1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 8 април 2016 г.

Постен кекс със сладко


Това е онзи кекс, за който може би всички вие сте чували и приготвяли. Аз си го записвам в тефтера, защото наистина е хубав, лесен за приготвяне и супер икономичен. Всеки трябва да го има под ръка като вариант за гости или пък за пости или просто за заслаждане със следобедното кафе :)
 
Необходими продукти:

Чаша с вместимост 250 милилитра

2 чаени чаши брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
½ чаена лъжичка смесена подправка, може да се замени с друг аромат
ванилия
1 щипка сол
¼ чаена лъжичка сода бикарбонат
¾ чаена чаша захар
½ чаена чаша олио
1 чаена чаша хладка вода
300 грама сладко с парченца плодове
½ чаена чаша орехови ядки, по желание

Приготвяне:

Включете фурната да загрява на 190⁰С.

Намажете с растително масло, с помощта на четка и поръсете много добре с брашно вътрешната страна на форма за кекс. Използвайте кръгла или продълговата, както предпочитате.
Ако в сладкото което ще използвате парчетата плодове са големи, нарежете ги предварително.
Начупете ореховите ядки, ако решите, че ще използвате.
В голяма купа смесете брашното с бакпулвера, подправката, солта, содата и ванилията.
В друга купа смесете захарта, олиото, водата и сладкото, разбъркайте добре. 
Мокрите съставки изсипете при сухите и всичко разбъркайте с дървена лъжица до хомогенност. Накрая добавете ореховите ядки и отново разбъркайте, само докато се разпределят равномерно в сместа.
Трябва да получите не много гъсто кексово тесто.
Изсипете тестото в предварително подготвената форма, а след това в добре затоплената фурна. Печете кекса 35 минути на 190⁰С, намалете градусите на 175⁰С и печете още 10-15 минути.
Проверете кекса дали е готов с дървен шиш. Трябва да излиза чист, без полепнало тесто по него.
Оставете го да изстине за 10 минути във формата, а след това го извадете от нея и го оставете да се охлади напълно върху решетка.

Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...