1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 6 декември 2016 г.

Точена баница с мая

Необходими продукти:

1 чаена чаша, хладко прясно мляко
1 чаена чаша кисело мляко
20 грама свежа мая
2 супени лъжици захар
1 и ½ чаени лъжички сол
2 яйца
70 милилитра слънчогледово олио
около 700-800 грама пшенично брашно Баница на София Мел

Пълнеж:

100 грама разтопено масло
400 грама краве сирене, оцедено от саламурата





 
Приготвяне:

Намажете с разтопено масло подходяща кръгла тава за печене и я оставете настрани, докато ви потрябва.

В хладкото прясно мляко разтворете маята със захарта и добавете около 100 грама от брашното. Разбъркайте с дървена лъжица на гладка каша и оставете сместа настрани да втаса за около 15 мин. (стаята в която се приготвя тестото, трябва да е топла)
В голяма купа, смесете останалото брашно със солта и по средата направете кладенче. 
В малка купа, смесете яйцата, слънчогледовото олио и киселото мляко.
В кладенчето изсипете втасалата мая, и останалите продукти, без сиренето.
Омесете меко нелепнещо тесто.
Разделете тестото на части по 200 грама всяко. Оформете всяка част от на топче и ги поставете върху тава постлана с хартия за печене. Оставете тестото да се отпусне за 20 минути.
Разточете всяко топче на кръгла кора с дебелина 2-3 милиметра.
Корите намажете с четка с разтопеното масло и разпределете по три супени лъжици с връх натрошено сирене, завивайте на руло. Подредете корите в предварително приготвената тава.
Оставете така подредената баница на топло, покрита с памучна кърпа да втаса за 40 минути.
Преди да изпечете, намажете корите с масло.
Печете баницата на 200⁰С първоначално, а след като се зачерви леко, намалете температурата на 190⁰С. Общото време за печене е около 45 минути. 

На мен ми остана малко тесто, с което приготвих пухкави мекички.

2 коментара :

  1. Чудесна баница, Таничка!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Танче, изглежда чудесно! Грабвам си парченце и няма да мисля за нищо друго! Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...