1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 7 април 2016 г.

Орзо с доматен сос и пилешки кюфтета



За кюфтетата:

400 грама пилешки гърди
2 супени лъжици зехтин
1 глава стар лук
1 настърган морков
1 чаена лъжица пушен червен пипер
1 чаена лъжица риган
½ чаена лъжичка пушен червен пипер
1 яйце
1 филия хляб
Сол и черен пипер

2-3 супени лъжици олио за пържене

За доматения сос:

3 супени лъжици зехтин
2 глави стар лук
3 скилидки чесън
2 моркова, настъргани
600 милилитра млени домати или от консерва
400 милилитра вода
3 печени и обелени червени чушки, пасирани
3 супени лъжици доматена салца или сто грама доматено пюре
2 супени лъжици риган
1 чаена лъжичка пушен червен пипер
1 супена лъжица захар
Сол и черен пипер

 
Приготвяне:
 
Смелете пилешкото месо в блендер,. Не е проблем, ако останат и малко по-големи парчета.
Задушете лука и настърганите моркови в две супени лъжици зехтин, докато омекнат и станат златисти.
Изсипете каймата в купа и я овкусете с  изброените подправки, добавете и изстиналия лук и моркови. Прибавете и яйцето. Хляба поставете в купа с вода, докато се накисне за кратко. Изстискайте водата и го прибавете към останалите продукти.
Омесете каймата добре.

Загрейте 2-3 супени лъжици олио в голям тиган и изпържете кюфтетата, като ги оформяте с намокрени ръце.

В удобна тенджера запържете лука и морковите в зехтина, докато лука стане прозрачен. Добавете чесъна, разбъркайте и прибавете доматената салца, ситно нарязаните или пасирани чушки и червения пипер. Разбъркайте за кратко и добавете доматения сос и част от водата. Захлупете тенджерата и оставете соса да се готви за 10 минути.
След това време добавете останалата вода и подправете с подправките, захарта и сол на вкус, разбъркайте. Поставете похлупака отново и варете соса до готовност. Когато соса е готов, прибавете кюфтета в него и разбъркайте. Варете още две минути.

Сварете пастата орзо или друга, която вие предпочитате според указанията на опаковката и сервирайте. Поръсете с настърган пармезан.

Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...