1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 27 юни 2016 г.

Руло Тирамису

Необходими продукти за блата:

½ чаша обикновено брашно, плюс допълнително за поръсване на тавата
5 яйца на стайна температура, разделени
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
½ чаша фина захар, плюс 2 супени лъжици за белтъците
¼ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка ябълков оцет
4 супени лъжици масло, разтопено и охладено
2 супени лъжици пудра захар за поръсване на блата след изпичане

За сиропиране на блата:

1 чаена чаша сварено еспресо
2 супени лъжици кафява захар
1 супена лъжица вино Марсала

За крема:

250 грама Маскарпоне
3 супени лъжици пудра захар
1 супена лъжица вино Марсала
½  чаена чаша добре охладена сметана за разбиване
1 супена лъжица пудра захар (ако използвате подсладена сметана, не е необходимо да използвате допълнително захар)
натурално какао за поръсване

Приготвяне:
 
Леко намажете голяма правоъгълна тава с мазнина и поставете хартия за печене.
Намажете добре и хартията за печене с разтопено масло и поръсете внимателно с брашно цялата повърхност, за да не се залепи блата за нея. Изтръскайте излишното брашно.

Включете фурната да загрява на 180⁰С.
В голяма купа, с помощта на миксер, разбийте жълтъците, ванилията, и ½ чаша захар на висока скорост за около 8-10 минути, докато сместа стане бледо жълта и увеличи обема си.
Прибавете половината от брашното и разбъркайте внимателно с шпатула.
Прибавете и останалото брашно и отново разбъркайте внимателно, докато се всичко се смеси добре.

В голяма купа, разбийте яйчния белтък със солта и оцета на средна скорост, докато получите мек белтъчен крем.
Прибавете на два пъти 2 супени лъжици захар и продължете да разбивате, докато белтъците се стегнат и се задържат в твърда форма върховете им, когато извадите бъркалките.
Прибавете първоначално ¼ от белтъците в другата смес от жълтъци и брашно. Разбъркайте внимателно със силиконова шпатула, докато се смесят. След това прибавете и останалите белтъци, старателно разбъркайте до еднородна смес.

Поставете разтопеното масло в малка купа и прибавете към него ½ чаша от готовото тесто. Разбъркайте, докато се смесят добре.
Върнете маслената смес обратно в тестото и разбъркайте старателно.
Разпределете тестото равномерно в предварително приготвената тава. Няколко пъти почукайте тавата от плота, така че да излязат излишните въздушни мехурчета от тестото.
Печете блата 10-12 минути, или проверете с пръст, дали тестото при натиск, връща формата си обратно като дунапрен.

Когато извадите готовият блат от фурната, поръсете повърхността му с пудрата захар приготвено за целта, с помощта на сито. Покрийте тавата с голяма кърпа и я обърнете наопаки. Премахнете внимателно хартията за печене.
С помощта на кърпата, навийте блата на руло и го оставете да изстине напълно преди да го сглобите с крема.

През това време подгответе сиропа за блата.
Смесете свареното еспресото и захарта в малка тенджера и оставете да заври.
Варете, докато захарта се разтвори и течността се редуцира до ½ чаена чаша.
Махнете от огъня и оставете да се охлади до стайна температура. След това прибавете виното Марсала.

Направете крема като смесите в голяма купа маскарпонето с пудрата захар и виното Марсала. В друга купа, разбъркайте сметаната с миксер до пухкав средно твърд крем, не прекалявайте с разбиването. Прибавете сметаната на няколко пъти към маскарпонето, като разбърквате внимателно със силиконова шпатула.

Сглобяване:

Развийте охладения блат и го напоете с помощта на четка с еспресо сиропа.
С шпатула, разпределете крема равномерно върху блата, като оставяте по два сантиметра от всички страни, така че като го завиете, крема да не излезе отвън.
Навийте блата от дългата страна на стегнато руло и го поставете в хладилника за минимум 2 часа
Преди сервиране, поръсете рулото с натурално какао.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...