две тави, като ги застелете с хартия за печене.
Разделете тестото на три части. Поставете две от тях обратно в купата и ги завийте с найлон, за да не хващат коричка, докато оформяте третото парче.
Всяко част, разточете на правоъгълник с широчина около 10 сантиметра и дължина 30 сантиметра. Разрежете го на 16 равни части.
Всяко парче тесто направете на фитил с ръцете си върху работния плот, като намазвате с няколко капки зехтин. (Моите гризини направих с дължина около 18-20 сантиметра). Оваляйте гризините в сусам, ако желаете. Поставете всяко фитилче върху хартията за печене в тавата, като оставите разстояние между тях.
Печете около 10-15 минути до златисто. Завъртете тепсията на 5-тата минута, за да се изпекат равномерно.


Чудно хрупкави и вкусни гризини се получиха.
Направих за топене сос от заквасена сметана с прясна мента, чесън, малко лимонов сок, черен пипер и сол. За тези които не искаха чесън, имаше домашна едро смляна лютеница и хубав пчелен мед.

понеделник, 28 март 2016 г.

Пухкав козунак


За Tangzhong кваса:

200 милилитра вода
4 супени лъжици брашно

Необходими продукти за козунака:

1000 грама бяло брашно
250 милилтра прясно мляко
1 пакет прясна мая
200 грама меко масло
200 грама захар + 3 супени лъжици за маята
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
2 голями яйца + 2 жълтъка, при стайна температура
150 грама заквасена сметана

1 пакет ванилова захар на д-р Йоткер
настърганата кора от един портокал
1 голяма щипка сол
цели череши от сладко

За намазване на козунаците:


1 жълтък
1 супена лъжица прясно мляко
филирани бадеми и захар за поръсване

Приготвяне:
 
Първо напрете Tangzhong кваса, като, в малка тенджера разбъркате заедно 150 милилитра от водата и брашното, докато сместа стане гладка и няма бучки. Постепенно добавете останалата вода.
Загрейте сместа на слаб огън, като разбърквате постоянно. Сместа трябва да е гореща, но да не завира. Само след минутка, тя трябва да се сгъсти до консистенция на гъста боза. Веднага след като стане това, махнете от огъня.

Оставете сместа настрани докато изстине.
Начупете маята при топлото мляко, добавете 3 супени лъжици захар и разбъркайте, докато маята и захарта се разтворят. Покрийте купата с кърпа и оставете настрани, докато маята се активира.
Разбъркайте с миксер маслото и захарта в голяма купа, докато сместа изсветлее на цвят, около 3 минути.
Добавете екстракта от ванилия, ваниловата захар и едно яйце, разбъркайте и добавете и останалите яйца едно по едно, като след всяко разбивате добре.
Добавете активираната маята с млякото, разбърканата заквасена сметана и охладения Tangzhong квас, разбъркайте всичко, докато продуктите се смесят добре.

Пресейте брашното и разбъркайте в него солта. Направете по средата кладенче и изсипете течните съставки в него.

Омесете меко, нелепнещо тесто.

Разделете тестото на три части, ако искате да направите три козунака, ако не, оставете го в една голяма купа и го покрийте с найлон. Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си.

Намажете формите, в които ще оформите козунаците с разтопено масло и покрийте с хартия за печене. Когато използвате сладко или други сладки плънки за козунак, хартията помага за по-лесното изваждане от формите.
Оформете козунаците според вашия вкус и отново ги оставете да втасват за около 1 час в топла стая.
Преди да изпечете козунаците, намажете повърхността им с разбития с прясно мляко жълтък. Поръсете с филирани бадеми и захар.
Печете козунаците в предварително загрята фурна на 180⁰С до златисто-кафяво, около 25-30 минути в зависимост от формата, в която печете. Ако е по голям козунака, ще се пече по-дълго.

Извадете готовия козунак от фурната и го оставете да се охлади преди да го разрежете.

Tangzhong е азиатски техника, при която брашното се загрява с вода до получаване на сгъстена консистенция. Охладената смес се добавя към останалите съставки за тестото. Чрез процеса на нагряване, брашното абсорбира повече вода, текстурата на крайния продукт е по-меко и пухкаво тесто и съответно по пухкав хляб, който остава такъв с дни.

Опитайте този пухкав козунак, ако сте решили да разнообразите тази година с различна от познатата ви семейна рецепта, няма да съжалявате!


понеделник, 21 март 2016 г.

