1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 16 юли 2016 г.

KENTISH HUFFKINS

Не знам как да преведа името на тези питки и затова предпочитам оригиналното им име, не би било честно да измислям ново на тези доста популярни пухкави, но малко позабравени хлебчета.
Huffkins са били доста популярни преди време и са от класическите британски рецепти, с произход от Кент. Традиционно се консумират с чай и с пресни череши. Могат да се намерят в малко пекарни рано сутрин в този район на Великобритания, защото пекарите и изобщо англичаните смятат, че те трябва да се консумират топли на закуска като кифлички. Изключително пухкави и въздушни, те са характерни с вдлъбнатина в центъра, направена от палеца на хлебаря.
Препоръчвам ви да ги опитате.
 
Пригответе голяма тава и я покрийте с хартия за печене.

Необходими продукти:

500 грама обикновено бяло брашно
1 чаена лъжичка сол
7 грама суха мая
2 чаени лъжички захар
150 милилитра хладко прясно мляко
150 милилитра хладка вода (или малко повече)
50 грама меко масло или свинска мас

Приготвяне:


Сложете всички съставки, с изключение на мазнината в подходяща купа и омесете с ръка, докато получите еднородно тесто, ако прецените, добавете още малки вода. Оформеното тесто, поставете върху работния плот и поставете на няколко места част от мекото масло или свинска мас, ако използвате такава. Започнете да месите, докато маслото се разпредели равномерно в тестото. Омесването ще отнеме малко време, но това ще направи тестото много меко и в последствие много пухкави питките.

Готовото тесто сложете в намазана с мазнина купа и го покрийте с фолио.
 
Оставете да втаса за 1 час или докато удвои размера си.

Вземете тестото от купата и го разделете на 8-10 части.
Оформете от всяко парче овална питка и използвате палеца си, за да направите дупка в центъра, разширете леко. Поставете така оформените питки върху широката тава постлана с хартия за печене и ги покрийте с кърпа.
Оставете ги да втасат за 45 минути до 1 час.

Загрейте фурната до 220°С, а след това печете Huffkins в продължение на 20 минути или докато питките станат леки и с кафеникава коричка. Извадете ги от фурната и ги покрийте с кърпа, така кората ще остана много мека.

 

Е, аз не сервирах питките както повелява традицията с череши и чай, но повярвайте ми, бяха вкусно допълнение към бавно готвеното ми свинско от врат с горчица, пресни домати от градината и дафинов лист, мащерка и магданоз.
 
Рецептата е адаптирана от книга с рецепти на Paul Hollywood’s British Baking.

3 коментара :

  1. Танче,
    чудесни хлебчета.Много интересна рецепта с масло или мас.Наистина става много хубаво , меко тесто по този начин.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, посред лято как ме изкушаваш с тези тестениииии...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...