1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 16 октомври 2016 г.

Ябълков кекс с карамелена глазура

 
За тестото:

350 грама захар
3 големи яйца
180 милилитра олио
½ чаена чаша прясно изцеден портокалов сок
450 грама брашно

1 чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка сода за хляб
½ чаена лъжичка канела на прах
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
½ чаена чаша орехи, начупени
2 средни по големина ябълки


За глазурата:
 
6 супени лъжици масло
3/4 чаена чаша захар
½ чаена лъжичка сода за хляб
⅓ чаена чаша айран


Приготвяне:

Загрейте фурната до 165⁰С. Старателно намажете с разтопено масло подходяща форма за печене. Поръсете отгоре с брашно равномерно и изтръскайте излишното.

С електрически миксер разбийте захарта, яйцата и маслото, докато сместа стане гладка. Добавете портокаловия сок и разбъркайте добре.
Пресейте заедно брашното, солта, содата, и канелата.

Добавете сместа с брашното към яйцата, портокаловия сок и захарта, разбъркайте. Добавете ванилията, нарязаните на малки парченца ябълки и начупените орехи. Разбъркайте само докато се разпределят равномерно в тестото. Изсипете сместа за кекса в предварително приготвената форма и я изравнете.

Поставете кекса в предварително загрятата фурна и печете кекса в продължение на 1 час и 30 минути. Когато е готов го извадете от фурната и го оставете да се охлади във формата за 15 минути.

За да се направи глазурата:

Смесете маслото със захарта, ½ чаена лъжичка сода, и айрана в голяма тенджера и оставете да заври. Сварете сместа за 5 до 10 минути, докато се сгъсти леко и започне да добива цвят на светло кафяв карамел. Свалете от котлона.
Полейте кекса с карамела и го оставете да изстине преди да разрежете.
 

Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...