Пудинг с перли Тапиока, кокосово мляко и ягоди

Продуктите които използвах за този вкусен пудинг са от Био магазин SPIRALА, в който има невероятно разнообразие на био и натурани продукти, подходящи както за хора с алергии към глутена, така и за почитателите на един по-здравословен и зареждащ начин на живот. Сигурна съм, че всеки ще намери нещо за себе си при тях и ще остане доволен.
Обещавам да ви покажа още рецепти с чудесните продукти от Био магазин SPIRALA.

Информацията за Тапиока, с която приготвих пудинга е от интернет. За тези на които не им е познат този продукт.
Тапиока се добива от корените на тропическото растение маниока, които са богати на скорбяла, калций и фосфор. Не съдържа глутен. Подходяща е за сгъстяване на супи, сосове, но най-вече на кремове и пудинги. Има неутрален вкус и великолепно се съчетава с кокос (кокосово мляко или сметана). Преди да я използваме е добре да накиснем перлите за една нощ във вода. Вари се във вода (кокосово мляко) в съотношение 2:1 докато перлите станат прозрачни.

Необходими продукти за четири порции:

2 чаши вода
чаша Тапиока перли
1 чаша кокосово мляко
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
5-6 супени лъжици захар
10 ягоди, нарязани
2 супени лъжици захар
ягоди за декорация

Приготвяне:

Измийте и нарежете ягодите. Смесете ги с 2 супени лъжици захар, разбъркайте. Оставете ги за 20 минути, след което поставете по две супени лъжици на дъното на чашите за сервиране.
В малка тенджера, поставете водата да заври и добавете перлите Тапиока, разбъркайте. Намалете температурата до слаба и оставете да се готви за около 10 минути, докато Тапиоката стане полупрозрачна и течността се сгъсти. Добавете кокосовото мляко, захарта и разбъркайте. Варете в продължение на 3 минути, след това добавете ванилията.
Свалете пудинга от котлона и го преместете в купа. Поставете найлоново фолио по повърхността му и го оставете да изстине напълно.
Изсипете пудинга върху ягодите в чашите за сервиранe и го приберете за няколко часа в хладилника.

Украсете с ягоди преди да сервирате.

неделя, 20 март 2016 г.

Ливанска торта с патладжани

Необходими продукти:
 
2 патладжана
1 чаша ориз
60 милилитра зехтин
3 малки глави лук
3 скилидки чесън  
250 грама гъби печурки
150 грама доматено пюре или домашна лютеница
¼ чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка пушен червен пипер
Сол и черен пипер
1 чаша зеленчуков бульон
няколко печени бадема
магданоз

Приготвяне:

Нарежете патладжаните надлъжно на ленти с дебелина един сантиметър. Поръсете всяка лента със сол. Оставете ги настрани за 30 минути, докато се отдели от тях лютата течност.
Изплакнете ориза обилно няколко пъти (водата след измиването трябва да е бистра) и го поставете да се готви в тенджера с две чаши вряща подсолена вода. Прибавете 3 супени лъжици зехтин и разбъркайте. Захлупете тенджерата и намалете котлона на много ниска степен.
В същото време, обелете лука и чесъна и ги нарежете на ситно..
Почистете гъбите и ги нарежете на филийки.
Запържете гъбите с две супени лъжици зехтин до златисто. Извадете ги от тигана и поставете още две супени лъжици зехтин. Запържете лука и чесъна.

Когато лука омекне и се запържи, прибавете, пушения червен пипер, доматеното пюре или лютеницата и гъбите, разбъркайте и подправете с кимион, сол и черен пипер.
Загрейте фурната до 220°C.
Попийте водата от филийките патладжан с кухненска хартия и ги подредете в голяма тава върху хартия за печене. Намажете повърхността им с четка със зехтин. Печете в продължение на 20-25 минути. Можете да изпечете лентите от патладжан и на грила във фурната, ако имате такъв, като внимавате да не прегорят.
Извадете патладжана и намалете температурата на фурната до 180°C.


Намажете добре със зехтин, тавичка с незалепващо покритие с високи страни с диаметър 24 сантиметра. Подредете парчетата патладжан ветрилообразно. Добавете половината от ориза, а върху него плънката от гъби домати и лук. Отгоре разпределете другата половина от ориза.  Притиснете плътно с шпатула плънките. Изсипете половината от бульона внимателно и поставете във формата. Когато водата се поеме, изсипете другата половина от бульона.
Печете тортата от патладжани в продължение на 30 минути. Оставете да изстине за 10-15 минути, преди да я обърнете в чиния за сервиране.
При сервиране, поръсете торта със запечените и нарязани бадеми и пресен магданоз.

