1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 20 април 2016 г.

Пълнен артишок с булгур и салата с крема сирене, авокадо, чери домати и ябълка



Обичам предизвикателствата и този път отново с удоволствие приех поредното, предоставено ми то BILLA BULGARIA. Темата за "Модерните зеленчуци" е от списанието BILLA Кулинариум, на което преди дни излезе вторият брой. За мен беше голяма изненада и удоволствие да разбера, че в списанието ще има и нова рубрика, в която ще бъдат публикувани рецепти от читатели, любители кулинари, което е страхотно!
Много се зарадвах  и когато разбрах, че от списанието са избрали моя рецепта за старта на рубриката :) Ето я и нея.


Необходими продукти:

1 артишок
1 лайм
⅓ чаша булгур
2 супени лъжици зехтин
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 чаена лъжичка мащерка
4 стръка магданоз
½ чаена лъжичка червен пипер
1 щипка лют червен пипер
3 чаени чаши зеленчуков бульон
сол и черен пипер
40 грама пармезан

За салатата:

5-6 чери домата
1 авокадо
½ ябълка Грани Смит
½ сладка червена чушка
1 стрък пресен лук
100 грама крема сирене
2 супени лъжици заквасена сметана
1 супена лъжица зехтин
лимонов сок
сол,  черен пипер
2 лъжици печени, натрошени орехи за поръсване на салатата

Приготвяне:

Нарежете лука на ситно и го поставете в тиган на среден огън, заедно със зехтина. Задушете лука докато омекне, като добавяте по една-две супени лъжици от бульона от време на време. Към края прибавете пресования чесън и запържете за кратко. Прибавете червения пипер, лютия червен пипер, булгура и запържете всичко за минутка. Прибавете в тигана ¼ чаена чаша от зеленчуковия бульон и овкусете с малко сол, черен пипер и мащерка. Оставете плънката да се задуши на слаб огън, докато водата се поеме напълно от булгура. След това отстранете готовата плънка от котлона, прибавете нарязания магданоз и оставете настрани да изстине.

Изстискайте сока от половин лайм в малък съд.
Отрежете горната част на артишока (около 3-4 сантиметра) и подрежете всички връхчета с ножица. Отрежете и стъблото плътно до главата.
Издълбайте артишока в средата, за да извадите малките листа и мъха, който е точно в центъра. По този начин, ще направите място и на плънката.
С помощта на четка намажете артишока навсякъде с лимоновия сок, за да не потъмнява.
Напълнете от плънката с малка лъжичка във всяко листо.
Поставете пълнения артишок в малка тенджера и прибавете внимателно бульона. Не трябва да е покрит целия с течност, достатъчно е да е потопен наполовина. Включете котлона на слаб огън и поставете капак на тенджерата. Оставете да ври 70-80 минути, докато омекне.

След като артишока се свари го поставете в малка тавичка и го поръсете с настъргания пармезан. Поставете го за минутка на скарата във фурната, дакота пармезана се разтопи и запече леко.

За да приготвите салатата, смесете крема сиренето със заквасената сметана и овкусете със сол и черен пипер.
Нарежете всички продукти за салатата на кубчета и ги овкусете със зехтин, лимонов сок и щипка сол.
Подредете салатата, с помощта на ринг, като поставите първо от крема сиренето, след това от овкусените зеленчуците и ябълката, повторете.
Накрая поръсете салатата с натрошените печени орехи.

Да ви е сладко!

3 коментара :

  1. Различните плодове и зеленчуци винаги са ме привличали и Билла е един от магазините, в които човек може да открие нещо екзотично. Чудесна рецепта, Таничка! Радвам се и за новият брой! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво, Танче! Много интересна рецепта! Много усмивки и поздрави от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Хм, този артишок съм го яла само така- леко задушен. Ама пък на теб ти се доверявам-благодаря, Танче!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...