1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 3 октомври 2016 г.

Хлебче с песто от джоджен и маслини


Знам че това оформяне е доста разпространено в интернет пространството, но в случая на мен ми се стори, че е много подходящо, за да го намажа с ароматно песто от джоджен, който имах от градината на майка ми. Така изпълни кухнята ми с аромат, когато майка ми го донесе, че веднага направих план за приготвянето на ароматно песто от него, а по-късно и на този вкусен хляб.
 
Количеството на тесто е достатъчно за две хлебчета с диаметър 30 сантиметра. Аз изпекох малки питки от половината тесто.
Тестото е подходящо за приготвяне както на това хлебче, така и на други тестени изделия, като пица, питки, фокача, кифлички или други.
 
Необходими продукти:
 
150 милилитра хладка вода
30 грама прясна мая
1 и ½ супени лъжици захар
500 грама хладко кисело мляко, моето беше домашно
2 яйца + 1 белтък, на стайна температура, ако имате домашни още по-добре
150 милилитра слънчогледово олио
около 1100 грама обикновено бяло брашно
1 супена лъжица сол
1 жълтък + 1 чаена лъжичка прясно мляко, за намазване на хлебчето

За пестото:

10 стръка пресен джоджен, почистен от дръжките и измит
2 скилидки чесън
10 зелени маслини, без костилки
30 грама настърган пармезан
3 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица масло
сол и черен пипер на вкус

За да приготвите пестото, поставете всички продукти в блендер и смелете много добре.


Приготвяне:
 
Пригответе удобни тавички за печене, като ги намажете с мазнина. 
 
В малка купа, разбъркайте в хладката вода маята, захарта и 100 грама от брашното. Покрийте сместа с кърпа и оставете настрани, докато изпълни купата.
Разбъркайте в брашното солта и направете по средата кладенче. Изсипете в него маята, олиото, киселото мляко и яйцата. Омесете меко и нелепнещо тесто.
Готовото тесто, разделете на две части и го поставете в големи купи, поръсени с брашно. Покрийте купите с найлоново фолио и оставете тестото да втаса, докато удвои обема си.
Когато тестото е втасало го извадете върху набрашнена повърхност и го разделете на три равни части.
Разточете и трите части на кръгли платки с диаметър 30 сантиметра.
Поставете първата платка в предварително приготвената тавичка за печене и намажете с половината от пестото. Поставете втората платка и намажете с останалото песто. Отгоре поставете и последната платка. По средата поставете чаша и изрежете тестото на 16 части. Завъртете всяко парче два пъти по посока на часовниковата стрелка.
Така оформеното хлебче, покрийте с чиста кърпа и го оставете да втасва з 30 минути.
Намажете хлебчето със заделения жълтък, смесен с една чаена лъжичка прясно мляко.
 
Поставете хлебчето във фурната и печете първоначално на 200⁰С за 15 минути, след това намалете температурата на 180⁰С и печете още 20 минути, до готовност.

Приготвяйте айрана и да сядаме на топлото и ароматно хлебче J

8 коментара :

  1. Като слънце е това хлебче, Танче! Прекрасно е! Правя айран и сядам на закуска с ароматното хлебче! :) Дори и без добавки като сирене бих си го хапнала.
    Слънчева седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле :)
      Желая ти много усмихнат и успешен ден!

      Изтриване
  2. Ароматът се усеща от снимките,Таня :) !Прекрасен хляб!

    ОтговорИзтриване
  3. Танче,
    все още не съм правила песто от джоджен, но ме подсещаш да пробвам.Чудесно и много вкусно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моята майка отглежда джоджен в градината пред лятната къща, която имаме близо до София и мога да кажа, че е най-ароматния джоджен които съм виждала. Може би защото расте на 1200 метра надморска височина, от чистия въздух, обожавам го. Получава се невероятно ароматно песто, приготвям често и никога не остава.
      Благодаря ти, Ели :)

      Изтриване
  4. Брей, като слънце е грейнало! Ами то Слънцето какво друго да сътвори... ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си Слънце, което топли сърцето ми винаги с топлите си думи и човешко отношение :)
      Силно те прегръщам!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...