Можете да поднесете всяко парче със сос от кисело мляко с чесън или със доматен сос.

Много вкусно и ефектно ястие, което със сигурност ще харесат всички на масата.

събота, 19 март 2016 г.

Лесна рецепта за пикантно пиле с портокал



Предлагам ви още един бърз, лесен, лек и много вкусен вариант за пиле с портокал, което е много по-добро от готова храна.

Необходими продукти:


2 супени лъжици олио
600 грама пилешки гърди
½ чаша прясно изцеден портокалов сок
3 супени лъжици мед
3 супени лъжици соев сос
2 супени лъжици оризов оцет
1 чаена лъжичка доматено пюре

½ чаена лъжичка лют червен пипер
1 супена лъжица портокалова кора, настъргана
1 скилидка чесън, настъргана
1 чаена лъжичка джинджифил, настърган
¼ чаша студена вода
2 супени лъжици царевично нишесте
¼ чаша нарязан магданоз

Приготвяне:


Измийте и подсушете пилешките гърди.
Нарежете ги на парчета.
Загрейте олиото в голям тиган на средно-висока температура, добавете пилето.
Гответе го, докато е готово и добре зачервено и от двете страни.  Около 3 - 4 минути от всяка страна е достатъчно.
Смесете портокаловия сок, меда, соевия сос, оризовия оцет, доматената салца, лютия червен пипер, чесъна, джинджифила и сместа от водата и царевичното нишесте. Разбъркайте до еднородна смес.
Намалете котлона и прибавете сместа към пилето. Разбъркайте и варете, докато сосът се сгъсти, около 2 минути.
Сервирайте с ориз и прясно нарязан магданоз.

Можете да използвате вместо меда, сладко от портокали. Също така, можете да добавите зеленчуци по желание към сместа, като броколи, грах, чушки или други.






сряда, 9 март 2016 г.

Торта с бисквитени блатове

Любимата торта на моята майка е Медена торта или позната също като Френска селска торта и така като се замисля, за 8-ми март не съм приготвяла различна от нея в последните години. На този ден, тази торта е един от малкото начини да направя това, което знам че харесва мама и ще я зарадва J

Този път използвах малко по-различна рецепта за тестото и това е причината да я споделя с вас. За мен това е първи опит по тази рецепта и много ми хареса.
Знам, че много хора се страхуват от другия по разпространен начин с варенето на течните съставки за тестото, затова може да опитате този. Предимството на това тесто е, че се работи по-лесно, защото не става твърдо след като престои, както при оригиналната рецепта за медени блатове и е също толкова вкусно.
Тази Медена торта съм правила преди две години по оригиналната рецепта.
 
Необходими  продукти:
 
150 грама меко масло
1 чаена чаша захар на пясък
2 супени лъжици мед
2 яйца
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка оцет
4 – 4 ½  чаши брашно
 
За крема:
 
200 грама крема сирене Филаделфия
700 грама заквасена сметана
¾ чаена чаша захар на пясък
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
семената от ½ шушулка ванилия
 

Приготвяне:

Комбинирайте с миксер маслото и захарта.
Добавете меда и разбийте отново.

Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате с миксера.
Разтворете содата в оцета и разбъркайте, докато се угаси. Добавете я към яйчната смес, разбъркайте.
Накрая добавете брашното и омесете, докато получите меко, нелепнещо тесто.

Поставете тестото в хладилника за 15-20 минути.

Включете фурната да загрява на 190⁰С.
 
Пригответе две или три тави за печене.
 
Разделете тестото на 7-9 части. Оформете топки.
Разточете всяка топка тестото върху хартия за печене на блат с диаметър 25 сантиметра и с дебелина половин сантиметър.
Можете да изрежете блатовете с ринг за оформяне на торти с еднакъв диаметър.
Печете всеки блат в продължение на 5 – 7 минути или докато стане със златисто-кафеникав цвят.

За да направите крема, смесете мекото крема сирене, заквасената сметана, захарта и ванилията.
Разбъркайте, с помощта на кухненска тел, докато захарта се стопи.
Сглобете тортата като поставите първия блат, директно върху чиния за сервиране и поставите около него ринг за сглобяване на торти. Намажете блата с крем и поставете следващия. Продължете, до изчерпване на количествата. Използвайте парчетата от изрязаните блатове за поръсване на тортата, като преди това ги смелите в блендер на дребни трохи.
 
Поставете готовата торта в хладилника за 24 часа преди да я разрежете.
 
