1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 27 февруари 2016 г.

Бърз и лек вариант на пиле в сладко-кисел сос с ананас


Необходими продукти:

1 супена лъжица олио
1 супена лъжица масло
450-500 грама пилешко филе
½ чаена лъжичка сол
1 чаша ананас, нарязан
½ сладка червена чушка, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, пресован
1 супена лъжица настърган джинджифил
1 чаена лъжичка червен пипер
2 чаени лъжици мед
2 супени лъжици оризов оцет (ако нямате, ябълков)
3 супени лъжици кетчуп
2 супени лъжици соев сос
½ чаша сок от ананас
1 чаша пилешки бульон
1 чаша вода
1 супена лъжица царевично или пшеничено нишесте
1 чаена лъжица сусамено масло
2 стръка пресен лук, нарязан

Приготвяне:

Измийте и подсушете пилешките гърди. Нарежете ги на парчета по три сантиметра всяко.
Измийте и нарежете чушката на дребно.
В малка купа, поставете нишестето и изсипете две – три супени лъжици студена вода. Разбийте на каша, като внимавате да не останат бучки.
Пресовайте чесъна в средна купа и настържете джинджифила. Прибавете към тях, червения пипер, нишестето, меда, сока от ананас, оцета, кетчупа, соевия сос и водата, разбъркайте.
Загрейте олиото и маслото в голям тиган на средно висока температура. Прибавете пилето и го запържете до златисто от всички страни, около 2-3 минути от всяка страна. Овкусете със солта.
Прибавете ананаса и нарязаната чушка и задушете, докато омекнат, около 2-3 минути. Прибавете пилешкия бульон и варете още две минути.
Прибавете сместа за соса, разбъркайте и намалете котлона на слаба топлина. Поставете капак на тигана и оставете да къкри 4-5 минути, докато соса се сгъсти и попие в месото.
След като махнете от огъня пилето, прибавете една чаена лъжичка соево масло и разбъркайте.

Сервирайте сладко-киселото пиле с ориз и гарнирайте всяка порция с пресен лук.

неделя, 21 февруари 2016 г.

Брауни с пудинг


Един любим десерт, който със сигурност е приготвяла всяка домакиня. Може би ви е известен като Кордит кадир или като Крем карамел с шоколадов блат или не знам още как.., знам само че е уникално вкусен и винаги с чудесен краен резултат, иии свършва мноооого бързо ;)

Необходими продукти за брауни блата:

100 грама черен шоколад
150 грама масло
3 яйца
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
150 грама захар
100 грама брашно
25 грама какао на прах
1 чаена лъжичка бакпулвер

За крема:

4 яйца
400 милилитра прясно мляко
400 грама кондензирано мляко
150 милилитра течна сметана
200 грама крема сирене, меко на стайна температура
1 чаена лъжичка ванилов екстракт

Приготвяне:

Фурната се загрява до 170°C.
Брашното се смесва с какаото и бакпулвера.
Форма за кекс се намазва с разтопено масло и се оставя настрани докато потрябва.
Първо се приготвя брауни основата, като шоколада и маслото се разтопяват на водна баня.
В средна купа се разбиват 3 яйца със 150 грама захар, докато сместа се превърне в светъл и пухкав крем и към нея се добавят разтопения шоколад с маслото.
Накрая се добавя  брашното, какото и бакпулвера.

Сместа се изсипва в предварително приготвената форма.
За да се приготви крема, в голяма купа се разбива млякото, екстракта от ванилия, 4 яйца, крема сиренето, сметаната и кондензираното мляко.
Сместа за крема се изсипва внимателно по ръба на съда върху брауни блата.
Формата с пудинга се поставя в удобна тава, в която се изсипва вряла вода до половината.
Брауни пудинга се пече в продължение на 90 минути на водна баня.

Карамела направих на око. Поставих в тиган с незалепващо покритие около 1/2 чаена чаша захар и три-четири чаени лъжици вода. Оставих на силен котлон, докато захарта се стопи и стана с хубав карамелен цвят. Махнах карамела от огъня и го оставих да изстине за две минути, след което прибавих около 100 милилитра млечна сметана. Разбърках и върнах карамеления сос на котлона, докато карамела се разтвори напълно и соса стана гладък.

Добре е пудинга да изстине напълно( аз го оставих да изстине на стайна температура), преди да се извади от формата и да се нареже. Преди да сервирате, полейте брауни пудинга с карамеления сос.
 

вторник, 16 февруари 2016 г.

