1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 25 декември 2016 г.

Карамелено-кокосова Рафаело

Пожелавам Весела Коледа на всички читатели на моя блог!
Пожелавам ви да бъдете здрави, щастливи, укрилени, много удовлетворени от себе си, от хората които обичате и от нещата които ви си случват!
Нека вярата, любовта и благоденствието изпълват домовете и душите ви!
 
За нашата Коледна трапеза, избрах да приготвя тази прекрасна торта, която е чудесен завършек на всяка празнична вечеря!

За блата:

5 яйца, на стайна температура
140 грама захар

10 грама ванилова захар
150 грама брашно
½  чаена лъжичка бакпулвер

Карамелено-кокосов шоколадов мус:


200 милилитра сметана 35% масленост
100 грама захар
120 милилитра сметана 35% сметана
100 грама бял шоколад
60 грама масло
250 грама Маскарпоне, на стайна температура
4 супени лъжици кокосови стърготини

За украса:


кокосови стърготини
филирани бадеми
Бонбони "Рафаело"


За напояване на блатовете, пригответе захарен сироп от 120 милилитра вода и 80 грама захар. Добавете семената на половин ванилова шушулка за наситен аромат, по желание.

Приготвяне:

Загрейте фурната до 200⁰С.
Постелете с хартия за печене форма със свалящ се ринг и намажете добре страните и дъното с разтопено масло.

Разбийте 5 яйца на пяна с миксер и постепенно добавете захарта. Разбиването трябва да продължи поне 5 минути, докато яйцата станат на гъст и пухкав крем. Пресейте брашното с бакпулвера и ги разбъркайте добре.
Изсипете тестото във формата и го  поставете в загрятата фурна. Печете за 25-30 минути..
Когато блата е готов се изважда от фурната и се оставя да се охлади за 10 минути. След това блата се изважда и се поставя въпрху рештка, докато се охлоди напълно.

Оставете блата за 4-6 часа, така ще можете да го разрежете, без да се чупи и рони.

За да приготвите крема, изсипете в удобна касерола захарта и оставете на среден огън, докато се разтопи и се превърне в светъл карамел. Не разбърквайте карамела с лъжица, а само разклащайте касеролата докато се приготвя. В никакъв случаи не използвайте карамела, ако го изгорите и стане прекалено тъмен, защото кремът ви ще горчи.

Загрейте 120 милилитра от сметаната в микровълнова фурна и я прибавете към карамела, като преди това намалите котлона на много слабо. Разбърквайте, докато се смесят добре. Отстранете касеролата от огъня и добавете маслото. Разбъркайте, докато се разтвори. След това добавете шоколада, разбъркайте за около минута, докато се разтвори и сместа стане равномерна. Оставете настрани да изстине напълно.
Когато карамелено-шоколадовия крем се охлади, прибавете към него предварително разбърканото Маскарпоне и кокосовите стърготини.
Разбийте 200 милилитра сметана до мек крем и внимателно я прибавете към карамелено-шоколадовата част.

Нарежете блата на три части и поставете първата част, директно върху чения за сервиране. Напоете блата със захарен сироп и намажете с 1/3 от крема. Поставете втория блат, напоете отново със захаран сироп и намажете с 1/3 от крема. Накрая завършете с третия последен по същия начин. Поставете тортата в хладилника за 2-4 часа.


Преди да сервирате, гарнирайте тортата с кокосови стърготини и филирани бадеми. Украсете с бонбони Рафаело или друго по желание.

9 коментара :

  1. Танче,
    Честито Рождество Христово ! Честити и благословени празнични дни ! Мир, здраве и благоденствие в твоят дом ! Чудесна е тортата,великолепно изглежда .
    Честита Коледа !Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Коледа!
      Благодаря ти, Ели!
      Бъдете здрави!

      Изтриване
  2. Честита Коледа, Танче! Нека има здраве, щастие, благоденствие и много любов в семейството ти! :) Прекрасна торта - ароматна и поръсена с пухкав сняг.
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Светле!
      Бъдете здрави вкъщи!

      Изтриване
  3. Здравейте,
    Невероятен блог, невероятна красота, аромати, вкус и представяне. Поздравления.
    Имам едно въпросче��. Колко см е формата, в която печете блатовете?
    Лерзан Колджиева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за хубавите думи, Лерзан :)
      Тавичката е с диаметър 22 сантиметра, но 1,2 сантиметра не са от огромно значение. Тази торта ми е една от любимите, ще се радвам да споделиш как ти се е сторила :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравей Таня,
    Вече направих японския чийзкейк и сладките с тиква, които обраха овациите от англичаните (живея в Англия)и бяха много впечатлени. Продължавам с торта фереро роше и твоята карамелено-кокосова Рафаело. Усмихнат петък�� ти желая!
    Лерзан

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасна новина, Лерзан 😊 Покажи им, какво можем ние 😉
      Много се радвам на ентусиазма ти и желанието да приготвяш интересни и разнообразни рецепти! Чакам отново да пишеш как стана тортата и дали ви хареса!
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...