1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 21 декември 2016 г.

Задушени-запечени джоланчета

Перфектното свинско печено, подходящо за Коледната трапеза и не само.
 
Необходими продукти:

2 джолана без кожа с по-малко мазнина
сол и черен пипер
2 супени лъжици зехтин
2 средни глави лук
1 стрък стебло от целина
3-4 скилидки чесън
2 дафинови листа
1 чаена чаша едро смляна домашна лютеница
2 чаени лъжички едрозърнеста горчица
2 супени лъжици кетчуп
1 супена лъжица сусамово масло
1 кафена чаша зелени маслини
½ чаена чаша сушени домати мариновани в зехтин
1 чаена лъжичка пушен червен пипер
1 чаена лъжичка зърна кориандър
1 супена лъжица мащерка
3 чаени чаши пилешки или зеленчуков бульон

За гарнитура:

1 килограм картофи
сол

Приготвяне:

Пригответе си средно голям глинен гювеч.
Загрейте голям тиган на средно-висока температура. Овкусете добре от всички страни джоланите със сол и черен пипер. Поставете ги в добре загрят тиган и ги запържете от всички страни до зачервяване.
Поставете джоланите в гювеча.
Нарежете на дребно лука, целината и чесъна.
Поставете в същия тиган 2 супени лъжици зехтин и запържете лука и целината. Като поомекнат, добавете чесъна.
В средна по големина купа, смесете лютеницата, кетчупа, сусамовото масло и подправките. Прибавете запържените лук, целина, чесън и дафинови листа и сушени домати, разбъркайте.  Прибавете към сместа бульона и изсипете всичко върху джоланите. Прибавете и маслините.
Захлупете съда и го поставете във фурната. Включете на 220С и печете 40 минути. Намалете температура на 170 градуса и печете още 2 часа. След това време махнете капака и запечете за 10-15 минути, докато соса поизври и джоланите се зачервят добре.

За да приготвите гарнитурата, просто измийте, обелете и нарежете на едри парчета картофите. Поставете ги в тенджера със студена вода и ½ супена лъжица сол и ги сварете, докато омекнат. Внимавайте да не ги преварите, за да не започнат да се разпадат.

Когато всичко е готово, сервирайте месото гарнирано с варени картофи, поляти със соса, в който са готвени джоланите.
 
За да може да се запекат джоланите добре, е хубаво гювеча ви да бъде от типа с по широко гърло, по-разлат. Всъщност няма проблем, ако вашият е от стандартните по-висок и с тясно гърло, просто оставете малко по-дълго да се запече накрая, но внимавайте да не изври всичкият сос, за да не се пресуши месото и да имате от него за гарнитура на картофите.
 
Страшна вкусотия..., не знам за вас, но на мен джолани приготвени по този начин,  са ми на едно от първите места по вкусотии. Доста често ги приготвям, когато имаме празник, защото всички вкъщи ги обожаваме.

Да ви е сладко!
 
Това е същия джолан, Задушено-печен, само че с гъби, малки цели лукчета и гарнитура от картофено пюре.

1 коментар :

  1. Танче,
    и аз понякога за празници правя джолани.Обикновено ги задушавам с малко вино и подправки в тенджера под налягане и много се харесват.Но в глинен гювеч е още по - добре.Задушаването става и по двата начина перфектно.В бързоварка просто е по - краткотрайно като време.
    Приятна предпразнична подготовка и весели празници !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...