Аз разделих тестото на 18 топчета по 80 грама всяко. Разточих ги с диаметър 20 сантиметра, директно върху хартията за печене. Исках да получа много тънки блатове и успях. Направих две торти, всяка с по девет блата.
 

събота, 5 март 2016 г.

Рибена супа с толстолоб, пащърнак и киноа


Необходими продукти:

3 големи котлета от толстолоб
3 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица масло
1 голяма глава лук, нарязана на дребно
2 моркова, нарязани на кубчета
1 пащърнак, нарязан на кубчета
½ чаша целина, нарязана на кубчета
200 грама задушени в масло челядинки
1 литър зеленчуков бульон
3-4 супени лъжици млени домати от консерва
2 дафинови листа
½ чаена чаша листа от целина
2 сантиметра динджифил
1 супена лъжица мащерка
1 чаена лъжичка девисил
½ чаена чаша киноа
сол и черен пипер
лимонов сок при сервиране

Приготвяне:

В подходяща тенджера, поставете да заври около един литър вода с 1 чаена лъжичка сол, няколко зърна черен пипер и едро нарязания джинджифил. Поставете рибата и сварете за 10 минути.
Оставете да се охлади леко.

Нарежете всички зеленчуци на малки кубчета.
В друга тенджера, поставете един литър домашен зеленчуков бульон, зехтина, доматения сок от консерва, всички нарязани зеленчуци, и дафиновите листа.
Сварете зеленчуците, докато омекнат на среден огън. Прибавете челядинките.
 
Извадете и обезкостете рибата, прецедете бульона в които се е варила и го прибавате към зеленчуците в другата тенджера. Прибавете мащерката, девисила, листата целина, обезкостената риба и подправете със сол и черен пипер.

Оставете супата да ври пет минути и прибавете киноата.
Варете още 7-10 минути на слаб огън, прибавете една супена лъжица масло и изключете котлона. Извадете дафиновия лист.

При сервиране гарнирайте с прясно изцеден лимонов сок.
 
Вкусотия!!!

петък, 4 март 2016 г.

Печени понички с най-вкусния варен крем



Необходими продукти за тестото:

300 грама брашно + 50 грама за доомесване
1 пакет суха мая
120 милилитра топло мляко
1 щипка сол
1 яйце
5 супени лъжици захар
50 грама масло

Необходими продукти за варения крем:


500 милилитра пълномаслено мляко
1 шушулка ванилия
6 жълтъка
120 грама захар
6
5
грама царевично нишесте
50 грама масло
100 грама бял шоколад
200 милилитра сметана за разбиване
 

Приготвяне:

Намажете тава подходяща за печене с масло и я оставете настрана, докато ви потрябва.
В малка купа смесете топлото мляко с 2 супени лъжици захар и 7 грама суха мая. Разбъркайте добре, докато маята се разтвори. Покрийте купата с кърпа и оставете сместа на топло място в продължение на 20 минути.
Разтопете маслото, но без да става течно, само да омекне добре.
Разбийте яйцата с вилица с останалата захар.
Пресейте брашното и прибавете към него солта, разбъркайте и направете кладенче по средата. Изсипете в кладенчето активираната мая и разбитите със захарта яйца.
Разбъркайте всичко с дървена лъжица, докато се смеси добре.
Накрая прибавете и маслото. Разбъркайте отново с дървената лъжица.
Поръсете плота с брашно и изсипете тестото. Омесете, докато получите меко, еластично и нелепнещо тесто.
Поставете тестото в чиста купа и я покрийте с найлоново фолио. Оставете тестото да втасва за един час в топло помещение.
След като тестото е втасало, поръсете плота с малко брашно и го извадете. Омесете за кратко и оформете малки топчета, по 40 грама всяко.
Подредете ги върху тава постлана с хартия за печене и ги оставете да втасат за 30 минути.

Поставете поничките в студена фурна и включете на 200⁰С. Печете на тази температура 10 минути, след което намалете температурата на 180⁰С.

 

За варения крем:

Оставете млякото на среден огън на котлона с шушулката ванилия в него, като предварително сте я разрязали наполовина и сте остъргали семената.  Варете 10 минути и извадете ваниловата шушулка.
Междувременно, смесете жълтъците в купа със захарта и царевичното нишесте. Разбийте, като се уверите, че не са останали бучки.
Премахнете тенджерата с млякото от котлона и добавете няколко лъжици от топлото мляко към жълтъците, разбъркайте. След това постепенно с непрекъснато бъркане прибавете жълтъците и нишестето към млякото.
Варете на слаб огън, като разбърквате непрекъснато, докато крема се сгъсти.
Веднага след като кремът се сгъсти отстранете от огъня, добавете маслото и шоколада и разбърквайте, докато се стопят напълно.
Изсипете крема в тава на по-тънък слой и го покрийте с найлоново фолио, което да докосва повърхността му, за да не хване коричка, докато изстива.
Охладете крема в хладилника.
След като е напълно охладен, разбийте студената сметана с миксер на средно твърд крем и го добавете към варения крем на няколко части, като разбърквате внимателно със силиконова шпатула.
Разрежете поничките на две и шприцовайте от крема в тях.
 