Тарт с гъби



За плънката:

3 супени лъжици зехтин
2 глави червен лук
400 грама печурки
2 супени лъжици балсамов оцет
2 супени лъжици заквасена сметана
1 чаена лъжичка сушена мащерка
сол и черен пипер
150 грама заквасена сметана
3-4 супени лъжици течна сметана
1 яйце
100 грама настъргано пушено сирене
100 грама пушен кашкавал

Приготвяне:
 
За да приготвите плънката, нарежете лука на дребно и го задушете в зехтина. Почистете и нарежете гъбите и ги добавете към лука. Когато гъбите се задушат, прибавете балсамовия оцет, мащерката, сол, черен пипер и две супени лъжици заквасена сметана. Разбъркайте още минутка на котлона и махнете от огъня. Оставете плънката да изстине.

Включете фурната да загрява на 180⁰С.

След това разбъркайте заквасената сметана, течната сметана и яйцето. Прибавете ги към гъбите и разбъркайте равномерно.

За основа можете да използвате всякакво тесто. Моето е домашно приготвено тесто за пица, което разточих и покрих с него формата за тарт.

Покрийте формата с тестото и веднага изсипете гъбения пълнеж.
Настържете сирената и ги поръсете върху плънката равномерно. Поставете формата във фурната и печете 40-45 минути.
 
 Това е пица от същото тесто, но след като тестото е втасвало два пъти и веднъж в тавата, преди да поставя плънката. Опитайте и вие с малко повече търпение, ще получите едно различно преживяване!
 




понеделник, 15 февруари 2016 г.

Шоколадов кейк с Бейлис


Необходими продукти за блата:

150 грама масло
100 грама тъмен шоколад, нарязан
100 грама захар на пясък
100 грама кафява захар
50 грама натурално какао на прах, пресято
180 милилитра Бейлис
170 грама брашно
1 и ½ чаени лъжички бакпулвер
½ чаена лъжичка сода за хляб
½ чаена лъжичка сол
3 яйца, със стайна температура

Необходими продукти за Шоколадовия Бейлис крем:

100 грама млечен шоколад, нарязан на ситно
50 грама тъмен шоколад
100 милилитра течна сметана
50 милилитра Бейлис
щипка морска сол
1 супена лъжица масло, със стайна температура


Приготвяне:


Загрейте фурната до 160 ° C.

В удобна тенджерка на слаб огън, добавете маслото, шоколада, захарта, какаото на прах и Бейлиса. Когато шоколада и маслото се разтопят, разбъркайте докато всичко се смеси добре. Уверете се, че захарта се е стопила и няма бучки от какаото. Свалете сместа от огъня и я оставете да се охлади в продължение на 5 минути.

В това време, намажете форма за печене с диаметър 20-22 сантиметра.

 
Пресейте заедно брашното, бакпулвера, содата и солта.

Добавете яйцата към леко охладения шоколад и разбъркайте добре.

Внимателно прибавете брашнената смес, като я пресявате на няколко пъти върху шоколадовата. Разбърквайте след всяко добавяне, като внимавате да не останат бучки.

Изсипете тестото в подготвената форма.

Печете кейка за около 40-45 минути или докато дървен шиш ще излиза чист след като прободете кейка.

Тортата ще се надуе и напука при печене, но това е нормално за всеки кейк. Ще трябва издутината да бъде изрязана, ако искате да гарнирате с шоколадов крем и да имате една равна повърхност подходяща за украсяване.

Извадете кейка  от фурната и го оставете да се охлади във формата за 10 минути. След това го преместете върху метална решетка, докато се охлади напълно.

Приготвяне на шоколадовия крем ганаш с Бейлис:

Поставете нарязания на ситно шоколад в купа и го оставете настрана.

Сложете сметаната, Бейлиса и солта в малка тенджера. Загрейте сместа, до кипване и залейте шоколада с нея. Оставете за една минута. След това внимателно разбъркайте, докато получите гладък крем, накрая прибавете и маслото. Оставете крема на стайна температура, докато се охлади напълно.

Ако предпочитате, може да използвате тъмен шоколад за ганаша, тогава след охлаждане крема ще бъде с по-твърда консистенция и ще можете да го намажете с палетен нож върху кейка. Аз използвах млечен шоколад, защото исках да получа крем с по-течна структура и да залея с него повърхността и стените на кейка.


събота, 13 февруари 2016 г.

