1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 7 юни 2016 г.

На гости с Шарлота с боровинки и рикота



Преди малко повече от седмица получих тази изненадваща покана от сладката Илианка  :) Сподели с мен, че блогът и има рожден ден и то с доста сериозна годишнина. Моят блог е доста по-млад и се замислих сериозно, дали ще имам сила, енергия, желание и страст, каквато все още има тя след осем години?!? Надявам се искрено!
Сигурна съм, че всички я познавате и харесвате ( че как иначе ) и всеки е надничал с интерес в страничкитe на блога и,  в който рецептите са абсолютно точни, изпитани, вкусни, близки и желани от всяко българско семейство! Питките и хлябът които приготвят нейните златни ръце, могат да ви разплачат от монитора, желанието да си чупнете парченце е непреодолимо силно!
Такава си е тя, невероятен кулинар и едно страхотно човече :) Много искрено, усмихнато и с голямо сърце, с което се говори лесно и времето минава незабелязано! Поне за мен е такава и сигурна съм, че и вие ако я опознаете ще се съгласите на мига!
Наистина приготвих тортата специално за рождения ден, само свещички не и сложих, но пък за сметка на това, докато печах блатове и бърках кремове, като една добра орисница, пожелавах само успехи и просперитет, както на Илианка и на семейството и, така и на прекрасното и уютно местенце Щъркелово гнездо!
 
Сигурна съм, че вече ви се прииска да се присламчите на хубава приказка и парченце вкусна боровинкова шарлота, ноооо това ще си остане само за наше удоволствие :) Ще си хапнем тортичка точно както си му е реда на Рожден ден!
 
Необходими продукти:

За блата:
 
1 чаена чаша брашно
¾ чаена чаша фина захар
1 чаена лъжичка бакпулвер

¼ чаена лъжичка сол
½ чаша растително масло
¼ чаша вода
4 яйчни жълтъци, на стайна температура
1 супена лъжица екстракт от ванилия
6 белтъка, на стайна температура
¼ чаена лъжичка оцет
500 грама сладко от боровинки

За крема:

300 грама рикота
100 грама заквасена сметана
3 супени лъжици Дулче де лече
2 супени лъжици ванилова захар
1 супена лъжица желатин
3 супени лъжици студена вода
1 супена лъжица екстракт от ванилия
1 чаша замразени или пресни боровинки
2 супени лъжици настъргана кора от портокал


Лек захарен сироп за напояване на блатовете. Приготвя се от 1 чаша вода и ¼ чаена чаша захар. Можете да го овкусите с 1 супена лъжица ром или ромова есенция или портокалова есенция, ако предпочитате.
 

Приготвяне:
 
Постелете с хартия за печене кръгла форма за торта с диаметър 20 сантиметра и я намажете с олио. Застелете и правоъгълна тава (най-добре тавата от печката) намажете и нея с олио и поръсете с тънък слои брашно, за да може да се отдели блата безпроблемно.
В голяма купа, пресейте брашното, добавете ½ чаша фина захар, бакпулвера и солта.

В малка купа, разбийте с тел растителното масло, водата, жълтъците и екстракта от ванилия.
Разбийте с миксер белтъците на средна скорост. Когато побелеят и се превърнат в пухкава пяна. Добавете оцета и продължете да разбивате. След като белтъците започнат да оформят меки върхове, бавно добавете останалата ¼ чаша захар, лъжица по лъжица. Разбийте белтъците на средно-висока скорост, докато станат лъскави и задържат твърди върхове когато извадите бъркалките на миксера.

Добавете сместа с жълтъците към сухите съставки и ги разбъркайте, докато получите гладко тесто. Започнете да добавяте белтъците, като разбърквате със силиконова шпатула внимателно отдолу нагоре. Първо започнете с една трета и продължете, докато всички белтъци са добавени.

Изсипете една чаша от  тестото в кръглата тава и го разпределете равномерно. Останалото тесто изсипете в голямата тава и много внимателно го разпределете в един равномерен слой.

Печете блатовете за 14-16 минути, докато станат със светло кафяв-златист загар  и при натиск тестото се връща обратно като дунапрен. Двата блата изпечете един след друг или заедно, както позволява вашата фурна. Охладете блатовете до стайна температура, преди да сглобите рулото.  Напоете големия блат добре със захарен сироп с помощта на четка и го намажете равномерно със сладкото от боровинки. Завийте блата на руло. След това го увийте плътно с найлоново стреч фолио и го приберете в хладилника за минимум 2 часа. Това ще направи рулото стегнато и по този начин ще можете да го нарежете лесно и равномерно.

Сглобяване:



За да направите тортата ще ви е необходима една кръгла купа, с диаметър 20 сантиметра. Постелете по вътрешността на купата найлоново стреч фолио, като оставите краищата му да стърчат навън от купата.

Нарежете рулото с много остър нож. Подредете резените руло по стените на купата и оставете настрани, докато ви потрябва.
За да направите крема, разбийте рикотата и сметаната с карамеленото кондензирано мляко и ваниловия екстракт, докато получите гладък крем. Разтворете желатина в студената вода и го затоплете в микровълнова фурна за кратко. Затоплете и една чаша от крема и прибавете към него желатина. Разбъркайте, докато получите еднородна смес. Изсипете крема с желатин към останалия крем и разбъркайте. Прибавете боровинките и портокаловите кори и отново разбъркайте за кратко, само докато се разпределят равномерно. Изсипете крема върху оформената основа от руло и го изравнете. Напоете кръглия блат със захарен сироп и го поставете отгоре върху крема. Покрийте тортата с предварително оставеното стреч фолио за целта и я приберете в хладилника за няколко часа.

След като тортата е престояла в хладилника, извадете купата и премахнете фолиото. Обърнете тортата върху чиния за сервиране и с помощта на фолиото и помогнете да излезе.

Декорирайте с боровинки и се насладете на тази свежа и ароматна вкусотия!








Благодаря ти за поканата и голяма прегръдка от мен, Илианка!

8 коментара :

  1. И рецептата, наред със снимките и гостуването ти при Илианка са чудесни, Танче! Както винаги се представяш на ниво и то много високо. Преди доста години се сещам, че подобна торта беше доста актуална по форумите. Справила си се блестящо с нея, а като гледам продуктите има и доста неща, които липсват в рецептата, която помня. Честита годишнина и на местенцето на Илианка и тук.
    Усмихната и щастлива седмица.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря от сърце за това прекрасно гостуване, Танче!
    И ти, и тортата - уникални сте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си уникална :) За мен беше удоволствие!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Невероятна торта и много красиви снимки! Идеална е за отпразнуването на този хубав повод!
    Всичко е изпипано до последния детайл и не мога да спра да й се наслаждавам...:)
    Хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова си мила, Алекс :) Благодаря ти!
      Блогът на Илианка заслужава още по-хубава торта, но тази е направена с много любов и това е най-важното!

      Изтриване
  4. Ах, че хубава шарлота, Таничка :)
    Грабвам едно парченце, защото точно такава тортичка ми се е дояла, а още не съм имала време след пътуването да приготвя нещо сладкичко....

    Много усмивки ти пращам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слънчево момиче :) Много се радвам, че ти харесва тортичката и нямам търпение да видя следващата вкусотия в твоя блог!!!
      Прегръдки от мен!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...