Да ви е сладко!

Обърнат десерт с ананас, брашно от еднозърнест лимец и стевия


Необходими продукти:

1 малка консерва с ананас нарязан на парченца
4 кръгчета ананас от консерва
1 шепа орехи
5 сушени сини сливи
1 чаена чаша брашно от еднозърнест лимец
½ чаена чаша бадемово брашно
¼ чаена чаша оризово брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
3 яйца
1 и ½ супени лъжици стевия на прах
½ чаена чаша кисело мляко
100 грама разтопено и охладено масло
2 чаени лъжички натурален екстракт от ванилия без захар
1 и ½ супени лъжици тъмен ром

Приготвяне:

Намажете стените и дъното на тавичка с размери 24 сантиметра в диаметър с разтопено масло. Покрийте дъното с хартия за печене и намажете и нея с масло. Подредете ананаса по дъното на тавичката и във всяка дупка поставете по една сушена синя слива. Отгоре поръсете с начупените орехи. Оставете настрана, докато ви потрябва.

Включете фурната да загрява на 180⁰С.
 
В средна купа, смесете брашното, бадемовото брашно, оризовото брашно, бакпулвера, содата и солта.

Разбийте яйцата и стевията с миксер, докато се смесят добре и няма бучки.
Прибавете киселото мляко, ванилията, рома и охладеното масло.

Прибавете сухите продукти към течните и разбъркайте всичко със силиконова шпатула, докато получите гладко тесто.

Изсипете готовото тесто върху ананаса в тавичката и изравнете равномерно.
Поставете десерта в предварително загрятата фурна и печете 35-40 минути.

След като десерта е готов го оставете да изстине за 10-15 минути в тавичката и след това го обърнете в чиния подходяща за сервиране.

Аз напоих десерта със сока от компота от ананаса, но ако искате да не добавяте тази захар, която е в него не е нужно да го правите.
Също така глазирах с четка преди сервиране с две супени лъжици кленов сироп повърхността на ананаса за блясък и допълнителна сладост.

Да ви е сладко!

четвъртък, 3 март 2016 г.

Празнична питка

Честит 3-ти Март, Българи!

Необходими продукти:

260 милилитра прясно мляко
7 грама суха мая
2 супени лъжици захар
80 грама масло, разтопено и охладено
1 яйце и 1 белтък (жълтъка отделете за намазване на питката преди печене)
1 чаена лъжичка прясно мляко за смесване с жълтъка
500 грама бяло брашно тип 650
1 и ¼ чаени лъжички сол
черен и бял сусам за поръсване, по желание

Приготвяне:

Намажете тава подходяща за печене с масло и я оставете настрана, докато ви потрябва.
В малка купа смесете топлото мляко с 2 супени лъжици захар и 7 грама суха мая. Разбъркайте добре, докато маята се разтвори. Покрийте купата с кърпа и оставете сместа на топло място в продължение на 20 минути.
Разтопете маслото и го оставете да се охлади. Разбйте яйцата с вилица.
Прибавете охладеното масло и разбитите яйца към активираната мая, разбъркайте.
Пресейте брашното и прибавете към него солта, разбъркайте и направете кладенче по средата. Изсипете в кладенчето смесените мляко, мая, масло и яйца.
Разбъркайте всичко с дървена лъжица, докато се смеси добре.
Поръсете плота с брашно и изсипете тестото. Омесете, докато получите меко, еластично и нелепнещо тесто.
Поставете тестото в чиста купа и я покрийте с найлоново фолио.
Оставете тестото да втасва за един час в топло помещение.



След втасването на тестото го поставете върху поръсен с малко брашно плот, омесете за кратко и оформете питката, както ви харесва.

Оставете оформената питка да втасва за 40 минути.
Преди да изпечете питката намажете повърхността с разбит жълтък с една чаена лъжичка прясно мляко.
Поставете питката в студена фурна и включете на 200⁰С. Печете на тази температура 10 минути, след което намалете температурата на 180⁰С.


Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...