1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 20 ноември 2016 г.

Хляб със заквасена сметана с едно втасване


Много лесен и вкусен хляб. Препоръчвам го за случаите, в които нямаме много време, а искаме домашен хляб с невероятно качество и вкус!
 
Необходими продукти:

350 милилитра хладка вода
1 чаена лъжичка суха мая
200 грама заквасена сметана
½ чаена лъжичка сода
100 милилитра слънчогледово олио
1 и ½ чаени лъжички сол
3 чаени лъжички захар
600-650 грама брашно

Приготвяне:

Пресейте 400 грама от брашното в голяма купа и разбъркайте в него солта. По средата направете кладенче и го оставете настрани, докато ви потрябва.
В хладката вода поставете мята, захарта и четири супени лъжици от брашното, разбъркайте добре. Покрийте купата с чиста кърпа и оставете маята да се активира.
Затоплете леко заквасената сметана и разбъркайте в нея содата, докато започне да увеличава обема си.
Изсипете в кладенчето активираната мая, заквасената сметана със содата и олиото. Разбъркайте с дървена лъжица, докато всичко се смеси добре. Започнете да прибавяте от брашното, докато започне да се оформя тестото на топка. Поръсете малко брашно на плота и изсирете тестото. Омесете, докато престане да се лепи по ръцете ви, но все още е много меко.
Поставете готовото тесто в чиста купа, поръсена с малко брашно. Покрийте го с памучна кърпа и го оставете да се отпусне за 15 минути.
След като тестото е поомекнало, изсипете го върху леко набрашнен работен плот и го разточете на квадрат с размери 30х30. Нарежете го на три равни части и всяка част преплетете три пъти в една посока.
Поставете хлебчетата върху тава постлана с хартия за печене. Покрийте ги с найлоново фолио и ги оставете да втасват за 40 минути на топло.
Поставете хляба в студена фурна и включете температурата на 210С.
Печете 35-40 минути или докато стане с кафеникава, апетитна коричка.

2 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...