Павлова с аромат еспресо и сладки череши

Необходими продукти:

За блатовете:

3 белтъка
150 грама захар на пясък
1 супена лъжица натурално какао
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
½ чаена лъжичка нес кафе крема

За пълнежа:

1 чаша сметана
1 супена лъжица пудра захар
1 чаена лъжичка нес кафе крема
½ чаша сладко от череши
½ чаша настърган тъмен шоколад за декорация

Приготвяне:

Загрейте фурната до 120°C. Поставете лист хартия за печене на една голяма тава за печене и направете 18 сантиметрови кръга.

Разбийте белтъците, докато станат твърди с щипка сол. Прибавете ванилията и започнете да добавяте захарта бавно, по една супена лъжица от време на време, докато се изчерпа количеството захар. Белтъците трябва да започнат да оформят твърди върхове, когато извадите бъркалките на миксера.

Пресейте какаото на прах и кафето върху разбитите белтъци и разбъркайте няколко пъти със силиконова шпатула, така че да останат ивици в сместа, а не напълно да се оцвети.

Разделете сместа на две и оформете два блата от белтъците върху хартията за печене. Поставете тавата във фурната в продължение на 90 минути. След като изключете фурната, не отстранявайте тавата, докато фурната е топла, нека се охлади и след това извадете тавата.

За да сглобите тортата:

Разбийте сметаната с кафето и пудрата захар до мек крем.
Поставете първия блат директно върху чиния за сервиране.
Изсипете половината от крема, шоколадови стърготини и половината от черешите.
Поставете втория блат и разпределете останалата сметана. Поръсете с шоколадови стърготини и черешите.

Хапвайте тортата веднага, защото не може да чака
J

четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Пудинг със семана от чиа и боровинки


Необходими продукти:
 
1 и ½ чаши кокосово мляко
4 и ½ супени лъжици семена  от чиа
2 супени лъжици пресни или замразени боровинки, смачкани с вилица
1 супена лъжица сладко от боровинки
1 и ½ супени лъжици кленов сироп
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
100 милилитра млечна сметана, разбита на мек крем с една супена лъжица пудра захар
боровинки за декорация
 
Приготвяне:
 
В купа сипете кокосовото мляко и прибавете към него всичко останало. Разбъркайте много добре.
Покрийте купата с найлоново фолио и я оставете в хладилника за 4 часа.
Изсипете пудинга в чаши, отгоре гарнирайте с две-три супени лъжици млечна сметана и декорирайте с боровинки.
 
От това количество продукти се получават четири порции.
Без всякакво усилие с тази рецепта ще направите вкусен десерт или полезна и зареждаща закуска.
Плодовете могат да се заменят.

събота, 6 февруари 2016 г.

Питки със заквасена сметана и ароматна плънка

Необходими продукти:
 
250 милилитра топло прясно мляко
40 грама прясна мая
2 и ½ супени лъжици захар
250 грама заквасена сметана
150 милилитра топла вода
2 яйца, единия жълтък се отделя за намазване на питките
120 милилитра олио
1 и ½ супени лъжици сол
около 1200 грама брашно тип 650

За плънката:

150 грама краве сирене
1 топче моцарела
1 щипка сол
1 супена лъжица сушен босилек

Приготвяне:

За да приготвите плънката начупете сиренето на дребно и нарежете моцарелата на малки парченца. Поръсете със сушения босилек и солта и разбъркайте всичко равномерно.
Оформете с длан притискайки, продълговати фитилчета от плънката, които да поставите в тестото по късно. По този начин се оформят по-лесно питките.
 
В малка купа изсипете хладкото прясно мляко, прибавете маята и захарта и разбъркайте, докато захарта се стопи и маята се разтвори. Прибавете една чаша от брашното и разбъркайте с кухненска тел на гладка каша. Покрийте купата с кърпа и оставете сместа докато втаса и купата се изпълни.
В малка купа смесете заквасената сметана с топлата вода и разбъркайте на айран. Прибавете и олиото.
Отделно разбийте яйцето и единия белтък.
В голяма купа пресейте около 800 грама от брашното и добавете към него солта, разбъркайте.
В брашното направете кладенче и изсипете в него втасалата мая, айрана с олиото и яйцата.
Разбъркайте с дървена лъжица, докато всичко се смеси и започне да се образува тесто, което се оформя на топка. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
Поставете тестото върху добре набрашнен плод и го омесете, докато се оформи и спре да лепне.
Поставете го обратно в купата и го покрийте с найлоново фолио. Оставете купата на топло за 1 и ½ часа или докато увеличи обема си двойно.
Пригответе две големи тави, като ги покриете с хартия за печене.
След като тестото е втасало, го поставете върху набрашнена повърхност и го разделете на малки топчета по 50 грама всяко.
Оформете питките, като поставяте по едно фитилче със сирене и моцарела във всяко парче тесто и прищипете крайчетата му. Поставете питките върху тавата с хартия за печене. Оставете ги да  втасат за 30 минути.
Преди да ги изпечете намажете питките с жълтък разбит с една супена лъжица прясно мляко.
Поставете тавата в студена фурна и включете температурата на 200⁰С.
Печете 10 минути, а след това намалете топлината на 180⁰С и печете още 20 минути, докато питките станат със златисто-кафеникава коричка.


