1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 11 ноември 2016 г.

Индийски хляб Naan с масло


Необходими продукти:

2 чаени чаши брашно Класик на СофияМел (плюс ¾ чаша за доомесване и разточване)
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка суха мая
1 и ½ супени лъжици захар
½ чаена чаша хладка вода
½ чаена чаша хладко прясно мляко
1 голямо яйце
1 супена лъжица растително масло
меко краве масло за намазване
3 чаени лъжички черен сусам
 

Приготвяне:

 
Смесете брашното със солта в голяма купа.
В мака купа разбъркайте добре хладката вода, маята, захарта и две супени лъжици от брашното. Покрийте съда с чиста кърпа и го оставете настрани, докато маята се активира.
Прибавете хладкото прясно мляко, зехтина и яйцето към маята и разбъркайте.
Направете по средата на брашното кладенче и изсипете течните съставки. Разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто. Изсипете тестото върху добре набрашнен плод и го омесете, докато спре да се лепи по ръцете ви, но все още е много меко, за да може и питките които ще приготвите да бъдат мекички.

Поставете готовото тесто в набрашнена купа и го покрийте с чиста къпа.
Оставете тестото на топло място да втасва, докато удвои обема си.

Когато тестото е втасало, разделете го на 15 части и оформете топчета. Оставете топчетата върху работната повърхност, покрити с кърпа за 15 минути.
Разточете всяко топче на много тънка кора, като поръсвате по една щипка черен сусам върху всяка и притискате с точилката.
 

Поставете голям тиган с незалепващо покритие на среден огън и печете питките за кратко и от двете стани, докато покафенеят леко. След като махнете всяка питка от тигана, намазвайте повърхността и с масло и покривайте с найлон и чиста памучна кърпа, за да останат меки, дори когато изстинат.
Сервирайте вкусния хляб Наан с гарнитура според вашият вкус.
 
Да ви  е сладко J

5 коментара :

  1. Танче,
    чудесен индийски Наан.Преди години съм правила чапати, но днес много повече правя хлябове без набухватели.Индийците в това отношение имат хубави рецепти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина имат много разнообразни и типични си за тях, рецепти за хляб. Опитвам понякога рецепти от тяхната кухня и много ги харесвам, заради богатството на аромати.
      Благодаря ти Ели!

      Изтриване
  2. Записвам си ги да направя, чудесни са!

    ОтговорИзтриване
  3. Привет!Скоро ще опитам рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделите, дали са ви харесали :)
      Поздрави, Диди!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...