1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 23 август 2016 г.

Крем торта с къпини


Не можах да напиша рецептата вчера и да Ви "почерпя" виртуално от страниците на блога ми по случай рождения си ден, но и на патерица не бихте ми отказали по парченце от тортата, нали  J

Необходими продукти:

За Брауни блата:

Ще ви е необходима кръгла форма с диаметър 20-22 сантиметра

200 грама черен шоколад (70% какао)
150 грама масло
1 супена лъжица неподсладено натурално какао
4 яйца
180 грама пудра захар

1 чаена лъжичка ванилов екстракт
100 грама брашно
50 грама фини овесени ядки


Приготвяне:
 
Температура на печене е 175⁰C.
Поставете шоколада и маслото на водна баня. След като се разтопят и съединят, махнете от огъня и добавете какаото и захарта, разбъркайте добре.
Оставете сместа настрани, докато се охлади.
Когато е добре охладена, можете да добавите останалите съставки: яйцата, след които старателно разбъркайте, докато се съединят добре с  шоколадовата смес. Следва да добавите ваниловия екстракт, брашното и овесените ядки. Всичко се смесва, с помощта на лъжица.
Сложете тестото във формата предварително намазана с малко масло и покрита с хартия за печене. Поставете тавата в предварително загрятата фурна за 35 минути.

За къпиновите слоеве:
 
2 чаени чаши къпини
¼ чаена чаша вода
½ чаена чаша захар
300 милилитра сок от къпини, може да се замести с друг със същия цвят, натурален или от компот
1 и ½ чаени лъжички желатин
 
Приготвяне:

Разтворете 1 и ½ чаени лъжички желатин в 50 милилитра студен сок от къпини. Оставете го да набъбне и след това го загрейте на ниска температура в микровълнова фурна за 10 секунди. Разбъркайте и отново поставете да 10 секунди в микровълновата. Повторете докато течността стане прозрачна.
Поставете къпините и захарта в малка касерола. Сварете, докато къпините омекнат и прецедете сместа през цедка, като притискате.
Прибавете сока от къпини към пюрето и го загрейте на котлона за кратко. Прибавете разтворения желатин и разбъркайте добре.
 
За белия крем:
 
1 пакет желатин

250 грама млечна сметана за разбиване
150 грама маскарпоне, стайна температура
1 супена лъжица ванилов екстракт
4 супени лъжица пудра захар

Приготвяне:
 
Разтворете желатина според указанията на опаковката.
 
Пригответе крема, като разбъркате с лъжица мекото маскарпоне с две супени лъжици пудра захар и екстракта от ванилия.
Разбийте сметаната с останалата пудра захар с помощта на миксер, на много мек крем.
Прибавете сметаната към маскарпонето като разбърквате внимателно със силиконова шпатула. Вземете една чаша от сместа и я загрейте в микровълнова фурна. Към нея прибавете половината от разтворения желатин и разбъркайте.
Прибавете затоплената смес с желатина към крема и разбъркайте бързо, за да се разпредели равномерно.

За къпиновия крем:
 
250 грама млечна сметана за разбиване, добре изстудена
150 грама маскарпоне, стайна температура
⅓ чаена чаша от къпиновата смес
1 супена лъжица екстракт от ванилия
4 супени лъжици пудра захар
 
Пригответе крема по същия начин както белия, като прибавите към сместа, другата половина от желатина и къпиновата течност.

Сглобяване:

След като блата се е охладил напълно го поставете директно върху чиния за сервиране.
Отстрани го пристегнете с подвижен ринг за торти, а вътре в ринга поставете ацетатно фолио, с което тортата ще се оформи по-красиво и равномерно отвън.
Блата напоете с помощта на четка с 50-60 милилитра сок от къпинов компот или друг какъвто имате.
Разпределете равномерно белият крем, като си помагате с лъжица и се стараете да не остават въздушни балончета.
Приберете тортата във фризера за 30-40 минути.
След като крема е стегнал добре, изсипете половината от къпиновата смес.
Отново приберете тортата във фризера 10-15 минути.
След като и този слой е стегнал добре, поставете лилавият крем с къпини, като отново се постараете да го разпределите внимателно и да го загладите равномерно.
Приберете тортата във фризера за 15-20 минути.
Следва да се постави последният слой от къпиновото желе.
Изсипете го върху крема и с разклащане на тортата го разпределете равномерно по цялата повърхност.
Така оформената торта приберете в хладилник за 3-4 часа.
 
След това време, можете да премахнете тортения ринг и ацетното фолио и да декорирате с пресни или замразени къпини и шам фъстък.
 
Да ви е сладко!

8 коментара :

  1. Моето прекрасно момиче! Бъди ми здрава, мила! Много те обичам!

    ОтговорИзтриване
  2. Таничка, честит рожден ден! Всеки ден да ти е празник, заслужаваш. И никакви "патерици". ;)
    Да си здрава, обичана, щастлива и все такъв прекрасен човек! Много те прегръщам, а тортата е самото съвършенство. :)
    Усмивки ти изпращам!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит рожден ден и от мен, Танче!
    Бъди здрава, щастлива, дарена с късмет и заобиколена от любимите ти хора!
    Тортата е феноменална! Прекрасно съчетание от цветове и вкусове!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Съвършена е Танче!
    Желая ти да си много здрава и щастлива!
    Да съумяваш да се обграждаш само с искрени и добронамерени хора, да усещаш фалша и да не го допускаш в живота си!
    Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  5. Танче,
    честит рожден ден на патерици с тази чудесна, много красива и вкусна торта.Желая ти здраве, без него нищо не е възможно да се постигне.И много интересни и впечатляващи рецепти занапред да ни представяш в този много вкусен блог.Благословение и мир в дома и семейството.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова нежна и красива торта! Да е честит празника!

    ОтговорИзтриване
  7. Не, не можем да откажем парче, а и не искаме. Обаче искаме да ти пожелаем здраве и щастливи мигове. Бъди благословена, Танче!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви мили момичета :) И вие бъдете здрави, много позитивни и вдъхновени!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...