1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 1 май 2016 г.

Малинова торта

Честито Възкресение Христово!

Желая на всички ви крепко здраве, много топлина в душите и домовете ви и искрена доброта, чистота и любов в сърцата!

Не знам за вас, но аз мисля, че нищо не е същото ако няма торта!
Празник без торта не е като празник с торта, колкото и козунаци да приготвя, нищо не може да замести сладкия финал на един хубав празничен обяд или вечеря. Може би защото при вида на торта лицата на хората стават някак по- усмихнати, щастливи, изненадани и доволни J Затова и този хубав празник не се размина без нея, дежурната торта!

Необходими продукти:


1 и ½ чаши брашно
1 и ½  чаени лъжички бакпулвер на др. Йоткер
½ чаена лъжичка морска сол
½ чаша пълномаслено мляко, на стайна температура
1 пакет бурбонска ванилия на  др. Йоткер
3/4 чаша масло, на стайна температура
1 чаша захар на пясък
3 големи яйца, на стайна температура
⅓ чаена чаша с цветни Dekor Konfetti на др. Йоткер

Захарен сироп:


100 грама вода
80 грама захар
½ ампула есенция ванилия на др. Йоткер

За крема:


500 грама сирене Маскарпоне
2 супени лъжици пудра захар
200 грама малинов конфитюр без семки
2-3 капки червена сладкарска боя
½ ампула есенция ванилия на др. Йоткер
250 грама сладкарска сметана за разбиване

За шоколадовия ганаш:

160 грама бял шоколад
100 милилитра сладкарска сметана

Приготвяне:

Сварете захарния сироп в малка тенджера и след като го махнете от котлона, прибавете ванилията. Оставете сиропа да изстине напълно, преди да го използвате за напояване на блатовете.

Включете фурната да загрява на 180⁰С.


Постелете с хартия за печене две форми с диаметър 18 сантиметра.
Намажете ги леко с масло и ги оставете настрани, докато ви потрябват.

В средна купа смесете заедно брашното, бакпулвера и солта. В малка купичка, разбъркайте ванилията в прясното мляко и го оставете настрани.
С помощта на миксер, разбийте захарта и маслото на пухкав крем. След това добавете яйцата едно по едно, като се уверите след всяко, че се е разбило добре преди да добавите следващото. Добавете една трета от брашното и разбийте с миксера на ниска скорост. След това добавете една трета от млякото и разбийте отново. Следва отново брашно, а след него мляко, докато се изчерпат количествата. Трябва да завършите с брашно. Накрая прибавете и шарените конфети и разбъркайте за кратко, докато се разпределят в тестото
.

Разделете тестото в двете форми по равно и изравнете повърхността им.

Печете блатовете в продължение на 30-35 минути, докато клечка за зъби поставена в центъра на блата ще излезе чиста.
Оставете блатовете да изстинат във формите за 5-7 минути преди да ги извадите. Поставете ги върху решетка, за да се охладят напълно преди да ги разрежете.

За да приготвите крема, разбийте с дървена лъжица сиренето Маскарпоне на гладък крем и прибавете към него конфитюра от малини, ванилията, боята и пудрата захар. Разбъркайте внимателно, с помощта на силиконова шпатула.


В малка купа разбийте с миксер студената сладкарската сметана на мек, пухкав крем. Отново с помощта на шпатула прибавете сметаната на три пъти към крема.

Срежете двата блата на половина, за да получите четири броя. (И ако няма някой лакомник наоколо, който да ви преполови единия, докато се разсеете за миг, ще си имате торта с четири блата, но аз нямах този късмет J)

Сглобете тортата като редувате блат, сироп, крем, до изчерпване на количествата и приберете сглобената торта в хладилника поне за два часа.

През това време пригответе шоколадовия ганаш, като затоплите сметаната почти до кипене и я прибавите към начупения бял шоколад. Оставете за една-две минутки, докато шоколада се стопи и разбъркайте, с помощта на тел за разбиване, докато получите гладък крем. Оставете ганаша да се охлади и сгъсти преди да гарнирате тортата.


Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...