1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 13 юни 2016 г.

Пилешко филе със сос от бира и гарнитура от бобено пюре и аспержи

Както сигурна съм вече знаете преди една седмица се проведоха Вторите награди за кулинарни блогове на Блоговодител. Имах удоволствието да бъда номинирана в три от категориите и в една от тях, а именно в „Топло от фурната” - най-добър блог за пити, погачи, тутманици и баници: да взема наградата на журито.

Искам и от страниците на блога ми да се обърна още веднъж към Илиян и Иво от Блоговодител и всички, които четат и харесват нещата които приготвям, всички онези хиляди хора, които познавам или не, но знам че надникват в блога, за да прочетат поредната ми рецепта и да напишат своите впечатления от нея! Искам да благодаря на всички Вас, защото Вие сте една голяма част от причината да продължавам да се занимавам с това любимо мое хоби и за мен е истинско удоволствие да разбера, че съм била полезна или вдъхновение за някой от Вас!
Благодаря и на всички онези, които си направиха труда и гласуваха за моя блог в категориите, в които бях номинирана! Надявам се, че моето местенце ще ви бъде интересно и за напред и ще намирате по нещичко за себе си тук, всеки път когато надникнете, а аз ще продължавам да приготвям и да споделям с Вас най-интересните за мен рецепти и идеи!

Много съм щастлива за тази награда, защото точно от там, от любовта ми към тестото и тестените изделия започна всичко :) от там започна моята любов към готвенето, може би бях омагьосана от аромата, топлината и уюта на хляба!
 
Любезните домакини на събитието Метро България, както винаги ни изненадаха с чудесни подаръци и разбира се отправиха към нас предизвикателство, което всеки любител готвач (и не само), би приел с удоволствие. Надявам се рецептата, която приготвих да ви хареса, мен лично ме очарова!
Моето първо предложение е с „Pale Bock“ – светлото козле на „Столично“.
 
Необходими продукти:

400 грама пилешки гърди
2 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица масло
½ връзка аспержи
¼ чаена лъжичка сол
прясно смлян черен пипер

Сметанов сос с бира


½ чаена чаша „Pale Bock“ – светлото козле на „Столично“
¼ чаша вино Марсала
1 чаена лъжичка дижонска горчица
½ чаена лъжичка царевично нишесте
1 чаена лъжичка мед
¼ чаена чаша сметана за готвене
1 супена лъжица лимонов сок

1 чаша сушени гъби, аз използвах сърнели

Пюре от бял боб

1 чаена чаша боб
1 глава стар лук
1 морков
⅓ чаена чаша зеленчуков или пилешки бульон
½ супена лъжица зехтин Extra Virgin

1 супена лъжица масло
1 скилидка чесън, пресован или много ситно нарязан

2 стръка пресен джоджен или мента



Приготвяне:

За да приготвите бобеното пюре, накиснете боба от вечерта за 8-10 часа и го сварете заедно с нарязания лук и морков. Добавете и джоджена.


Когато боба омекне много добре, оцедете водата и добавете зеленчуковия бульон, чесъна зехтина и маслото. Овкусете със сол и черен пипер. Пасирайте до гладка смес, но не прекалявайте. Поставете го в малка тенджера и го загрейте, докато заври за кратко, като разбърквате непрекъснато, за да не загори. Оставете настрани.

Пилешките гърди овкусете със сол и черен пипер. Загрейте 1 лъжица зехтин в тиган с незалепващо покритие на силен огън. Добавете пилешките гърди и ги запържете за по 2 минути и от двете страни. Извадете пилето от тигана върху чиния, покрийте го с алуминиево фолио леко и го оставете да си почине.


Накиснете предварително във вода сушените гъби.
В малка купа, с помощта на кухненска тел, разбийте бирата, виното Марсала, дижонската горчица, нишестето и меда. Изсипете сместа в тигана, в който сте пържили пилето и върнете на затопления котлон. Оставете соса да се вари на средно висока температура за около 1 до 2 минути, докато течността се редуцира на около половина. Разбърквайте от време на време, за да обирате всички вкусни залепнали частици по дъното и страните на тигана от пърженото пиле и те да се разтварят в соса.
Когато соса се посгъсти, добавете сметаната, оцедените гъби и разбъркайте, оставете всичко да къкри за около 2 минути. След това добавете лимоновия сок и оставете да къкри още 1 минута или толкова, че соса да стане с хубава, леко гъста консистенция.
Накрая подправете соса със сол и черен пипер на вкус.
Премахнете от котлона.

Измийте аспержите под течаща вода, след това ги подсушете. Поставете ги в тиган с незалепващо покритие заедно със зехтина и маслото. Оставете ги на среден огън да се задушават, като ги обръщате от време на време, докато омекнат. Ако ви се стори, че започват да се пържат, прибавете една-две супени лъжици вода. Проверете дали са готови като ги прободете леко с нож. Към края на готвенето прибавете сол и черен пипер на вкус.

Сервирайте пилешкото върху канапе от бобено пюре, полейте с вкусния бирен сос и гарнирайте с аспержите.

9 коментара :

  1. Поздравления за заслужената награда, Танче!
    А днешната рецепта е наистина интересна и изпълнението и е перфектно, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления за наградата, Танче!

    Още дълги години да твориш ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления и тук, Танче! Съвсем заслужена награда!
    Не спирай да създаваш и да ни показваш красоти, както досега.
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Заслужена награда Таня! Честито!
    Твоето блогче е едно от всички онези в което надничам когато имам време за това, да се насладя на красивите ти снимки и вкусни предложения, част от които не веднъж са били и мое вдъхновение ... а за семейството ми ... просто бяха " вкусотиите на Таня" на моята трапеза :)
    Още веднъж честито с пожелание за здраве и време за споделяне на твоето кулинарно умение с всички нас които те четем!

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления за наградата! Все така много вдъхновение да намираш и невероятни красоти да ни показваш!
    Сърдечни поздрави и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Танче,
    заслужена награда.Пожелавам ти още много вдъхновение и нови идеи за кулинарни изненади.Хубава идея за награди, вдъхновявя и изненадва всеки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Моето прекрасно момиче! Какво да кажа друго? Ти си го знаеш! Много те обичам!

    ОтговорИзтриване
  8. Таничка, още веднъж Честито! Абсолютно заслужена награда! :)
    Рецептата ... ами тя, както всяка една от теб, е страхотна и заснета с финес :)
    Прегръдки и успешен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви, мили хора :) Радвам се че ви има и можем да обменяме идеи, да споделяме радости и мисли. Надявам се и занапред блога ми да бъде интересен и всеки да намира идея и вдъхновение за себе си в него!
    Желая ви едно слънчево и усмихнато лято изпълнено с много, цветове, аромати, незабравими емоции и спомени!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...