1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 9 август 2016 г.

Карамелено-медена торта

  Изпълних обещанието към себе си и в първия удобен случай приготвих тортата, която ми остана в ума от първия момент, в който я зърнах. Още веднъж и от страниците на блога ми искам да благодаря за страхотната рецепта на Ина Георгиева,  която с прекрасните снимки и креативни рецепти в OSSIGENO предполагам е вдъхновение за много от читателите на красивия си блог, а аз съм и истински фен и голям почитател  J

Сега следва да препиша рецептата, но това е защото много искам да я имам тук в моето местенце J

Необходими продукти за блатовете:

3 яйца
1 чаена чаша захар
60 грама масло
5 супени лъжици мед
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
500-600 грама брашно

Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта за кратко с миксер.
Изсипват се в удобен широк съд, който се поставя в друга тенджера, в която има малко вода и се поставят на котлона. Сместа се вари на водна баня при непрекъснато бъркане 10-15 минути, докато се превърне в пухкав крем.
След това се прибавят содата, маслото и меда. Варенето продължава, като отново сместа се разбърква от време на време, докато цветът и стане тъмно кехлибарен и аромат на карамел започне да изпълва кухнята ви изкусително J
Получената смес се премахва от котлона и към нея се прибавя около 400 грама от брашното, разбърква се до гладка консистенция. Прибавя се брашно, докато тестото почти спре да лепне по ръцете.

Включва се фурната да загрява на 180⁰С.

От тук нататък трябва да се действа бързо. За да е по-лесно разточването на блатовете, аз препоръчвам да се нарежат поне четири парчета хартия за печене с размера на тавите които се ползват. Тестото е меко и лесно за разточване, докато е топло и много бързо става твърдо и трудно за работа след като изстине, затова действайте бързо.
Тестото се разделя на 10 парчета по 100 грама всяко и възможно най-бързо всяко парче се разточва на тънък блат с диаметър около 20-22 сантиметра, директно върху хартията за печене, поръсена с малко брашно. Върху всеки блат се поставя чиния с желания диаметър и отстрани се изрязва с нож излишното тесто. Аз използвам за изрязване ринга за оформяне на торти, като предварително го отварям до размера, какъвто предпочитам за блатовете.

Разточените и оформени блатове се преместват в подходяща тава, с помощта на хартията за печене и се пекат в предварително загрятата фурна един по един за около 5-6 минути всеки, докато станат златисто кафеникави на цвят.
Готовите и поизстинали блатове се нареждат един върху друг и се оставят настрани, докато се приготви крема.

Необходими продукти за крема:

700 грама заквасена сметана
300 грама крема сирене,  на стайна температура
200 грама млечна сметана, студена
-
½ чаена чаша захар
80 грама масло
200 грама млечна сметана

Приготвянето на крема става, като се смесят заквасената сметана, крема сиренето, млечната сметана и двата пакета ванилова захар.

В малка касерола се поставя захарта и се карамелизира до светъл карамел. Към карамела се прибавят маслото и сметаната и сместа се разбърква внимателно, докато се получи еднороден карамелен сос. Оставя се настрани, докато изстине напълно и след това се прибавя към крема от заквасена сметана, крема сирене и млечна сметана, разбърква се добре.  Крема се поставя в хладилника за 2 часа.

Сглобяване:

Регулиращ ринг за сглобяване на торти, се поставя директно върху подходяща чиния за сервиране.
В ринга се поставя първия блат и върху него се разпределят 4-5 супени лъжици от крема. Следва отново блат, крем и блат, крем, до изчерпване на количествата. Крема който остане, се заделя и с него се шпаклова тортата на местата, на който е необходимо, след като се премахне оформящия ринг.

Тортата се поставя в хладилника за една нощ.

Аз изпекох всичкото тесто на 10 тънки блата, като имах намерение да направя тортата висока и да я декорирам по различен начин от стандартния за Медена торта, но в последствие реших, че не нужно, защото красотата на тази торта е във вкуса, и точно в този вид който крещи „приготвена вкъщи“, семпла и непретенциозна. Затова използвах два от блатовете за декориране на тортата, които направих на трохи. И Вие ако искате тортата ви да бъде декорирана така, изпечете изрезките от блатовете и след това ги натрошете на трохи, като ги поставите в найлонов плик и ги притиснете с чаша или с точилката.

След времето прекарано в хладилника, тортата се изважда и внимателно се премахва оформящия ринг.  Местата, на който има нужда се попълват със заделения крем.

Тортата се панира с трохите от натрошените блатове или с друго ако предпочитате.

Да ви е сладко!
 
Рецепта вдъхновена от OSSIGENO!

9 коментара :

  1. Страхотна торта, Таня! Големи сте подстрекателки с Ина :) Не спирате да изкушавате! Ако сега предложихте реални и ти, и ина, не бих отказала и на двете ви! Перфектни са!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз и хвърлих око на тази торта като я пусна Ина, но ще я направя с повод, че без повод не ми се мисли.... При теб се е получила много добре! Добре че нямаш кадър с хапка като при Ина, че щях да започна да слюнкоотделям от сутринта.
    Усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
  3. Танче,
    наистина страхотна торта.Ще я изпробвам и аз когато имам повод.Много красиви снимки и представяне си направила.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, невероятна е! Май е време и аз да я пробвам, че направо не издържам...:)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна, ама то при Инчето като влезеш и онемяваш, аз също приготвям доста от нещата и винаги се получават отлично!
    И при теб изглежда фантастично, Танче!

    ОтговорИзтриване
  6. Тези снимки са много привлекателни :-) Поздравление,Ще опитам да я направя

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, студената млечна сметана разбива ли се преди да се прибави към крема сиренето?

    ОтговорИзтриване
  8. Не, всичко се смесва и разбърква само.

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, Танче...все красоти твориш, много изкусителна е и тази!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...