Тези питки за бургери са направени от същото тесто. Съвършени пухчета!



петък, 5 февруари 2016 г.

Какаови мъфини без яйца






Всеки обича малки кесчета (мъфини), особено шоколаови J Всяка домакиня,
трябва да има под ръка рецепта като тази. Приготвят се за пет минути и     резултата винаги е безупречен!  

Необходими продукти:

200 грама брашно
30 грама натурално какао
10 грама бакпулвер
10 грама ванилова захар
100 грама кафява захар
70 грама фина бяла захар
80 милилитра олио
140 грама пълномаслено кисело мляко
100 милилитра топла вода
100 грама бял шоколад, нарязан на малки парчета

Приготвяне:

Пуснете фурната да загрява на 190⁰С.
В средна купа, смесете брашното, какаото, 5 грама бакпулвер и ваниловата захар.
В друга купа разбъркайте захарта, киселото мляко, олиото, 5 грама бакпулвер и топлата вода.
Изсипете течните съставки при сухите и разбъркайте за кратко.
Прибавете нарязания шоколад и разбъркайте, да се разпредели равномерно в тестото.
Поставете хартиени чашки във форма за мъфини и ги напълнете с тесто на ¾ от обема им.
Печете мъфините 30 минути в предварително загрятата фурна.
След като са готови, ги извадете да изстиват върху метална решетка.


сряда, 3 февруари 2016 г.

Палачинкова торта Тирамису





Необходими продукти за палачинките:

450 милилитра пълномаслено прясно мляко
300 милилитра вода
330 грама брашно

4 яйца
80 грама масло
30 грама пудра захар

1 щипка сол
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия


Приготвяне:

Продуктите за палачинките трябва да бъдат със стайна температура.

В голяма купа смесете всички продукти и разбийте с миксер, докато получите гладко тесто. При мен количеството беше абсолютно точно и не се наложи да добавям нищо към тестото, за да го направя подходящо за хубави палачинки. Ако ви се стори гъсто, добавете още малко мляко или още брашно, ако е прекалено рядко.

Поставете тиган за палачинки с диаметър 20-22 сантиметра да загрява на средна топлина на котлона. Много е важно температурата на котлона да бъде перфектна нито много силна, нито прекалено слаба.
Изпържете палачинките и от двете страни до златисто. Оставете ги да изстинат напълно преди да подредите тортата.

Необходими продукти за крема от Маскарпоне:

900 грама маскарпоне, на стайна температура
500 милилитра неподсладена сметана за разбиване, студена
200 грама пудра захар

80 милилитра силно кафе
1 супена лъжица кафява захар
2 супени лъжици вино Марсала


Шоколадов крем:


150 грама натурален шоколад
150 милилитра  сметана
50 грама Нутела

Пригответе шоколадовия крем, като начупите шоколада в малка купа и го залеете с горещата сметана. Разбъркайте, докото получите гладък шоколадов крем. Прибавете и Нутелата, разбъркайте отоново.

Приготвяне на крема от маскарпоне:
Направете кафето и го овкусете със захарта. Оставете го да изстине напълно преди да го използвате.

В голяма купа разбъркайте маскарпонето, докато стане пухкаво и гладко.
Прибавете 100 грама пудра захар, студеното кафе и виното Марсала, разбъркайте внимателно, докато всичко се смеси добре.
Разбийте студената сметана с останалата захар и я добавете на части към маскарпонето, като смесвате леко от долу на горе, за да не се разводни крема.
Сглобете тортата директно в чинията за сервиране, като за по добър резултат използвайте регулиращ се ринг за оформяне на торти.
Поставете първата палачинка, намажете по цялата повърхност тънък слой от шоколадовия крем
(около две чаени лъжички с връх).
Отгоре поставете 4-5 супени лъжици от крема с маскарпоне, разпределете го добре. Продължете до изчерпване на количеството палачинки, като завършите с крем.
Заделете част от крема, за да шпакловате тортата от външната страна, след като премахнете ринга.
Приберете тортата в хладилника за минимум 6 часа.

