1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 11 ноември 2016 г.

Индийски хляб Naan с масло


Необходими продукти:

2 чаени чаши брашно Класик на СофияМел (плюс ¾ чаша за доомесване и разточване)
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка суха мая
1 и ½ супени лъжици захар
½ чаена чаша хладка вода
½ чаена чаша хладко прясно мляко
1 голямо яйце
1 супена лъжица растително масло
меко краве масло за намазване
3 чаени лъжички черен сусам
 

Приготвяне:

 
Смесете брашното със солта в голяма купа.
В мака купа разбъркайте добре хладката вода, маята, захарта и две супени лъжици от брашното. Покрийте съда с чиста кърпа и го оставете настрани, докато маята се активира.
Прибавете хладкото прясно мляко, зехтина и яйцето към маята и разбъркайте.
Направете по средата на брашното кладенче и изсипете течните съставки. Разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто. Изсипете тестото върху добре набрашнен плод и го омесете, докато спре да се лепи по ръцете ви, но все още е много меко, за да може и питките които ще приготвите да бъдат мекички.

Поставете готовото тесто в набрашнена купа и го покрийте с чиста къпа.
Оставете тестото на топло място да втасва, докато удвои обема си.

Когато тестото е втасало, разделете го на 15 части и оформете топчета. Оставете топчетата върху работната повърхност, покрити с кърпа за 15 минути.
Разточете всяко топче на много тънка кора, като поръсвате по една щипка черен сусам върху всяка и притискате с точилката.
 

Поставете голям тиган с незалепващо покритие на среден огън и печете питките за кратко и от двете стани, докато покафенеят леко. След като махнете всяка питка от тигана, намазвайте повърхността и с масло и покривайте с найлон и чиста памучна кърпа, за да останат меки, дори когато изстинат.
Сервирайте вкусния хляб Наан с гарнитура според вашият вкус.
 
Да ви  е сладко J
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...