1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 10 октомври 2016 г.

Шоколадов кекс с ментово-шоколадов ганаш


Ще ви представя рецепта, приготвена с едно от най-използваните в дома ми брашно на София Мел за кекс. Това се дължи на любовта ми към сладкишите и перфектното им изпълнение с него! Заради високото качество на всички продукти на София Мел, те са предпочитани от много домакинства и аз не съм изключение, кой не би искал най-доброто J
Ако не сте опитвали да изпечете кекс, блат за торта, бухти или други тестени изделия, в които набухвателите са задължителни, направете го, ще останете доволни от резултата и ще ви се иска винаги да ви е под ръка. С това брашно, не се налага да добавяте допълнително бакпулвер или други набухватели и няма начин да объркате количествата.


Необходими продукти за кекса:

½ чаша течна сладка сметана, на стайна температура
¼ чаша кисело мляко, на стайна температура
½  чаена чаша или ( 50 грама ) натурално какао на прах
2 големи яйца, на стайна температура
2 големи жълтъка, на стайна температура

1 и ¾  чаши фина захар
1 и ½ чаени лъжички екстракт от ванилия
2 чаши или ( 350 грама ) брашно София Мел за кекс   
½ чаена лъжичка сода за хляб
¾ чаена лъжичка сол

1 пакет ванилова захар
⅓ чаша разтопено масло
⅓ чаша растително масло
½ чаша вряла вода
 
Приготвяне:

Загрейте фурната до 180°С.

Намажете с масло тавичка за кекс и поръсете равномерно с брашно.

В удобна купа смесете сметаната, киселото мляко, какаото на прах, 2 яйца, 2 жълтъка и ванилията, разбъркайте, докато сместа е гладка. Прибавете захарта и разбъркайте отново.
В друга купа, с помощта на тел за разбиване смесете брашното, содата, ванилията и солта, докато се смесят равномерно.
Смесете маслото и олиото.
Прибавете сместа с яйцата към брашното, прибавете и маслото. Разбъркайте добре. Накрая прибавете врялата вода и разбъркайте сместа до гладка консистенция.

Изсипете тестото в предварително приготвената форма.

Поставете формата във фурната и печете кекса 35-40 минути. Проверете за готовност с дървен шиш след това време, той трябва да излиза чист след като прободете кекса.

След като кекса е готов го извадите от фурната и го оставете да изстине във формата за 10-15 минути. Обърнете го върху метална решетка, за да се охлади напълно, преди да го гарнирате с шоколадовия ганаш.

За ментовия шоколадов ганаш:

250 грама сладка течна сметана

200 грама черен шоколад

3 супени лъжици ментов екстракт
4-5 бонбона After Eight
Шоколадови бонбони After Eight за декорация
 
Пригответе ментовия шоколадов ганаш, като затоплите сметаната до кипване и я изсипете върху начупения шоколад и бонбоните. Прибавете ментовия екстракт и разбъркайте, докато получите гладък шоколадов крем. Оставете ганаша да се охлади за 5 минути и гарнирайте кекса с него. Украсете с ментовите бонбони.
 
  Да ви е сладко!

5 коментара :

  1. Чудесен кекс, Таничка!
    И прекрасни снимки!
    Благодаря за инфото за брашното !
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Комбинирала си шоколад и мента така че за вкуса нямам съмнение,а като се прибави и прекрасното брашно гарантирам,че не Ви е стигнал :) !Поздрави,Таня!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви момичета :)
    С удоволствие препоръчвам винаги продуктите, които обичам, използвам често и резултатите ми с тях са положителни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ми перфектен е, като всичко излязло от ръцете ти.
    Аз имам друга фаворит сред брашната, ма да не се задълбавам в технически подробности :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...