След като тортата е стегнала, премахнете металния ринг и намажете със заделения крем тортата отвън. Поръсете повърхността с натурално какао и декорирайте с трюфели.
 
Трюфели Тирамису

Необходими продукти за тирамису трюфелите:

100 грама бишкоти
150 грама маскарпоне
100 грама шоколад
30 грама бял шоколад
1 ½  супени лъжици пудра захар пресяват
1 супена лъжица разтворимо кафе
1 и ½  супени лъжици вино Марсала
3 супени лъжици пресято какао за овалване на трюфелите


Приготвяне:

Смелете бишкотите в блендер.
Разтопете шоколада на водна пара и го оставете да се охлади.
Смесете маскарпонето с пудрата захар, кафето и виното Марсала на кладък крем.
Изсипете леко охладения шоколад към смлените бишкоти и разбъркайте енергично с лъжица. Прибавете крема от маскарпоне и отново разбъркайте добре.
Покрийте купата с найлон и я поставете в хладилника за 1-2 часа.
Направете малки топчета и оваляйте всяко в какао.
Съхранявайте бонбоните на хладно в добре затворена кутия.


Препоръчвам ви да използвате тази рецепта за палачинки всеки път, когато приготвяте палачинкова торта и не само. Стават много крехки и тортата е наистина нежна и много вкусна. Всеки, който е приготвял палачинкова торта, знае как може крайния резултата да не е задоволителен, защото палачинките остават жилави.

Да ви е сладко!

понеделник, 1 февруари 2016 г.

Крем супа от пащърнак, картофи и тиква

 
 
Необходими продукти:
 
2 пащърнака
4 средни по големина картофа
300 грама тиква
1 глава бял лук
1 супена лъжица майорана
1 супена лъжица сушен магданоз
½ чаена лъжичка пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
3 супени лъжици масло
4 супени лъжици разбита заквасена сметана за гарниране
 
Всички продукти се почистват, измиват, нарязват и сваряват в подсолена вода.
След като омекнат се добавя маслото  и подправките.
Всичко се пасира до гладка консистенция.
Всяка порция се гарнира с една супена лъжица заквасена сметана.
 
За брускетите са необходими:
 
1 франзела
3 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица сушена мащерка
1 супена лъжица сминдух
2 скилидки чесън, пресовани на ситно
сол
 
Застила се една тава с хартия за печене.
Всички изброени продукти се смесват в малка купа.
Франзелата се нарязва нарязва на тънки филийки, които се подреждат в тавата за печене.
С помощта на четка се намазва всяка филийка с овкусения зехтин.
Брускетите се запичат на грила във фурната за кратко, като се обръщат по средата на печенето.
 

Питка за Трифон Зарезан

Честит Трифон Зарезан!
Да е плодородна годината и богата реколтата!
 
За тестото съм използвала:
 
150 милилитра прясно мляко
20 грама свежа мая
1 и ½ супени лъжици захар
300 грама кисело мляко
70 милилитра топла вода
70 милилитра олио
¾ супена лъжица сол
около 700 грама брашно
един жълтък+1 чаена лъжичка прясно мляко за намазване преди печене
 
Приготвяне:
В голяма купа смесете 100 грама брашно, маята и захарта. Разбъркайте добре. Добавете хладкото мляко и разбъркайте, докато сместа стане гладка. Покрийте купата с кърпа и оставете на топло място за 30 минути.

В малка купа смесете киселото мляко с топлата вода и олиото.
 

В голяма купа пресейте около 500 грама брашно и направете в него кладенче.
Изсипете в кладенчето втасалата мая и киселото мляко смесено с водата и олиото.
Разбъркайте с дървена лъжица, докато получите гъсто тесто.
Поръсете обилно с брашно работния плот и изсипете тестото. Омесете го, докато получите меко и нелепнещо тесто.
Поставете тестото в чиста купа намазана с олио и го покрийте с найлон. Оставете тестото на топло за един час.
 
Намажете с масло тавичката, в която ще печете питката.
Оформете тестото по ваш вкус и го оставете да втасва за 40-45 минути.
Преди да изпечете питката я намажете с един жълтък, разбит с една чаена лъжичка прясно мляко.
 

Поставете питката в студена фурна и включете температурата на 190⁰С. Печете 40 минути или докато стане златисто-кафява коричката и.
 
Да ви е сладко!


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...